Мандрівка з «Лейбової гори». На батьківщині бограча і лечо (фото)

 

В радянські часи реклами як явища у нас практично не було. Воно й зрозуміло – в часи тотальних черг та дефіциту в ній не було жодної потреби.

 

Найкращою рекламою бренду (хоча тоді і слова такого «не існувало») було в ті часи гасло про те, що він «Реклами не потребує».

 

Те ж саме було і з проблемою якості. Монополія не потребувала постійного пошуку і вдосконалення продукції… Цей менталітет часто не дозволяє нашим підприємцям досягати вершин досконалості у своїй діяльності...

 

Здавалось би готельно-ресторанний комплекс «Лейбова гора», який вже має найкращу репутацію серед мешканців та гостей краю, міг би зупинитися на досягнутому.

 

Проте колектив «Лейбової гори» завжди в пошуку досконалості. Ніби підтверджуючи відгуки, написані клієнтами в інтернеті, на кшталт: «Майже кожних вихідних приїжджаємо з друзями на «Лейбову гору». Кожного разу залишаємось задоволеними, дійсно один з найкращих закладів. Обслуговування завжди на найвищому рівні, завжди смачно… Хочеться повертатись, бо постійно з’являється щось новеньке. Дуже сподобався пам’ятник козі))) Молодці! Так тримати!!!»

 

Про пам’ятник козі – це окрема історія (до речі, окрім пам’ятників козі, «Два чоботи пара» та Яноша Лейби на Лейбовій горі незабаром з’явиться ще один оригінальний пам’ятник, за допомогою якого кожен відвідувач зможе спробувати себе в ролі Франца-Йосифа, імператора Австро-Угорщини), але сьогодні поговоримо про «щось новеньке»

 

Майстерність кухарів «Лейбової гори» є безсумнівною. Вишукана  "австро-угорська" (східно-європейська) кухня вже завоювала найвищу репутацію.

 

Окрім української кухні «фішкою» комплексу є і, зокрема, страви угорської кухні. Минулого року бограч кухарів «Лейбової гори» був відмічений як один з найкращих на щорічному фестивалі бограчу в Закарпатті.

 

Проте досконалість не має меж, вважають «лейбівчани»: «Ми сповідуємо не кулінарне ремесло, а кулінарне мистецтво.  А воно передбачає тонку рівновагу між – з одного боку – вишуканим і витонченим способом авторського приготування, а – з іншого – здоровою первісною простотою етнічної кухні».

 

І саме в пошуках досконалості велика делегація менеджменту та кухарів «Лейбової гори» відвідала Угорщину. Днями відбулася навчально-пізнавальна поїздка делегації колективу ГРК «Лейбова гора» до угорського міста Пейч. Десять представників «Лейбової гори» відвідали лекції та майстер-класи відомих в Угорщині кулінарів. Приймаючою стороною був готельно-ресторанний комплекс «Корсо». Михайль Пейтз, власник комплексу та його майстри кулінарної справи влаштували гостям з України  теплу зустріч.

 

Старший кухар ресторану «Корзо» гранд-майстер Пітер Варнай під час проведеної лекцій поділився з гостями  секретами приготування страв національної угорської кухні, тонкощами їх презентації та ресторанного обслуговування споживачів.

 

Угорська кухня відома  різноманітним асортиментом  страв зі свинини, телятини, птиці приправлених  червоною солодкою паприкою. Своєрідністю  національної кухні є широке використання різноманітних сортів перцю, помідорів, цибулі та гострого стручкового перцю, а також  прянощів.

 

Одною з основ угорської етнічної гастрономії є все той же бограч.

 

«Бограч – це правдивий суп древніх кочовиків Євразії, який готували пастухи від доби князя Арпада. У нього входить 2-3 сорти м’яса, обов’язковою складовою є перець паприка. При чому він є багатьох сортів», - розповіли нам на «Лейбовій горі».

 

Приготування їжі – це практична справа, а тому засвоївши теорію - базові  рецепти, - «лейбівчанам» організували й практичні заняття. Під керівництвом шеф-кухарів ресторану «Корсо» Пітера Хеймюлера та ресторану  «Лейбова гора» Наталії  Германюк були приготовані  найбільш улюблені  угорські страви: суп «Гуйяш», курячий паприкаш з галушками, рулети зі свинини по-зенгеварконьськи, перкельт з телятини, улюблений десерт угорців «Шомлой», лечо,  перкьолте та інші  страви.

