Продукти – лідери харчових отруєнь: перелік та ознаки поганої якості їжі

 Фото: Pexels


З точки зору харчового отруєння потенційно небезпечними можуть бути ті страви, які після приготування ще деякий час зберігалися. Але і свіжоприготовлені продукти можуть спричинити неприємні симптоми.

Щодо розвитку харчових отруєнь найнебезпечнішими продуктами є такі:

  • молочні продукти;
  • яйця;
  • м'ясні страви;
  • кондитерські вироби з кремом;
  • рибні страви;
  • маринади, домашні консерви;
  • зелень і коренеплоди;
  • продукти, які вимагають зберігання в холоді і швидко псуються;
  • продукти, в яких була порушена цілісність пакування чи терміни зберігання;
  • кулінарні вироби, під час приготування яких були порушені санітарні норми.

Найочевиднішою ознакою сумнівної якості їжі є саме термін придатності, який уже минув. Але також під час відвідування супермаркету треба звернути увагу на інші фактори: 

  1. Помітно порушене пакування продукту (є вм'ятини, нечіткі фарби, потертості).
  2. Кришка консерви здулася.
  3. У продукту нехарактерний запах.
  4. Змінені смак і колір продукту.
  5. Продукт має неоднорідну консистенцію шарами.
  6. На дні є осад, прозорість порушена.

Харчове отруєння: що про нього потрібно знати


Харчове отруєння – це розлад травлення, який виникає після вживання недоброякісних чи зіпсованих продуктів. Навіть якщо їжа здається нормальною зовні та має характерний для неї смак, однаково отруєння може виникнути через наявність токсичних мікроорганізмів, які ще недостатньо розмножилися, щоб зіпсувати страву.

Рослинами також можна отруїтися. Особливо якщо вони містять рослинні, хімічні чи тваринні отрути. Наприклад, неїстівні гриби, їстівні гриби, які були зібрані вздовж трас тощо. Небезпеку для життя становить вживання отруйних ягід (вовче лико, блекота тощо).


Основні симптоми харчового отруєння


  • підвищена температура (від 37-37,5 °С до 39-40 °С);

  • нездужання, втрата апетиту;

  • блювання й нудота;

  • болі спазмувального типу;

  • розлад стільця, здуття живота;

  • зниження тиску, поява холодного поту;

  • двоїння в очах, порушення зору;

  • порушення м'язового тонусу;

  • сильне слиновиділення;

  • проблеми з периферичною нервовою системою;

  • порушення роботи головного мозку;

  • ознаки зневоднення через втрату рідини.

Перші симптоми можуть з'явитися вже від 1-2 до 6-8 годин після вживання зіпсованого продукту. Вони поступово прогресують наступні 1-2 дні. Без надання правильної допомоги харчове отруєння може завдати серйозної шкоди здоров'ю.

Харчові отруєння: як мінімізувати ризики

Важливо дотримувати таких правил:

  1. Особиста гігієна – руки та продукти перед їжею чи приготуванням страви потрібно обов'язково мити. Якщо ви збираєтеся розбити яйце, краще мийте його з милом.

  2. Обробні дошки й ножі потрібно ретельно очищати, особливо після того, як ви різали сире м'ясо. Краще користуватися окремими дошками для сирого м'яса, риби, хліба, овочів тощо.

  3. Перед приготуванням м'ясо треба розморожувати.

  4. Завжди повністю просмажувати м'ясо й рибу – не варто їсти напівсирі продукти.

  5. Готувати порційно, а якщо страва залишилася, її краще зберігати в холодильнику не більше 3 днів.

  6. В одному відсіку не тримати готові продукти та сирі м'ясо, рибу.

  7. Не їсти картоплю, яка позеленіла або проросла.

За перших ознак отруєння важливо надати організму першу медичну допомогу. Наприклад, випити сольове проносне (сульфат магнію), а потім будь-яку рослинну олію для зв'язування токсинів.


