Здатні забезпечити організм корисними речовинами ранньою весною: ТОП продуктів, які корисно їсти навесні

Кінець зими та початок весни – найбільш «дефіцитний» період року щодо надходження вітамінів до організму з їжею. У минулорічних овочах та фруктах вітамінів за зиму відчутно поменшало, а для нового врожаю ще не час. Проте навіть за таких умов є прості і доступні продукти, здатні забезпечити організм корисними речовинами ранньою весною.

Про це йдеться в матеріалі D.S, передає Фіртка.

Сьогодні на прилавках магазинів можна купити яскраві та свіжі фрукти і овочі протягом цілого року, включно тропічні й екзотичні. Проте чимало дослідників вважають, що вживання саме сезонної їжі, вирощеної у вашій місцевості, здатне забезпечити організм необхідними нутрієнтами в кожну пору року.

Літні фрукти, наприклад, містять багато рідини та убезпечують вас від втрати вологи, а ранні весняні овочі поповнюють організм вітамінами та мікроелементами для уникнення стану авітамінозу після зими.

Навесні насамперед слід надавати перевагу свіжій зелені та різнокольоровим овочам і фруктам. Існує навіть такий вираз: «З’їж веселку!». Бо ж усі речовини, які забарвлюють натуральні продукти, часто є потужними антиоксидантами, що можуть справитися з надміром вільних радикалів, які утворилися в тілі внаслідок процесів життєдіяльності і мають руйнівну дію на клітини.

Редис

Цей ранньовесняний продукт є чудовим детоксикантом, який прекрасно виводить токсини як із шлунково-кишкового тракту, так і з печінки. Цей продукт також є природним сечогінним засобом і допомагає лікувати захворювання сечовивідних шляхів і нирок. Також є дослідження, які визнають звичайний редис потужним засобом проти раку. На додаток від чудово зволожує шкіру та знижує температуру тіла.

Як їсти редис? Як правило, його тоненько нарізають та додають до салатів (наприклад, смачним і корисним є середземноморський салат із редисом, кіноа і травами), але також редис можна засмажити його чи вичавити з нього свіжий сік.

Ріпчаста цибуля

Цибуля містить велику кількість поліфенолів і особливо флавоноїдів, які відіграють важливу роль у профілактиці захворювань і зниженні окислювального стресу, який виснажує наш організм. У час сезонних застуд та загального зниження тонусу організму, що зазвичай буває після зими, цей продукт має бути у нашому раціоні щодня.

Крім того, цибуля є природними антигістамінним (протиалергічним) засобом, а також має потужні антибактеріальні та протигрибкові властивості.

Як їсти цибулю? Ви можете додати нарізану цибулю до салатів або обсмажити її з додаванням морської солі та отримати смачний карамелізований цибулевий гарнір. Також цибуля є ідеальною основою для весняних соусів і супів

Морква

Ми з дитинства знайомі з цим яскравим, до того ж, дуже смачним та корисним овочем. Цей продукт багатий на вітамін А та інші антиоксиданти, а тому чудово підходить для підтримки здоров’я волосся, шкіри та нігтів, покращення зору, для покращення зору, а також є науково визнаним борцем із онконедугами і вважається їжею, що запобігає старінню.

Як їсти моркву? Можна вживати сирою, вареною, запеченою, приготованою на парі – можна побавитися з різними способами подрібнення та нарізання моркви в будь-яку страву, від салату до сендвічів, а також додавати її у перші чи другі страви, для приготування пюре тощо. Оскільки морква містить жиророзчинний вітамін А, для його засвоєнні необхідно додати до страви жир (сметану або рослинну олію.

Рукола (а також інша листова зелень – шпинат, ромен і листовий салат)

Листкова зелень, без сумніву, є найкращою весняною їжею. Вона багата та вітаміни A і K, фолієву кислоту, а також хлорофіл, клітковину та інші корисні нутрієнти. Доведено, що регулярне вживання листової зелені допомагає зменшити запалення в організмі, а також зволожує і детоксикує організм.

Як їсти листову зелень? Нема нічого простішого – просто покладіть сиру зелень у миску з іншими овочами, горіхами чи насінням, додайте трохи бальзамічного оцту чи цитрусового соку з оливковою олією.

Столовий буряк

Деякі продукти дають нам чітке уявлення про те, яка частина принесе найбільше користі, і це стосується, насамперед, буряка. Насичений і соковитий колір цього коренеплода дає зрозуміти, що він чудово підходить для крові та кровообігу. Вживання буряка ефективно знижує кров’яний тиск, підвищує нашу витривалість і сприяє детоксикації – усе завдяки тому, що є унікальним джерелом фітонутрієнтів, зокрема, беталаїнів (найбільш поширеним представником беталаїнів є бетанін – пігмент, що зумовлює червоно-фіолетове забарвлення буряка).

Як їсти буряк? Є безліч варіантів. Ви можете вичавити з нього сік і додати до смузі, буряк можна засмажити або запекти як гарнір, натерти сирим, вареним чи запеченим, подати як окремий салат або поєднати з морквою, яблуком, листовою зеленню, сиром, горіхами, сухофруктами і, звісно, використовувати під час приготування борщу. Ранній буряк часто споживають із гичкою (ботвою).

Овочі і фрукти

Білоголова або фіолетова капуста, брюссельська капуста, цвітна капуста, селера, брокколі, артишок, цибуля-порей, пастернак, селера, ріпа – всі ці овочі також можна знайти і споживати навесні. Так само й яблука, грейпфрути, лимони, апельсини, гранати – все це доступне і в березні.

