Здорові та ситні перекуси: прикарпатцям розповіли, що обрати між прийомами їжі

фото: Depositphotos


Перекуси між основними прийомами їжі потрібні не лише для втамування голоду, а й для підтримки енергії, концентрації та загального самопочуття. Вони можуть бути корисними, якщо правильно підібрані та не перетворюються на надмірне споживання калорій.

Ідеями здорових перекусів, які допоможуть урізноманітнити раціон, зберегти баланс поживних речовин та підтримати оптимальний рівень енергії протягом дня, з журналісткою Фіртки поділилася лікарка-дієтологиня Христина Недоступ.

1. Фрукти та ягоди в будь-яку пору року. Фрукти і ягоди є джерелом клітковини, вітамінів і антиоксидантів.

Щоб включати їх у свій раціон протягом усього року, можна:

  • Влітку та восени надавати перевагу свіжим сезонним плодам (полуниця, суниця, чорниця, лохина, ожина, малина, смородина, вишні, черешні, персики, абрикоси, сливи, кавуни, дині тощо).
  • Взимку та навесні обирати доступні свіжі фрукти (яблука, груші, банани, цитрусові: апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути, лайми; ківі, хурма, гранат) або заморожені та сушені ягоди (полуниця, чорниця, малина, ожина, лохина, смородина, журавлина) без доданого цукру.

Таким чином, цілий рік можна сміливо додавати в раціон будь-які фрукти та ягоди:
(яблука, груші, банани, цитрусові (апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути, лайми), ківі, хурма, гранат, персики, абрикоси, сливи, виноград, полуниця, суниця, чорниця, лохина, ожина, малина, смородина, вишні, черешні, журавлина, брусниця, порічки, кавун, диня, манго, ананас, папая, фініки, інжир, фейхоа) — залежно від доступності та особистих вподобань.

Як споживати:

  • Свіжими, щоб отримати максимум вітамінів та клітковини;
  • У вигляді смузі (без додавання цукру);
  • З несолодкими кисломолочними продуктами (йогуртом, кефіром тощо);
  • У вигляді фруктово-ягідних салатів чи додавати до каш.

Переваги:

  • Природна солодкість допомагає зменшити потяг до десертів;
  • Високий вміст клітковини робить перекус більш ситним;
  • Вітаміни та антиоксиданти підтримують імунітет будь-якої пори року.

2. Горіхи та насіння. Горіхи та насіння багаті на корисні жири, білок і мікроелементи.

Обирайте різні види горіхів (мигдаль, волоські, фундук, арахіс, кеш’ю, бразильський горіх, пекан, кедрові горішки, фісташки) та насіння (гарбузове, соняшникове, кунжутне, лляне, чіа).

Як споживати:

  • Жменю горіхів чи насіння як окремий перекус;
  • Змішувати з сухофруктами;
  • Додавати до салатів, йогурту чи каш.

Переваги:

  • Забезпечують організм рослинним білком, незамінними жирними кислотами та клітковиною;
  • Додають ситості на тривалий час.

3. Кисломолочні продукти. Кисломолочні продукти є гарним джерелом легкозасвоюваного білка, кальцію та корисних для кишківника бактерій.

Обирайте кефір, ряжанку, йогурт без доданого цукру, сметану з низьким вмістом жиру, кисломолочний сир.

Як споживати:

  • Пити кефір чи ряжанку як перекус;
  • Додавати ягоди чи фрукти до йогурту;
  • Готувати сирні пасти зі свіжою зеленню.

Переваги:

  • Підтримують здорову мікрофлору кишківника;
  • Дають додаткову порцію білка між основними прийомами їжі.

4.Овочеві палички та хумус. Овочі — незамінне джерело клітковини, вітамінів і мінералів.

Обирайте моркву, селеру, огірки, болгарський перець, кабачки (у сирому вигляді), броколі, цвітну капусту (можна попередньо відварити або приготувати на парі), а також інші доступні за сезоном овочі.

  • Хумус (виготовлений з бобових: горох, квасоля, сочевиця, нут, маш) — білкова основа, що добре поєднується з овочевими паличками.

Переваги:

  • Овочі низькокалорійні та багаті на клітковину;
  • Хумус додає ситості завдяки білку й корисним жирам (з оливкової олії та бобових).

5. Сухофрукти. Сухофрукти містять концентровані природні цукри, тож вони можуть стати корисною альтернативою солодощам, якщо не вживати їх надмірно.

Обирайте родзинки, курагу, чорнослив, інжир, фініки, яблука, груші, манго, журавлину (без доданого цукру).

Як споживати:

  • У поєднанні з горіхами;
  • Додавати до каші чи кисломолочних продуктів.

Переваги:

  • Натуральне джерело вітамінів, мінералів та клітковини;
  • Швидко поповнюють запаси енергії.

Кілька важливих порад:

  1. Контролюйте розмір порції. Навіть корисні продукти в надмірних кількостях можуть збільшити загальну калорійність раціону.
  2. Обирайте різноманіття. Поєднання білка, корисних жирів та складних вуглеводів зробить перекус більш збалансованим і ситним.
  3. Слідкуйте за питним режимом. Зневоднення часто маскується під відчуття голоду. Слідкуйте за тим, щоб сеча була прозорою та світлою, це допоможе визначити достатність споживання рідини.
  4. Плануйте наперед. Тримайте вдома чи на роботі набори для здорових перекусів: фрукти/ягоди (свіжі, заморожені або сушені), овочі, горіхи, кисломолочні продукти тощо.