Джерело: ТСН


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Прикарпатцям пояснили, які основні принципи раціонального харчування

Їсти — не їсти: що відбувається з тілом, якщо лягти спати голодним


03.08.2023 6993
Коментарі ()

19.06.2025
Катерина Гришко

На початку червня 2025 року провели тендерні конкурси на роботи в навчальних закладах на суму майже 40 мільйонів гривень. Фірми відомі та мають кримінальні справи.  

169
16.06.2025
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з керівником Івано-Франківського театру Ростиславом Держипільським, щоб дізнатися, як театр живе і працює під час війни, як народжуються нові вистави, які міжнародні проєкти підтримують українське мистецтво, а також про виклики сучасності і непересічну силу мистецтва в непростий час.

1612
14.06.2025
Вікторія Матіїв

Напередодні Всесвітнього дня донора крові Фіртка поцікавилася, скільки прикарпатців регулярно здають кров, яка підготовка й процедура донації, розпитала у лікарки-трансфузіологині Прикарпатського обласного центру служби крові Марти Щирби, як на потреби крові вплинула війна.  

1162
12.06.2025
Тетяна Дармограй

У першому півріччі 2025 року мобілізацію на Івано-Франківщині проводили з використанням нових електронних систем та оновлених процедур. Які зміни в мобілізації діють та що ще планують удосконалити, розповідає Фіртка.

6556
10.06.2025
Павло Мінка

Калуш зіткнувся з енергетичною та екологічною кризою — мільйонні збитки та виснаження підземних вод загрожують питному водопостачанню міста.  

1785
05.06.2025
Олег Головенський

Про сучасні загрози, що потребують нової парадигми підготовки управлінців і фахівців та про нову освітню програму «Національна безпека», Фіртка поспілкувалася з куратором програми, професором кафедри публічного управління та адміністрування Василем Остап’яком.

2114

Глибше за інших пірнули гностики перших століть християнської ери. Вони дійшли принципового висновку: таємниця часу сусідить з таємницею Бога. Сусідить так близько, так щільно й невіддільно, що її пізнання майже напевно відкриває браму Творця, як найбільшої з таємниць.

243

Світ змінився до невпізнаваності зі стрімким розвитком технологій ми наче живемо у майбутньому. І водночас існують традиції, яким сотні років. Одна з таких  релігійних традицій — це шанування мощей святих у християнстві.

797

Ані висока освіченість, ані шляхетна спадковість, ані залучення до незлобивих віровчень не породжують усвідомленого гуманізму «просто так».

894

Звичайно знаковою подією у християнській сім`ї є перша сповідь і причастя дитини, але  цю важливу сакральну подію  батьки часто нівелюють, зміщуючи акценти з важливого на другорядне.  

1468
12.06.2025

Все більше людей відмовляються від дієт і переходять до інтуїтивного харчування — підходу, що вчить слухати тіло, а не рахувати калорії.  

547
08.06.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

1633
02.06.2025

На Прикарпатті завершується весняна посівна кампанія.  

1525
16.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

433
13.06.2025

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

3530
07.06.2025

Восьмого та дев'ятого червня християни відзначатимуть свято Трійці.  

3654
01.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

7230
16.06.2025

В Івано-Франківську з 15 по 20 червня відбуватиметься Шекспірівський фестиваль, організатором якого є Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.   

440
19.06.2025

Депутати Верховної ради України 18 червня 2025 року підтримали в цілому законопроєкт № 11469 про множинне громадянство.   

194
16.06.2025

Більше довіряють Президенту мешканці Заходу — серед них 73% довіряють Володимиру Зеленському проти 61-63% в інших регіонах.  

945
15.06.2025

На думку прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска, протистояння між Ізраїлем та Іраном переростає в повномасштабну війну в регіоні.  

371
10.06.2025

Більшість мешканців західних областей — 60% — усе ще готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно. Утім, це на 19% менше, ніж у лютому 2024 року.  

579