Safe Menu: як чат-бот допоможе у боротьбі з COVID-19

На Землі новий «диктатор» – COVID-19 і ми змушені пристосуватись до життя в нових умовах.

Психологи кажуть, що після пандемії наше ставлення до звичайних речей кардинально зміниться. Ми вже почали звикати до того, що руки треба постійно дезінфікувати, а розраховуватися найбезпечніше безконтактно.

Кожного дня ми перебуваємо на своєрідному «полі бою», адже не можемо гарантувати собі стовідсоткову безпеку.

Особливу увагу тепер привертають поверхні, адже їх за день можуть торкатися сотні людей. Меню у закладах теж у «небезпечній зоні». Аби спростити процес замовлення та зробити його безпечним для відвідувачів, команда Safe Menu під час міжнародного онлайн-хакатону Hack the New World розробила чат-бота, який генерує безконтактне меню для закладів громадського харчування в декілька кліків. Усе це – безкоштовно.

Назар Приймак, співзасновник Safe Menu родом із Надвірної, на даний час мешкає у Львові. Він розповів Фіртці, як створювали бота та як він працює.

«Під час карантину заклади дуже часто змінюють ціни, страви, концепцію, - каже Назар, - Для цих змін потрібно змінювати дизайн, використовувати багато паперу, ресурсів, а наше рішення дозволило це все зробити онлайн в декілька кліків та безкоштовно.

Ви також часто чуєте від офіціанта «цієї страви немає в наявності»? Дуже дратують такі фрази, в нашому рішенні власник закладу зможе приховати страви яких немає. Наприклад: закінчились інгредієнти».

Назар вважає такого бота актуальним, адже коли ідею презентували 17 травня - у світі було 3 мільйони хворих на COVID-19, а станом на 10 липня вже понад 12 мільйонів хворих.

Команда Safe Menu має трирічний досвід створення чат-ботів, а на онлайн-хакатоні Hack the New World зайняли призове місце.


«Ми мали 48 годин безперервної роботи, щоб презентувати свою ідею перед журі. У висновку команда зайняла ІІ місце та отримала гранд в розмірі 2000$ на реалізацію ідеї, також ми отримали PR підтримку та експертизу від партнерів хакатону.

Наша Dream Team (так, жартуючи, ми себе називали на хакатоні) складалась з шести учасників, але після змагань в нас була потреба в кращому дизайні і ми запросили ще одного учасника, тепер нас семеро».

Чи ресторатор, чи будь-хто може створити своє онлайн-меню. Все дуже просто: потрібно відповісти на кілька запитань у Facebook-месенджері: вказати назву закладу, категорії (напої, їжа та інше), назви страв і ціну та при наявності додати їх фотографії, в результаті чат-бот згенерує QR-код.

Наступним кроком власник закладу може завантажити його та роздрукувати. QR-код не змінюватиметься, якщо заклад додаватиме нові страви до свого меню або змінюватимете ціну. Передруковувати його щоразу немає потреби. 

Використовувати чат-бота може кожен і будь-де, у команди вже клієнти з Туреччини, Мальти та інших країн, а в Івано-Франківську домовились про співпрацю з відомими закладами.

Найкращі відгуки для винахідників - це слова подяки підприємців, які користуються ботом та піклуються про безпеку своїх відвідувачів та персоналу.

«Зазвичай, підприємці запитують "Чому безкоштовно?" Рішення створювалось як таке, що допомагає в боротьбі з COVID-19: якщо хоч одна людина збереже своє здоров’я завдяки, тому що використовувала QR-меню і не торкалася паперового - наша місія успішна, адже вірус на папері живе від 3 до 24 годин».

Команда Safe Menu впевнена, що через деяких час більшість відвідувачів будуть робити замовлення страв одразу в своєму телефоні і не потрібно буде очікувати офіціанта. Програмісти працюють над цим, також до свого рішення планують додати декілька функцій: аналітика, кількість сканувань QR-меню та онлайн-переклад на будь-яку мову.

«Уявіть собі, що будь-який турист зможе оглянути меню кафе на своїй рідній мові та оплатити через телефон відразу у закладі, ну чим ж не майбутнє?».

Кожен може порекомендувати адміністратору свого улюбленого закладу цього бота, аби зробити #Безпечне_меню.


