
Час останнього прийому їжі може впливати на здоров’я не менше, ніж її склад.
Згідно з даними, опублікованими на сайті Today, пізня вечеря та нічні перекуси можуть підвищити ризик серцево-судинних захворювань і негативно вплинути на обмін речовин, пише Фіртка.
Кардіолог Вільям Краус радить усім своїм пацієнтам відмовитися від їжі після вечері. За його словами, багато хто має звичку перекушувати ввечері — часто це снеки або солодкі напої під час перегляду телевізора, у поєднанні з малорухомістю.
Така поведінка сприяє набору ваги й накопиченню «зайвих калорій».
«Вашому організму це не потрібно, тому що ці калорії не використовуються для енергії. До того ж їжа перед сном може порушити якість сну», — попереджає Краус.
Медики пов’язують пізній прийом їжі з підвищеним ризиком ожиріння, високого холестерину, прогресуванням артеріальної жорсткості та розвитком серцево-судинних хвороб. Також пізні перекуси можуть провокувати запальні процеси в організмі.
За словами лікарки Наталі Азар, відмовитися від їжі щонайменше за три години до сну — один із простих способів дати організму відпочити й активувати спалювання жиру після виснаження запасів глюкози.
Серед популярних підходів — інтервальне голодування 16:8, коли їжа споживається лише протягом восьмигодинного «вікна» вдень (наприклад, з 10:00 до 18:00), а решту часу організм відпочиває від їжі.
Щоб зменшити вечірній голод, експерти рекомендують вечеряти ситно — з акцентом на білки та клітковину.
Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!
Читайте також: