Свят-вечір на Прикарпатті: від вушок з городником до сушки (фото)

 

 

У Воскресінцях Свята вечеря  – то своєрідний родинний ритуал. Кожна сім’я береже традиції, які дбайливо передавалися з покоління в покоління.  Згідно з народним звичаєм, до столу сідають саме тоді, коли зійде перша зірка.

 

Та  в  селі переконані:  має неодмінно зібратися вся родина, тоді й до вечері можна братися. Обідати і снідати цілий день не можна – всі, крім діточок, дотримуються посту.

 

На Святий вечір готують, здавалося б, справжні делікатеси.  Обов’язковими стравами є вушка з городником (святкові вареники), креплики, підпалка (підливка),  пшениця,  бурачєнка (бурячки з копченою рибою)  та сушка (узвар).  Параска Козьменко  вчилася  премудростей готування у своєї мами.  Ще дівчам стояла біля печі та  дивилася за процесом. Тепер же головним  спостерігачем  і дегустатором є її внучок.  Тішиться жінка і невістками: то її незамінні помічниці на кухні. Господар же порається біля худоби, наводить лад на подвір’ї.

 

Спочатку всі  діти збираються в батьків, – розповідає Параска Іванівна. – Так ми колись ішли до свої родичів, так і тепер мої сини та невістки приходять на Святу вечерю. А якщо хтось ще має живих бабусь та дідусів, то стараються скоріше повечеряти, щоб встигнути і до них.

 

Пані Параска каже, що пшеницю, тобто кутю, готують заздалегідь. Спочатку її замочують на ніч, варять, а вже перед Святим вечором додають мак, горіхи і мед. Добра господиня  зранку ще й святить пшеницю в церкві. До речі,  тертя маку, чи як його називають у Воскресінцях, городника,  –  суто чоловіча робота.  Параска Іванівна згадує,  що в цей день мама забороняла називати мак маком : «Щоби вошей не накликати».

 

Майже всі страви пані Параска готує в печі. Так і смачніше, і корисніше.  Навіть пшениця  там «ніжиться». Параска Іванівна  розпочала приготування ще за день до Святого вечора: разом з невістками наліпила голубців, почаклувала над  білими грибами і рибою. Остання, до речі, не з ринку, її наловили в Пруті сини. Жінка якраз витягає кочергою  з печі глиняні горщики.  Кожен з них «укутаний» зверху тістом, щоб  смак страв зберігся. Фольгу, якою користуються чимало сучасних хазяйок, Параска Іванівна не признає. Робить по-давньому, як навчилася від мами. Хліб також пече сама. Господиня сміється: що то за газдиня, якщо навіть на Свят-вечір не може хліб спекти?

 

Чоловік на Святий вечір має заходити до хати першим. Обов’язково перед вечерею хату і подвір’я  потрібно обкурити ладаном – аби не йшла всяка нечисть .  Під скатертину і під стіл газда має постелити сіно, запалити свічку. Тоді починається чи не найцікавіше дійство.

 

Такий обряд виконується для того, аби велася худоба та птиця. Запитую про дідуха. Параска Козьменко каже, що в її роду, та й у Воскресінцях загалом не було такого звичаю. Часник також ставить, але це не пов’язано з традиціями, а щоб було просто до смаку.

 

Коли вже всі страви на столі, можна сідати до вечері. Всі пошепки моляться й беруться до трапези. В центрі стола має бути пшениця, неподалік – запалена свічка. Ставлять тарілки і столові прибори для померлих родичів, щоб вечеряти цілим родом. Параска Іванівна пригадує, що за традицією всі б мали їсти з однієї тарілки, але час диктує свої правила. Спочатку пробують три рази кутю. Першу ложку  пшениці господар підкидає до стелі, а всі, хто за столом, намагаються її трошки зловити. Кому то вдасться, в того найбільше буде бджіл.