Коментарі ()

30.04.2025
Олег Головенський

Загалом, декларації «обраних народом» виглядають доволі скромними. Нічого особливого. Але дещо цікаве є. Як і сам аналіз та «рейтинги» здобутків чиновників.

2516
28.04.2025
Катерина Гришко

Шахрайка отримала три роки позбавлення волі за те, що виманювала гроші в родичів зниклих воїнів ЗСУ, обіцяючи інформацію про їх місцеперебування. Фіртка вивчила матеріали слідства та судовий розгляд і ділиться з читачами ексклюзивними деталями.

1183
23.04.2025
Дарина Кочержук-Слідак

Прокуратура вважає, що ділянки закладу незаконно передали підприємцям нібито для практичних занять учнів, але насправді їх використовували для вирощування врожаю на продаж. Фіртка провела журналістське розслідування щодо цих випадків, зокрема розглянула судові документи. З цими ексклюзивними матеріалами ознайомимо читачів.

1111
21.04.2025
Лука Головенський

Де саме в Мюнхені були вбиті агентом КДБ Степан Бандера та Лев Ребет, де знаходилися офіси ОУН, Антибільшовицького Блоку Народів, газетні редакції та проживали Ярослав та Ярослава Стецьки, — про все це у нашому сьогоднішньому дослідженні.

2290
16.04.2025
Тетяна Ткаченко

Про свій шлях у війську, байдужість тилу, сучасні методи мобілізації, терміни служби та історії з війни, які залишили глибокий слід у пам’яті, капітан медичної служби, командир кейсевак-групи 1 батальйону 93-ї бригади Олександр Соколюк розповів  журналістці Фіртки.

3731
12.04.2025
Вікторія Матіїв

Про шлях до Христа, як розрізняти Божу волю від власних бажань, сумніви щодо віри, значення Пасхи та як зберігати духовний спокій під час війни, журналістка Фіртки поспілкувалася зі священником Василем Савчином, який служить в парафії святих Кирила і Методія, Лемківської церкви в Івано-Франківську.

2715 8

Гори не знають політики. Живуть вони поза категоріями лівих і правих, в тих краях, де закінчується система політичних координат, і де розквітає гірський едельвейс, де живуть часи лицарської величі Німеччини, що лише чекають свого часу.

969

Хто уникає позиції перед лицем зла — вже займає позицію. І не на боці добра.

825

Нам фактично  все відомо про смерть Ісуса Христа. А як закінчилось життя його найближчих учнів відомо дуже мало. Хоча кожен з них суттєво доклався до проповіді християнської віри та її поширення.  

778

В цікаві часи живемо. Яке покоління могло ще б спостерігати «Армагедон онлайн» (або ж сингулярний перехід) — хто його знає що вийде? Щодня новини, яких колись вистачало б на десятиліття…

733
23.04.2025

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

10454
18.04.2025

Порівняно з 2024 роком, більшість товарів подорожчали.

1306
02.05.2025

У житті кожної людини бувають моменти, коли вона звертається до Бога в надії на підтримку, відповідь чи знак.  

337
27.04.2025

Провідна неділя — перша неділя після святкування Великодня.  

5452
22.04.2025

Видання The Week UK з посиланням на колишнього секретаря померлого папи Франциска включило 45-річного кардинала-українця Миколу Бичка з Австралії в перелік кандидатів на посаду нового Папи Римського.

1163
19.04.2025

Які продукти обов’язково мають бути у великодньому кошику, а що освячувати не варто, журналістка Фіртки розпитала у священника Василя Савчина.

2954
02.05.2025

Презентували «Життєпис Івано-Франківська», а саме — другу книгу, яка охоплює період з 1939 по 2022 роки.  

542
01.05.2025

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Україна та США узгоджують "технічні деталі" перекладу тексту угоди про рідкісноземельні метали та корисні копалини, і вже "найближчої доби" угоду підпишуть.  

399 2
27.04.2025

Президент Володимир Зеленський вважає, що найближчими днями можуть відбутися вагомі зустрічі, які наблизять припинення вогню для України.  

839
24.04.2025

У Лондоні тривають знижені до робочого рівня переговори між Великою Британією, США, Україною, Францією та Німеччиною щодо мирного плану припинення російсько-української війни.  

726
21.04.2025

Наступного тижня команда американського президента Дональда Трампа вирушить до Лондона для перемовин щодо перемир’я в Україні.  

778