 

«Авторам страв вдалося досягти вершин  вишуканого і витонченого смаку. То ж незабаром  смакувати ці шедеври гастрономічного хай-арту зможуть  і відвідувачі «Лейбової гори», - переконані кухарі комплексу.

 

Під час поїздки в передмістя Пейча на березі  мальовничого озера Орфю гранд-майстри Пітер Хеймюлер  та Пітер Варнай провели майстер-клас  з приготування  супу «Гуйяш» у бограчі (спеціальному угорському казані). Приготований на природі суп смакував присутнім, а дружня  атмосфера неформального спілкування надовго залишиться у пам’яті учасників.

 

Окрім  навчання  угорці влаштували  для своїх  гостей і широку культурну програму.

 

Перебуваючи в Угорщині гості з України не  могли не відвідати її столицю  м. Будапешт, яка славиться багатьма пам’ятками історії та архітектури.

 

Як підсумок, між керівниками Готельно-ресторанних комплексів «Корсо» і «Лейбова гора» була підписана угода про співпрацю. Вона передбачає  постійне і системне співробітництво в збереженні та розвитку кулінарних традицій України та Угорщини, обмін досвідом, маркетинговою та рецептурною інформацією. То ж колектив «Лейбової гори»  вже тепер готується  до зустрічного візиту  гостей з Угорщини на своїй землі.

 

А ще на «Лейбовій горі» буде побудований винний погріб за традиційним взірцем, який івано-франківці побачили у селі Віллаль, що століттями славиться досягненнями елітного виноробства. Власник погребу професійний сомельє Гобор Сенде провів змістовну лекцію про розвиток  виноробства Трансільванії та смакові особливості місцевих вин. «Ми будемо раді, коли мешканці Прикарпатського краю зможуть скоштувати на «Лейбовій горі» смакові букети, що є гордістю угорського виноробства. А ще любителі вин зможуть орендувати місця в погребі для зберігання власних запасів, - діляться планами менеджери «Лейбової гори», - «Ми зрозуміли: для того, щоби досягти вищих рівнів майстерності, треба відкритись новому досвіду. Для того, щоби заступити на охорону кулінарних традицій, треба відвідати місця, де вони виникли і здобули свого класичного втілення. Й тоді ми подаруємо нашим відвідувачам не лише високий стандарт смаку, але й неповторну симфонію правдивого гастрономічного мистецтва».

 

Зауважимо, що поїздка делегації «Лейбової гори» відбулася за сприяння Тогово-промислової палати Івано-Франківська (президент Василь Гуменюк) Та тогово-промислової палати «Угорщина-Україна» (директор Котидзьордзь). До слова, «Лейбова гора» подала документи на вступ в тогово-промислову палату Івано-Франківська і торгово-промислову палату «Угорщина-Україна».

 

«Було дуже цікаво, - ділиться враженнями і планами директор комплексу на Лейбовій горі, - Ми плануємо й далі робити такі подорожі. Нас їхало 10 людей – шеф-повар, су-шеф, наші "мясники". Наступного разу повеземо інших людей. Ще займемося окремо Дебрецинськими ковбасками. Це ковбаска, яка робиться за спеціальними рецептами із двох-трьох сортів м’яса і підкопчується. Думаю, що поїдемо у вересні».

 

«Поїздка завершилася зустірччю із президентом Торгово-промислової палати «Україна-Угорщина». Франківці запросили його на «Лейбову гору». Він пообіцяв обов’язково приїхати, разом із консулом Угорщини. Були спільні побажання і завірення у подальшій співпраці».

 

І наостанок члени делегації поділилися з «Фірткою» загальними враженнями щодо Угорщини: «Звичайно, що дороги. Середня швидкість 140 км. Кожні 60 км на дорогах є зупинки, де можна зупинитися, відпочити, є туалети, лавочки, вода. 

Ми не бачили безгосподарних земель. Усі землі використані по-максимуму. Усе обробляється, все засіяно. Приємно здивувало село. Дороги не тільки на автобанах, але й між селами ідеальні. За усю подорож ми двічі бачили як ведуться ремонтні роботи - усюди попереджувальні знаки, вказівники. Все освітлено. На другий день ми їхали, то усе вже зроблено було. 

У селах люди працюють. Ідея одна – працювати, вчитися і гарно жити. Депресивності немає ніякої. Візуально – усе "живе"».