 

Чекають цього вечора й колядників. Жінка бідкається, що з кожним роком їх   дедалі менше.
Кажуть, якщо на Святий вечір до хати зайде стороння людина, то її також запрошують до столу. За віруваннями наших предків, гість приносить в дім щастя. Нас також пригостили смачнючою рибою, крепликами та, звісно, фірмовою кутею.

 

 

 

 

 

Оксана Романенчук, для Фіртки
Фото Євгена Гапича


19.06.2025
Катерина Гришко

На початку червня 2025 року провели тендерні конкурси на роботи в навчальних закладах на суму майже 40 мільйонів гривень. Фірми відомі та мають кримінальні справи.  

164
16.06.2025
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з керівником Івано-Франківського театру Ростиславом Держипільським, щоб дізнатися, як театр живе і працює під час війни, як народжуються нові вистави, які міжнародні проєкти підтримують українське мистецтво, а також про виклики сучасності і непересічну силу мистецтва в непростий час.

1605
14.06.2025
Вікторія Матіїв

Напередодні Всесвітнього дня донора крові Фіртка поцікавилася, скільки прикарпатців регулярно здають кров, яка підготовка й процедура донації, розпитала у лікарки-трансфузіологині Прикарпатського обласного центру служби крові Марти Щирби, як на потреби крові вплинула війна.  

1158
12.06.2025
Тетяна Дармограй

У першому півріччі 2025 року мобілізацію на Івано-Франківщині проводили з використанням нових електронних систем та оновлених процедур. Які зміни в мобілізації діють та що ще планують удосконалити, розповідає Фіртка.

6543
10.06.2025
Павло Мінка

Калуш зіткнувся з енергетичною та екологічною кризою — мільйонні збитки та виснаження підземних вод загрожують питному водопостачанню міста.  

1780
05.06.2025
Олег Головенський

Про сучасні загрози, що потребують нової парадигми підготовки управлінців і фахівців та про нову освітню програму «Національна безпека», Фіртка поспілкувалася з куратором програми, професором кафедри публічного управління та адміністрування Василем Остап’яком.

2106

Глибше за інших пірнули гностики перших століть християнської ери. Вони дійшли принципового висновку: таємниця часу сусідить з таємницею Бога. Сусідить так близько, так щільно й невіддільно, що її пізнання майже напевно відкриває браму Творця, як найбільшої з таємниць.

243

Світ змінився до невпізнаваності зі стрімким розвитком технологій ми наче живемо у майбутньому. І водночас існують традиції, яким сотні років. Одна з таких  релігійних традицій — це шанування мощей святих у християнстві.

795

Ані висока освіченість, ані шляхетна спадковість, ані залучення до незлобивих віровчень не породжують усвідомленого гуманізму «просто так».

890

Звичайно знаковою подією у християнській сім`ї є перша сповідь і причастя дитини, але  цю важливу сакральну подію  батьки часто нівелюють, зміщуючи акценти з важливого на другорядне.  

1466
12.06.2025

Все більше людей відмовляються від дієт і переходять до інтуїтивного харчування — підходу, що вчить слухати тіло, а не рахувати калорії.  

545
08.06.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

1631
02.06.2025

На Прикарпатті завершується весняна посівна кампанія.  

1522
16.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

429
13.06.2025

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

3529
07.06.2025

Восьмого та дев'ятого червня християни відзначатимуть свято Трійці.  

3649
01.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

7227
16.06.2025

В Івано-Франківську з 15 по 20 червня відбуватиметься Шекспірівський фестиваль, організатором якого є Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.   

436
19.06.2025

Депутати Верховної ради України 18 червня 2025 року підтримали в цілому законопроєкт № 11469 про множинне громадянство.   

189
16.06.2025

Більше довіряють Президенту мешканці Заходу — серед них 73% довіряють Володимиру Зеленському проти 61-63% в інших регіонах.  

943
15.06.2025

На думку прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска, протистояння між Ізраїлем та Іраном переростає в повномасштабну війну в регіоні.  

369
10.06.2025

Більшість мешканців західних областей — 60% — усе ще готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно. Утім, це на 19% менше, ніж у лютому 2024 року.  

577