Приклад розподілу продуктів протягом дня:

  • Сніданок: цільнозернові каші (гречка, кіноа, овес, пшоно, ячмінь, жито, кукурудзяна крупа, булгур, амарант), овочі (свіжі або термічно оброблені), яйця або кисломолочний сир.
  • Обід: нежирне м’ясо (курка, індичка, телятина) або бобові (горох, квасоля, сочевиця, нут, маш), салат або тушковані/запечені овочі.
  • Вечеря: риба (2–3 рази на тиждень), термічно оброблені або свіжі овочі.
  • Перекуси: фрукти, ягоди (свіжі, заморожені чи сушені), горіхи, кисломолочні продукти, сухофрукти.

"Здорові перекуси — простий і ефективний спосіб підтримувати рівень енергії, уникати переїдання під час основних прийомів їжі та збагатити свій раціон.

Обирайте продукти, багаті на білок, корисні жири та клітковину, в будь-яку пору року плануйте різноманіття фруктів, овочів і ягід (свіжих, заморожених, сушених) і не забувайте контролювати обсяг порцій та достатнє споживання рідини.

Такий підхід допоможе почуватися краще й вести більш активний та збалансований спосіб життя", — зазначає Христина Недоступ.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Чому дієти не працюють і що вибрати замість них: розповідає івано-франківська дієтологиня

Гаряче і ситно — як правильно харчуватися взимку

Як захиститись від застуд та підтримати імунітет взимку: консультує івано-франківська дієтологиня

"Важливо не нашкодити": що прикарпатцям варто знати про розвантажувальні дні після свят


14.02.2025 4501
Коментарі ()

08.10.2025

На Івано-Франківщині звалища твердих побутових відходів давно перестали бути лише екологічною проблемою. Вони перетворилися на осередки судових суперечок, соціальних драм і тендерних скандалів.    

158
05.10.2025
Вікторія Матіїв

Про практичну роботу саперів, підготовку, небезпечні знахідки та виклики, з якими стикаються у гірських районах та зоні бойових дій, журналістка Фіртки поспілкувалась із начальником відділення піротехнічних робіт частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Євгеном Ткачуком.

526
02.10.2025
Тетяна Дармограй

Представник Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області Віталій Вербовий в інтерв'ю Фіртці розповів про роботу інституції, візити у громади та проблеми, з якими стикаються ветерани.  

2348
30.09.2025
Діана Струк

Про те, як проходили вибори нового ректора КНУВС, використання штучного інтелекту в навчанні, запоруку успіху та чому університет має стати дослідницьким, переможниця виборів на посаду ректора Валентини Якубів розповіла журналістці Фіртки.

4297 1
28.09.2025

Фіртка дослідила, як стерилізація, притулки та правила впливають на життя міста.  

1899
24.09.2025
Павло Мінка

Останнім часом медіа дедалі частіше повідомляють про екологічні проблеми на Івано-Франківщині, що турбують місцевих жителів і змушують замислитися про стан довкілля.  

1088

«Наталка Полтавка» в стилі «реп» і «рок» від Івано-Франківського облмуздрамтеатру. Правда, круто, як на Бродвеї, світовий рівень? Чи ви за класику?

2511

"Творча еволюція" - трактат Анрі Бергсона, який важливий для прочитання митцям перш за все. Трактат отримав світове визнання в формі Нобелівської премії, спробуємо визначити, що саме там є такого визначного. 

472

Свого часу транзитом на Тибет вдалося відвідати Непал та його столицю Катманду. І за ці кілька днів вісім років тому склалося враження, що непальці багато в чому подібні до українців.

1500

Ще недавно приналежність до певної конфесії визначали також за однією ознакою, вважаючи, що православний священник має бороду, а католицький — з поголеним обличчям.

1432
05.10.2025

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 30-50% усіх випадків раку можна запобігти завдяки здоровому способу життя, зокрема правильному харчуванню.  

5321
30.09.2025

Люди часто звикли пов’язувати втому з недосипанням чи стресом, але не менш вагомим чинником є харчування. Те, що ми кладемо на тарілку, безпосередньо впливає на рівень енергії, концентрацію та працездатність.  

676
27.09.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

2879
04.10.2025

Реліквію зберігатимуть у Відпустовому центрі блаженного священномученика Симеона Лукача, що в селі Старуня.

1526
30.09.2025

Свята реліквія зберігатиметься у підземній базиліці блаженного священномученика Симеона.  

1965
26.09.2025

У сучасному світі християнські цінності, зокрема — вчення про чистоту до шлюбу, нерідко стають предметом дискусій. Але християнство залишається послідовним у своїй позиції: дошлюбні статеві стосунки — гріх.

2937
19.09.2025

Протягом 20-21 вересня в селі Погоня, що на Івано-Франківщині, відбудеться ювілейна 30-та Міжнародна проща вервиці за мир в Україні, припинення війни та за всіх військових.  

1769
03.10.2025

Фільм розповідає про унікальне сходження українських військових ветеранів на найвищу вершину Африки — гору Кіліманджаро.

806
07.10.2025

Вкотре вибори в Чехії стали по суті вибором між минулим і майбутнім.  

252
02.10.2025

І Україна, і Європа спостерігали за передвиборчими перегонами в Молдові, які завершилися власне виборами минулої неділі, 28 вересня, з певною тривогою.

627
29.09.2025

"Сьогодні, коли тиранія знову загрожує Європі, ми й наші союзники разом підтримуємо Україну, щоб стримати агресію та забезпечити мир", — сказав Король Великої Британії Чарльз III 17 вересня в Лондоні на вечері на честь державного візиту президента США до Британії, пильно дивлячись на президента США.

925
16.09.2025

Непал є країною, де домінують ліві політичні погляди. Загалом воно й не дивно, оскільки саме в Непалі народився сам Будда Гаутама.

1358