Невеликий лайфхак – купуючи овочі та фрукти, обирайте не великі супермаркети, а підіть краще на місцевий фермерський ринок. Там фрукти та овочі свіжіші, смачніші, ароматніші та дешевші.

Риба і морепродукти

І без цього не обійтися навесні, адже саме риба та морепродукти є джерелом цінних омега-3 жирних кислот. Тріска, палтус, мідії, лосось – ось ваш «березневий» вибір.

Якщо ви любитель морепродуктів, варто витратити деякий час на дослідження того, який перелік пропонує нам той чи інший сезон.

М’ясо

Саме навесні м’ясо часто буває найкращої якості. Підберіть собі цікаві рецепти м’ясних страв (наприклад, рулетики з телятини з яблуками) та вирушайте у м’ясний ряд.

Тож, як бачимо, навіть на початку весни земля рясна багатьма видами смачної та корисної їжі. Майже все, що росте у вашій місцевості, буде корисним – це залежить від вашого місця розташування, кліматичних умов, пори року. Тож вирушайте на закупи та насолоджуйтеся дарами природи.

Перед тим складіть список усього, що вам потрібно. Місцеві невеликі бренди можна знайти на фермерських ринках, а в супермаркетах є великий вибір продукції від світових виробників. Сьогодні не проблема замовити екологічно чисті продукти у місцевих фермерів із самовивозом чи навіть доставкою додому.

Весна – це час росту, відновлення, час очищення від важкої їжі та малорухливого стилю зими. Навесні наш організм хоче легкої та освіжаючої їжі. Тож все в ваших руках!


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Їжа повинна бути здоровою підтримкою», — як харчуватися збалансовано та підготувати організм до зимового періоду

Не переїдати та тримати себе в тонусі: як харчуватись під час та після свят, щоб не нашкодити здоров’ю

“Антиядерна” дієта: що варто знати, щоб максимально захистити свій організм від радіації


26.04.2023 6566
Коментарі ()

19.06.2025
Катерина Гришко

На початку червня 2025 року провели тендерні конкурси на роботи в навчальних закладах на суму майже 40 мільйонів гривень. Фірми відомі та мають кримінальні справи.  

171
16.06.2025
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з керівником Івано-Франківського театру Ростиславом Держипільським, щоб дізнатися, як театр живе і працює під час війни, як народжуються нові вистави, які міжнародні проєкти підтримують українське мистецтво, а також про виклики сучасності і непересічну силу мистецтва в непростий час.

1614
14.06.2025
Вікторія Матіїв

Напередодні Всесвітнього дня донора крові Фіртка поцікавилася, скільки прикарпатців регулярно здають кров, яка підготовка й процедура донації, розпитала у лікарки-трансфузіологині Прикарпатського обласного центру служби крові Марти Щирби, як на потреби крові вплинула війна.  

1163
12.06.2025
Тетяна Дармограй

У першому півріччі 2025 року мобілізацію на Івано-Франківщині проводили з використанням нових електронних систем та оновлених процедур. Які зміни в мобілізації діють та що ще планують удосконалити, розповідає Фіртка.

6563
10.06.2025
Павло Мінка

Калуш зіткнувся з енергетичною та екологічною кризою — мільйонні збитки та виснаження підземних вод загрожують питному водопостачанню міста.  

1786
05.06.2025
Олег Головенський

Про сучасні загрози, що потребують нової парадигми підготовки управлінців і фахівців та про нову освітню програму «Національна безпека», Фіртка поспілкувалася з куратором програми, професором кафедри публічного управління та адміністрування Василем Остап’яком.

2118

Глибше за інших пірнули гностики перших століть християнської ери. Вони дійшли принципового висновку: таємниця часу сусідить з таємницею Бога. Сусідить так близько, так щільно й невіддільно, що її пізнання майже напевно відкриває браму Творця, як найбільшої з таємниць.

245

Світ змінився до невпізнаваності зі стрімким розвитком технологій ми наче живемо у майбутньому. І водночас існують традиції, яким сотні років. Одна з таких  релігійних традицій — це шанування мощей святих у християнстві.

798

Ані висока освіченість, ані шляхетна спадковість, ані залучення до незлобивих віровчень не породжують усвідомленого гуманізму «просто так».

896

Звичайно знаковою подією у християнській сім`ї є перша сповідь і причастя дитини, але  цю важливу сакральну подію  батьки часто нівелюють, зміщуючи акценти з важливого на другорядне.  

1469
12.06.2025

Все більше людей відмовляються від дієт і переходять до інтуїтивного харчування — підходу, що вчить слухати тіло, а не рахувати калорії.  

549
08.06.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

1634
02.06.2025

На Прикарпатті завершується весняна посівна кампанія.  

1526
16.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

436
13.06.2025

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

3531
07.06.2025

Восьмого та дев'ятого червня християни відзначатимуть свято Трійці.  

3655
01.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

7232
16.06.2025

В Івано-Франківську з 15 по 20 червня відбуватиметься Шекспірівський фестиваль, організатором якого є Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.   

443
19.06.2025

Депутати Верховної ради України 18 червня 2025 року підтримали в цілому законопроєкт № 11469 про множинне громадянство.   

195
16.06.2025

Більше довіряють Президенту мешканці Заходу — серед них 73% довіряють Володимиру Зеленському проти 61-63% в інших регіонах.  

946
15.06.2025

На думку прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска, протистояння між Ізраїлем та Іраном переростає в повномасштабну війну в регіоні.  

372
10.06.2025

Більшість мешканців західних областей — 60% — усе ще готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно. Утім, це на 19% менше, ніж у лютому 2024 року.  

580