Карпатські гори прекрасні у будь-яку пору року. Взимку сюди приїжджають заради катання на лижах і сноуборді, а ще щоб познайомитися з традиціями та обрядами гуцульського народу.
Саме із такою метою, днями, в Карпатах та на Верховинщині зокрема побувала група учнів і вчителів спеціалізованої школи №185 ім. Володимира Вернадського з міста Київ, інформує Фіртка з посиланням на сайт Верховини.
Тут вони провели незабутні зимові канікули. Діти із задоволенням каталися на лижах, сноубордах та санчатах, а на Різдво відвідали Верховину. Найцікавішою різдвяною традицією у Верховині є колядники.
Гуцульська колядка відрізняється від колядок решти регіонів України змістом і мелодією. На колядників підбирають співучих хлопців і чоловіків. Вони обов’язково мають бути з добропорядних сімей. Для колядника завжди було великою честю показати себе з найкращого боку. Вибирають колядники березу і вибірцю. Вибірця ходить з хрестом, а береза – з дзвінком. Кожен колядник обов’язково має бути у гуцульському строї (вбранні) і з барткою. Беруть з собою скрипаля. Починають колядувати 7 січня. Зранку колядники приходять до церкви. Всіх формує вибірця. Після літургії колядницькі партії виходять на подвір’я церкви і стають перед входом. Священик благословить, після чого кожна партія, на відстані 10 метрів одна від другої, тричі обходять церкву з плєсами. Плєс – це та ж сама колядка, тільки має іншу форму колядницького обряду. Після цього вклякають перед священиком і моляться. Старший брат роздає вибірцям скриньки для збору коляди, а березам передає колядницькі хрести і дзвінки. Потім колядники встають і виходять на дорогу, звідки розходяться по своїх "ревірах" (кутках). У Верховині є 4 колядницькі партії, а в кожній із них 8-13 колядників. На одну партію припадає приблизно 80-110 хат.
Крім цього, незабутньою для учнів стала подорож до Букове́ля - найбільшого гірськолижного курорту України.
На трьох горах - Довга, Буковель, Чорна Клева - розташовано в цілому близько 51 кілометра лижних трас. Підйомники, наявні в розташуванні курорту, здатні обслуговувати близько трьох тисяч осіб на годину.
Подорож на оглядовому підйомнику залишила незабутні враження та яскраві емоції.