 

 

/data/blog/38752/0a4d26d6aaa01581d722112545cbdee6.jpg

 Су-шеф ресторану "Корзо" Пітер Варнай проводить лекцію про особливості національної угорської кухні працівникам "Лейбової Гори"

 

/data/blog/38752/b9d458fe6c85d322ec28182391eec8a1.jpg

 

/data/blog/38752/f3c03e3261996bf763bef2a83b21e7ab.jpg

 Су-шеф ресторану "Корзо" Пітер Варнай та працівники ресторану "Лейбова Гора": cу-шеф Андрій Климик, шеф-кухар Наталія Германюк, заст.директора Леся Танцева, гриль-кухар Ігор Зварич, кухар Віталій Пасічняк

 

/data/blog/38752/c16928d1abb70edc5f2f7bc1d34d336c.jpg

 Шеф-кухар ГРК "Корзо" Пітер Хеймюлер та шеф-кухар ГРК "Лейбова Гора" Наталія Германюк  готують "перкельт з телятини" - традиційну угорську страву

 

/data/blog/38752/b56da151918715aeead2725beb756423.jpg

 Шеф-кухар ГРК "Лейбова Гора" Наталія Германюк, Шеф-кухар ГРК "Корзо" Пітер Хеймюлер, заступник директора ГРК "Лейбова Гора" Леся Танцева

 

/data/blog/38752/b4f84e3311251868e0f49ec0d23472b3.jpg

 Працівники ГРК "Лейбова Гора" : шеф-кухар Наталія Германюк та су-шеф Андрій Климик конспектують всі секрети приготування угорських страв

 

/data/blog/38752/983df1191f7b7e34fe132873109e599e.jpg

 "Гуйяш" у бограчі (спеціальному угорському посуді)

 

/data/blog/38752/594bc90d6cee6ee43060a4b54d36c187.jpg

Кухарі ГРК "Корзо" та "Лейбової Гори" готові до дегустації спільно приготовленої страви

 

/data/blog/38752/19ce357844c6da0673f40bc563c42165.jpg

 На березі мальовничого озера Орфю (Угорщина) передмістя м. Пейч шеф-кухар Пітер Хеймюлер ділиться з колегою шеф-кухарем Наталією   Германюк тонкощами угорських спецій

 

/data/blog/38752/735ca97ee9db5752b8418f4f122a46b2.jpg

 : Директор ГРК "Лейбова Гора" ( Україна ) Андрій Стиранка та директор ГРК "Корзо" ( Угорщина ) Михаиль Пейтз підписали договір про співпрацю між підприємствами

 

/data/blog/38752/a230aa6ba9a0a81ac2635b08626fcdb5.jpg

 Ось такого розміру рибні блюда в знаменитих ресторанах озера Балатон

 

/data/blog/38752/176a62e6445878c9bc2fb1573fc39603.jpg

 Вечеря в винному погребі "Сенде" м. Віллань

 

/data/blog/38752/1d55c0767e816f0d615f9d123c9bc2f7.jpg

м. Віллань - центр виноробного регіону південної Угорщини

 

/data/blog/38752/a52bc0fcff706a6e9b05f4ab039b0ac9.jpg

 Сховище вин винного погребу "Сенде" м.Віллань

 

/data/blog/38752/c3998fdc8dba87d5a7a880b334772428.jpg

 Мовного бар'єру, як і не було - після спільної дегустації вин :)

 

/data/blog/38752/97a1395753da089021d181f12efbe2f6.jpg

 Після навчань трошки відпочинку - на озері Балатон, найбільшому озері Центральної Європи

 

/data/blog/38752/8e12b8b30c223f4442fad6b66f2b3c51.jpg

Одна з найбільших в світі будівель парламенту - Будапештський парламент, налічує 691 приміщення і 19 км. коридорів

 

/data/blog/38752/0916e65c4c4b83f262ac2234739014e8.jpg

Прощання з столицею Угорщини Будапештом і славнозвісною річкою Дунаєм

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

"Світська хроніка": Відомий кухар Дарвін Седеньо запросив на Лейбову гору учасників третього сезону "Пекельної кухні" (фото)

На "Лейбовій Горі" до пам'ятників Янушу Лейбі та його козі-годувальниці Любці додався ще й символічний пам'ятник "Два чоботи - пара" (фото)

На Івано-Франківщині встановили перший в Україні пам'ятник козі (фото)

Учасник "Пекельної кухні-3" провів майстер-клас для кухарів "Лейбової гори" (ФОТО)

"Лейбова гора" – готель-ресторан з найкращою в Західній Україні оглядовою панорамою та унікальною легендою (ФОТО)


05.08.2013 2986 0
Коментарі (0)

07.05.2025
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки розпитала в керівниці служби у справах дітей Івано-Франківської громади Ірини Рохман, які виклики стоять перед службою, як працюють в умовах повномасштабної війни та яку допомогу можуть отримати діти.  

