
Збалансоване та здорове харчування відіграє важливу роль у захисті від хвороб.
Які продукти сприяють міцності імунітету, журналістці Фіртки розповіла імунологиня, доцентка ІФНМУ Галина Курилів.
«Минуло літо, і ми, сподіваюсь, встигли наситилися вітамінами з ягід, фруктів, овочів. Зараз ми маємо продовжувати їсти сезонні продукти, наприклад яблука, сливи, груші, гарбуз, моркву, буряк.
Свіжі овочі та фрукти надзвичайно важливі для підтримання нормального функціонування організму, в тому числі для роботи імунної системи», — розповідає імунологиня.
Імунологиня зазначає: не останню роль в укріпленні імунітету відіграє білок – його у раціоні має бути достатньо. Для цього слід вживати м'ясні та молочні продукти, бобові, яйця. Білок є транспортером різних речовин у нашому організмі, а тому і до клітин імунної системи він також відносить необхідні фактори, які потрібні для захисту організму.
Важливими для раціону є ферментовані (квашені) продукти, які добре впливають на здоров'я кишківника.
«В нашому імунітеті велике значення відіграє мікробіота кишківника. Це пул корисних мікроорганізмів, які живуть в кишківнику і виконують свою місцеву захисну роль. Оскільки з їжею до нас потрапляють дуже багато антигенів, ці корисні бактерії захищають наш організм від них.
У ферментованих, квашених продуктах міститься велика кількість пробіотиків – речовин, які потрібні для нормального функціонування мікрофлори. Тому квашені, а також кисломолочні продукти є дуже важливими для функціонування імунітету», — додає фахівчиня.
Більше читайте в інтерв'ю: Як зміцнити імунітет, небезпека прийому антибіотиків та противірусні властивості цибулі: розповідає імунологиня Галина Курилів