Свинина по-папуаськи або їжа, від якої пухнуть животи (фото)

 

/data/blog/41448/d6fc2b77ae702e7f6975952ea446047c.jpg?Oct%202,%202013%204:51:37%20PM
Нас оточують з півтора десятки представників племені Дані. В руках одного чоловіка лук і стріли, двоє інших тримають порося. Впевненим пострілом лучник влучає у тварину. Поруч розпалюють багаття…

Місце події — село Суокосімо у долині Балієм, Папуа. Тут готуються до бенкету. Головна страва на обідньому столі — свинина. Це делікатес і справжня розкіш. М’ясо Дані їдять лише, якщо мають вагомий привід — зазвичай якесь святкування. І це при тому, що свині у долині повсюди. Їх можна побачити будь-де: то вони жують поліетилен на смітниках, то возяться у болоті, то вишукують щось у хащах біля ріки. Спершу видається, що поросята нічийні і нікому до них взагалі немає діла. Але це не так. У кожному більшому чи меншому селі точно знають, скільки тварин і якого розміру бродить в околицях.


Ціна такої свині — близько п’яти мільйонів


Свині в цьому регіоні коштують дорого. Ціна дорослої тварини 5–8 мільйонів індонезійських рупій (один мільйон — трохи менше ста доларів). Порося, яке за розмірами більше нагадувало в міру вгодованого пса, оцінили в приблизно 200 доларів. Свідками приготування саме такого екземпляра ми й стали.


Лучник готується вбити порося


Приготування свині в долині Балієм — це цілий ритуал. Унікальний, дивний, древній, химерний, огидний, захоплюючий — можна продовжувати скільки завгодно. Все залежить, як оцінювати побачене.

Молоде порося вбивають пострілом з лука. Це справа виключно чоловіча.

Зі ще живого поросяти відрізають шматок вуха і одразу віддають дитині. Такий собі делікатес або все найкраще — дітям.


Із делікатесом у руках
Автор фото — Софія Вовк 


Кількома вправними рухами чоловіки розпалюють вогонь. В багатті не просто сухі гілки, значно важливішим тут є каміння, що перекладене дровам.

Перш ніж готувати страву, каміння необхідно добряче розжарити. Паралельно починається підготовка м’яса. Щоб було легше здерти шкіру, порося обсмалюють та вичищають нутрощі.

Доісторична пароварка або гаряче сирим не буває

Їжу готують древнім способом у земляній печі. Для цього яму, завглибшки близько півметра, ретельно викладають сіном, травою та щедро поливають водою.

 


Автор фото — Софія Вовк


Далі — акуратно вимощують розпечене у вогні каміння. Воно й забезпечує необхідну для приготування страви температуру.

Виклавши гаряче каміння, імпровізовану піч знову наповнюють травою. Знову заливають воду і так кілька разів.

У процесі беруть участь усі — і чоловіки, і жінки. На облаштованій просто неба кухні ніхто нікому не заважає — все дуже організовано.


Автор фото — Тетяна Шунтова


Тепер у доісторичну пароварку можна викладати продукти.

Набір насправді дуже бідний — лише коренеплоди, з-поміж яких найбільш поживний топінамбур або солодка картопля.

Кілька кілограмів овочів знову густо вкривають травою. І знову каміння.


Солодка картопля — головний продукт у меню племені


Нарешті настав час для приготування м’яса. Свинину кладуть поверх зелені, абсолютно нічим не приправляючи.

Трави і так поділяться смаками й ароматами. Всі інгредієнти вкотре вкривають травою, банановим листям і сіном.


Автор фото — Олександр Філатов


Фінальний штрих або ж одна з кульмінацій дійства — всі разом притискають чи то пак трамбують утворену скирту руками та ногами, аби всередині все добре пройшло парою.

Єдиний елемент сучасності у древній технології приготування м’яса — шматок клейонки, якою в кінці огортають скирту. Вона допомагає втримати пару та забезпечити високу температуру всередині. На цьому все. Залишилось чекати близько години, аби овочі та м’ясо пропеклись.

Розбирають приготоване також поетапно. М’ясо, овочі, зелень — от і все меню обіду по-багатому. Таке Дані дозволяють собі нечасто. Найцінніше — м’ясо — чоловіки порівну ділять між усіма. Замість тарілок і скатертини — бананове листя. Їдять сидячи на землі, звісно ж руками.


Свинина за рецептом Дані


Печена чи то парена по-папуаськи свинина на смак щонайменше дивна. Маленького шматочка для дегустації було достатньо, щоб зрозуміти, що м’ясо, на яке ми стільки чекали, — напівсире.

Але не нам вчити папуаські племена готувати. Впевнена, наші рідні відбивні чи шашлик навряд чи смакуватимуть Дані. Через кілька годин після дегустації організми кількох з нас трохи збунтували. Мій на диво видався стійким:-)


Овочі і трава, трава і овочі — класичне меню Дані
Автор фото — Тетяна Шунтова


Значно прийнятніші для наших шлунків — печені овочі. Непогані на смак, а якщо додати кілька соусів, взагалі супер. Трава, якою перекладали каміння, це теж їжа. І теж доволі пристойна на смак. Її їдять саму печену, або ж зрідка поєднують з м’ясом.


