Спалахи гострих кишкових інфекцій. Скількох прикарпатців госпіталізували за два місяці літа

З початку року і станом на 1 серпня в Україні 604 людини постраждали через спалахи кишкових інфекцій.Усього зареєстрували 50 спалахів.

Лише у липні 2021 року захворіли 137 людей, серед них — 98 дітей, передає Фіртка.

Водночас на Прикарпатті за два місяці літа зареєстрували п'ять випадків госпіталізацій пацієнтів, у яких діагностували харчове отруєння. Зокрема, більшість потерпілих — діти.

Зазначимо, що три випадки трапились у відпочинкових комплексах, а два інших — у приватній садибі та на природі.

Усього за липень в Україні зафіксували 12 спалахів інфекційних хвороб:

  • 6 спалахів гострих кишкових інфекцій невстановленої етіології, під час яких постраждали 71 людина, з них 54 дитини;
  • 3 спалахи сальмонельозу, постраждали 34 людини, з них 15 дітей;
  • 2 спалахи ротавірусного ентериту, постраждали 29 людей, з них 28 дітей;
  • один спалах вірусного гепатиту А, постраждали 3 людини, з них 1 дитина;
  • ще щодо 4 спалахів триває епідеміологічне розслідування та протиепідемічні заходи.

Найбільше спалахів у липні виникало в дитячих оздоровчих закладах і закладах з організованим відпочинком для груп дітей (33,3%) та в побуті (25,0%). Решта спалахів сталися в дитячих дошкільних закладах (16,7%), закладах громадського харчування (16,7%) та в закладі охорони здоров’я (8,3%).


Причинами харчових отруєнь та інфекційних хвороб, що передаються з їжею, є порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, недотримання правил особистої гігієни людьми, що займаються приготуванням страв.

У МОЗ наголошують, що спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими та неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені.

Ось 5 кроків до безпечнішої їжі:

1. Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо й морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами й обробними дошками;
  • зберігайте продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця й морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоби вони готувалися щонайменше за 70 °C;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °C) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

Ознайомитися з пам’яткою для населення щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь від Держпродспоживслужби можна тут.

Зауважимо, що при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Читайте також:


10.08.2021 1414
Коментарі ()

07.08.2025
Лука Головенський

Про історію блаженної Едігни нам вперше в інтерв’ю розповів отець Володимир Війтович, настоятель головного Храму УГКЦ в Мюнхені.

273
05.08.2025
Тетяна Ткаченко

Журналістка Фіртки поспілкувалася з учасниками івано-франківського гурту LaBlur, які розповіли, як зароджувався їхній колектив, чому музика — це їхній порятунок та як вони поєднують творчість із благодійністю.  

508
31.07.2025

Фіртка неодноразово викривала проблему булінгу в школах Івано-Франківської області. У продовження теми ми поспілкувалися із нальником Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Сергієм Безпалько та дитячими психологами.    

554
30.07.2025
Олег Головенський

Фіртка поспілкувалася з Олександром Красовицьким —письменником та видавцем, генеральним директором та власником харківського видавництва «Фоліо».   

2767 13
28.07.2025
Павло Мінка

Фіртка розповідає, як незаконні заправки та контрафактне виробництво пального загрожують економіці й безпеці регіону.  

2073
22.07.2025
Дарина Кочержук-Слідак

Прокуратура бореться з незаконним захопленням лісів, але корупція гальмує справедливість.  

1119

Вмираючи, сер Ніколас Горацій Аспер марив пророцтвами Нострадамуса, вавилонським краєзнавством і курсами лондонської біржи, співав псалми і сури арабською, пророкував Антихриста (в його арабському варіанті – Джаджала) і спілкувався з астральними привидами давніх царів.

157

Існує такий народний вислів: «в церковному календарі кожен день свято» і це частково правда, а частково ні. Використання цього виразу звучить як висміювання релігійної традиції.

249

Найперше в цій історії із законом, що позбавив антикорурційні органи «незалежності», тішать молоді люди, які протестують. Щирі, світлі, небайдужі, впевнені своїй правоті…

888 1

Протягом своєї історії християнство завжди використовувало найсучасніші на той час технології для проповіді Євангелія.  

511
04.08.2025

Цукор — один із найбільш суперечливих інгредієнтів у нашому харчуванні. Його звинувачують у розвитку ожиріння, діабету, “залежності” та навіть депресії. Але чи справді потрібно повністю уникати цукру? Або ж питання лише у його кількості?  

405
25.07.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

2277
21.07.2025

Час останнього прийому їжі може впливати на здоров’я не менше, ніж її склад.  

547
01.08.2025

На вихідних, 2-3 серпня, відбудеться XIII Всеукраїнська Патріарша проща до Крилоса.  

295
28.07.2025

У селищі Делятин на Івано-Франківщині відбулася знакова для громади подія — освячення храму Всіх Святих Українського Народу.  

828
21.07.2025

У Святому Письмі є притча, що вчить милосердю і взаємодопомозі, яку часто наводять як приклад для сучасного суспільства.  

474
17.07.2025

На Прикарпатті готуються до щорічної Всеукраїнської Патріаршої прощі до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої у Крилосі. Проща відбудеться 2-3 серпня.  

1125
04.08.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

36853 1
07.08.2025

фото: РБК Президент України Володимир Зеленський посів друге місце в рейтингу світових політиків за позитивним сприйняттям у США. Вище тільки Папа Лев ХІV. Про це повідомляє Фіртка з посиланням на дані опитування Gallup. Серед 14 відом

252
05.08.2025

Росія продовжує втрачати позиції на європейському газовому ринку, де домінувала з ще радянських часів.

442
02.08.2025

Президент США Дональд Трамп заявив про кількість втрат росіян у 2025 році.  

476
25.07.2025

263 народні депутати підтримали законопроєкт, зокрема — дев’ятеро з Івано-Франківщини. Хто і як голосував, і якою була їхня реакція згодом — розповідає Фіртка.

2029 1