418
30.04.2025
Олег Головенський

Рейтинг зарплат всіх 62-х міських, селищних та сільських голів Івано-Франківщини. Хто з мерів має банківські рахунки в США та нерухомість в Туреччині, чия дружина заробила в минулому році 20 мільйонів гривень та в кого найбільше автомобілів.

3995
28.04.2025
Катерина Гришко

Шахрайка отримала три роки позбавлення волі за те, що виманювала гроші в родичів зниклих воїнів ЗСУ, обіцяючи інформацію про їх місцеперебування. Фіртка вивчила матеріали слідства та судовий розгляд і ділиться з читачами ексклюзивними деталями.

1368
23.04.2025
Дарина Кочержук-Слідак

Прокуратура вважає, що ділянки закладу незаконно передали підприємцям нібито для практичних занять учнів, але насправді їх використовували для вирощування врожаю на продаж. Фіртка провела журналістське розслідування щодо цих випадків, зокрема розглянула судові документи. З цими ексклюзивними матеріалами ознайомимо читачів.

1264
21.04.2025
Лука Головенський

Де саме в Мюнхені були вбиті агентом КДБ Степан Бандера та Лев Ребет, де знаходилися офіси ОУН, Антибільшовицького Блоку Народів, газетні редакції та проживали Ярослав та Ярослава Стецьки, — про все це у нашому сьогоднішньому дослідженні.

2503
16.04.2025
Тетяна Ткаченко

Про свій шлях у війську, байдужість тилу, сучасні методи мобілізації, терміни служби та історії з війни, які залишили глибокий слід у пам’яті, капітан медичної служби, командир кейсевак-групи 1 батальйону 93-ї бригади Олександр Соколюк розповів  журналістці Фіртки.

3905

Забобони  або марновірство  — це ті  низинні вірування в певні сили чи предмети, які нібито мають здатність впливати на наше життя.  

296

Гори не знають політики. Живуть вони поза категоріями лівих і правих, в тих краях, де закінчується система політичних координат, і де розквітає гірський едельвейс, де живуть часи лицарської величі Німеччини, що лише чекають свого часу.

1136

Хто уникає позиції перед лицем зла — вже займає позицію. І не на боці добра.

972

Нам фактично  все відомо про смерть Ісуса Христа. А як закінчилось життя його найближчих учнів відомо дуже мало. Хоча кожен з них суттєво доклався до проповіді християнської віри та її поширення.  

915
05.05.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

217
23.04.2025

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

10592
05.05.2025

У питаннях одягу вірян в церкві різні релігійні традиції мають свої підходи та вимоги.  

242
02.05.2025

У житті кожної людини бувають моменти, коли вона звертається до Бога в надії на підтримку, відповідь чи знак.  

546
27.04.2025

Провідна неділя — перша неділя після святкування Великодня.  

5610
22.04.2025

Видання The Week UK з посиланням на колишнього секретаря померлого папи Франциска включило 45-річного кардинала-українця Миколу Бичка з Австралії в перелік кандидатів на посаду нового Папи Римського.

1341
02.05.2025

Презентували «Життєпис Івано-Франківська», а саме — другу книгу, яка охоплює період з 1939 по 2022 роки.  

713
01.05.2025

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Україна та США узгоджують "технічні деталі" перекладу тексту угоди про рідкісноземельні метали та корисні копалини, і вже "найближчої доби" угоду підпишуть.  

535 2
27.04.2025

Президент Володимир Зеленський вважає, що найближчими днями можуть відбутися вагомі зустрічі, які наблизять припинення вогню для України.  

964
24.04.2025

У Лондоні тривають знижені до робочого рівня переговори між Великою Британією, США, Україною, Францією та Німеччиною щодо мирного плану припинення російсько-української війни.  

837
21.04.2025

Наступного тижня команда американського президента Дональда Трампа вирушить до Лондона для перемовин щодо перемир’я в Україні.  

899