Ілюстрація на тему — наскільки «вгодований вигляд» маємо ми у порівнянні з Дані
Автор фото — Ігор Зубенко


Овочі — це і все меню Дані. Так тут харчуються постійно. Рис у цій глибинці — рідкість, що таке хліб — не знають взагалі. Від надто одноманітного харчування у дітей набухлі животи. Людей із зайвою вагою тут не існує — просто немає на чому відгодовуватися.


Просто придивіться до дитячих животів


До речі, що таке солодощі у долині знають. Правда, таке частування — велика рідкість. Так вже склалося, що білі люди в місцевої малечі асоціюються з дрібними подарунками і чимось смачненьким.

Тож малі зустрічали нас і всюди супроводжували з криками gula-gula! В перекладі з індонезійської — цукерки. Українські барбариски, дюшеси, рачки, м’ятні та інші льодяники розійшлися на ура.

 

Софія Вовк, 24tv


02.10.2013 Софія Вовк 2137 0
Коментарі (0)

08.10.2025

На Івано-Франківщині звалища твердих побутових відходів давно перестали бути лише екологічною проблемою. Вони перетворилися на осередки судових суперечок, соціальних драм і тендерних скандалів.    

192
05.10.2025
Вікторія Матіїв

Про практичну роботу саперів, підготовку, небезпечні знахідки та виклики, з якими стикаються у гірських районах та зоні бойових дій, журналістка Фіртки поспілкувалась із начальником відділення піротехнічних робіт частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Євгеном Ткачуком.

537
02.10.2025
Тетяна Дармограй

Представник Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області Віталій Вербовий в інтерв'ю Фіртці розповів про роботу інституції, візити у громади та проблеми, з якими стикаються ветерани.  

2371
30.09.2025
Діана Струк

Про те, як проходили вибори нового ректора КНУВС, використання штучного інтелекту в навчанні, запоруку успіху та чому університет має стати дослідницьким, переможниця виборів на посаду ректора Валентини Якубів розповіла журналістці Фіртки.

4337 1
28.09.2025

Фіртка дослідила, як стерилізація, притулки та правила впливають на життя міста.  

1905
24.09.2025
Павло Мінка

Останнім часом медіа дедалі частіше повідомляють про екологічні проблеми на Івано-Франківщині, що турбують місцевих жителів і змушують замислитися про стан довкілля.  

1092

«Наталка Полтавка» в стилі «реп» і «рок» від Івано-Франківського облмуздрамтеатру. Правда, круто, як на Бродвеї, світовий рівень? Чи ви за класику?

2525

"Творча еволюція" - трактат Анрі Бергсона, який важливий для прочитання митцям перш за все. Трактат отримав світове визнання в формі Нобелівської премії, спробуємо визначити, що саме там є такого визначного. 

474

Свого часу транзитом на Тибет вдалося відвідати Непал та його столицю Катманду. І за ці кілька днів вісім років тому склалося враження, що непальці багато в чому подібні до українців.

1508

Ще недавно приналежність до певної конфесії визначали також за однією ознакою, вважаючи, що православний священник має бороду, а католицький — з поголеним обличчям.

1437
05.10.2025

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 30-50% усіх випадків раку можна запобігти завдяки здоровому способу життя, зокрема правильному харчуванню.  

5333
30.09.2025

Люди часто звикли пов’язувати втому з недосипанням чи стресом, але не менш вагомим чинником є харчування. Те, що ми кладемо на тарілку, безпосередньо впливає на рівень енергії, концентрацію та працездатність.  

681
27.09.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

2882
04.10.2025

Реліквію зберігатимуть у Відпустовому центрі блаженного священномученика Симеона Лукача, що в селі Старуня.

1533
30.09.2025

Свята реліквія зберігатиметься у підземній базиліці блаженного священномученика Симеона.  

1969
26.09.2025

У сучасному світі християнські цінності, зокрема — вчення про чистоту до шлюбу, нерідко стають предметом дискусій. Але християнство залишається послідовним у своїй позиції: дошлюбні статеві стосунки — гріх.

2941
19.09.2025

Протягом 20-21 вересня в селі Погоня, що на Івано-Франківщині, відбудеться ювілейна 30-та Міжнародна проща вервиці за мир в Україні, припинення війни та за всіх військових.  

1771
03.10.2025

Фільм розповідає про унікальне сходження українських військових ветеранів на найвищу вершину Африки — гору Кіліманджаро.

812
07.10.2025

Вкотре вибори в Чехії стали по суті вибором між минулим і майбутнім.  

264
02.10.2025

І Україна, і Європа спостерігали за передвиборчими перегонами в Молдові, які завершилися власне виборами минулої неділі, 28 вересня, з певною тривогою.

630
29.09.2025

"Сьогодні, коли тиранія знову загрожує Європі, ми й наші союзники разом підтримуємо Україну, щоб стримати агресію та забезпечити мир", — сказав Король Великої Британії Чарльз III 17 вересня в Лондоні на вечері на честь державного візиту президента США до Британії, пильно дивлячись на президента США.

942
16.09.2025

Непал є країною, де домінують ліві політичні погляди. Загалом воно й не дивно, оскільки саме в Непалі народився сам Будда Гаутама.

1361