
За матеріалами: Vogue.it
Масло, сир, кава, шоколад… Якщо ви давно викреслили їх зі свого раціону, бо думали, що вони шкодять здоров’ю, саме час змінити думку. Бо, як стверджують експерти, багато продуктів, які ми вважаємо "поганими", насправді можуть принести користь.
Сучасна нутриціологія поступово відмовляється від концепції "хороших" і "поганих" продуктів.
Як пояснює доктор Стівен Дамер із Центру інтегративної медицини Ендрю Вайла (Аризона), "спроба повністю виключити певні продукти часто лише породжує почуття провини, що шкодить більше, ніж сама їжа".
Замість обмежень, фахівець радить зважати на контекст, баланс у раціоні та якість продуктів.
Ось десять продуктів, які несправедливо потрапили у "чорний список", але яких точно не варто боятися:
Яйця
Багато хто досі вірить, що яйця підвищують рівень холестерину. Проте сучасні дослідження свідчать, що яйця — одне з найповноцінніших джерел білка, жирних кислот, вітамінів A, D, E, B12, холіну (важливого для мозку) та мінералів. Найкраще їх вживати некруто, пашот або у вигляді скрамблу — але не смажити.
Картопля
Вона вважається "порожнім вуглеводом", але це міф. Картопля багата на вітамін С, калій, клітковину, антиоксиданти та резистентний крохмаль, який покращує мікрофлору кишківника. Лайфхак: після варіння можна залишити її в холодильнику на 12 годин. Так утвориться більше корисного крохмалю.
Кава
У помірній кількості (до 4 чашок на день) кава може знижувати ризик хвороб серця, Альцгеймера, Паркінсона та навіть деяких видів раку. Ключове — не випробовувати індивідуальну толерантність до кофеїну.
Вершкове масло
Так, воно калорійне. Але також є джерелом корисних жирів, вітамінів A і E, CLA (який зміцнює імунітет) та бутирата, що покращує обмін речовин.
Сир
Це не лише жир, а й кальцій, білок, вітамін B12 і пробіотики (якщо виготовлений із ферментованого молока). Споживання якісного сиру у розумній кількості є цілком здоровим вибором, особливо для підтримки кишкової мікрофлори.
Червоне м’ясо
Хоч його часто критикують, якісне червоне м’ясо є цінним джерелом білка, заліза, цинку та вітаміну B12. Просто варто не перевищувати норму: 300–600 г на тиждень, за словами експерта.
Повно жирне молоко
На фоні популярності рослинного молока, повно жирне часто здається "застарілим". Але дослідження показують, що невеликі порції повно жирних молочних продуктів можуть знижувати ризик діабету й ожиріння, і навіть бути корисними для серця.
Горіхи
Так, вони дуже калорійні. Але жменя (приблизно 28 г) на день стане ідеальним джерелом жирних кислот, клітковини, мінералів і білка. Важливо обирати несолоні й несмажені варіанти.
Темний шоколад
Це не тільки задоволення, а й потужне джерело антиоксидантів та поліфенолів, які позитивно впливають на серце, мозок та імунітет. Обирайте шоколад з вмістом какао понад 70% і забудьте про молочний або білий, адже вони не приносять користі.
Жирна риба
Сардини, скумбрію та лосось називають найважливішим джерелом омега-3, які потрібні для роботи мозку й серця. Веганам варто додавати до раціону лляне насіння, авокадо, горіхи або морські водорості.
Мораль проста: варто насолоджуватися їжею усвідомлено, не ділити продукти на "добрі" і "злі" та прислухайтеся до свого тіла. Навіть ті продукти, що колись вважались ворогами, можуть стати союзниками здоров’я.
Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!
Читайте також: