Найсонячніший з усіх хлібів! (Хліб на овочах)

То було давно.

Тоді дуже страшно шипіли гуси, лячно було, коли за тобою, розчепіривши у боки крила, кидався качур, якщо ти допікав його качкам, а півень міг влучити момент і вибити з рук батон.

З двоюрідним братом так і трапилося.

І яблука були яблукішими, і грушки – грушкішими, суниці – суничнішими, сонце – сонячнішим, сніг - сніговішим. Тих незапам’ятних часів у Галицькому закапелку великого Опілля пекли хліб на овочах. Точніше напікали. Бо саме такий хліб довше зберігався свіжим і його готували багато. Такий хліб навіть не мав власної назви. А може мав? Хіба зараз все пригадаєш... Хліб на картоплі. Хліб на моркві. Так і казали.

Він смакував мені більше, ніж інші хліби, бо мав трохи вологості. А ще до нього додавали трішки горішків, родзинок, сушених вишень або слив. Небагато – виключно для винковатості. Могли спекти «дитячий» різновид такого хліба, наприклад, з соняхом. Нам такий смакував найбільше. Хоча, а що тоді не смакувало? Але то риторичне…

Йдеться саме про той хліб, з якого ми не лише виколупували родзинки, як з різних калачів на питльованому борошні. Цей хліб апетитно з’їдався весь. Здебільшого, такий хліб випікали з разового або непитльованого борошна. Термін цільнозернове борошно тоді ще не використовувався. Або, як сказали би на Опіллі, «тогди ще не був в пошьинівку».

Щоби не плутатися у різновидах помолу  борошна, розберемося з його назвами. Помол - це сукупність операцій з переробки зерна на борошно. Помоли є разові та багаторазові, які поділяються на прості та складні. Разове борошно – то є борошно з зерна, яке мелють один раз. У ньому залишаються всі плодові та насіннєві оболонки та зародки, що робить йому темним.

Пшеничне борошно, залежно від технології помолу, поділяють на ґатунки: вищий (питльоване), 1-й, 2-й і оббивне. Вищого ґатунку - з однорідних частинок і майже без висівок. У борошні 1-го ґатунку помол менш однорідний і частинки більші. Воно темніше, бо містить 3-4% висівок. Борошно 2-го ґатунку - з неоднорідних і порівняно великих частинок. Висівчані частинки можуть складати 80%. Оббивне (обойне) борошно за складом найближче до зерна, з якого виготовлене, бо висівки з нього не вилучають, а перетирають на дрібно. Інша його назва - цільнозернове борошно. Воно ще не може похвалитися лідерством у пекарстві, але, якщо ви дбаєте про своє, як кажуть на Опільщині, здоровля, то це ваше борошно. Цільнозерновим його називають тому, що зерно перемелюється разом з усіма його оболонками, де багато вітамінів, клітковини та мінеральних речовин.

Таке борошно допомагає очистити організм від токсинів, зміцнює імунітет, нормалізує вміст кремнію, корисне при цукровому діабеті і допомагає побороти зайву вагу.

Сучасні пекарні цільнозернове змішують з першим ґатунком. Вироби з такої суміші не є білими, як з вищого ґатунку, але стають здібнішими, м’якішими, зберігаючи свою користь.

Тому, коли вибираєте у магазинах цільнозерново борошно, то уважно стежте, щоби «цільнозернаве» не було написане саме так. Бо тоді ви купуєте борошно першого ґатунку з додаванням спеціально подрібнених для цього висівок. Хоча користі від такого борошна значно більше, ніж від борошна вищого ґатунку.

Якщо ми вияснили, чому саме цільнозернове, то переходимо до овочів. Найчастіше хліб замішують на картоплі, трохи рідше на моркві. Іноді на тому і тому. Практично хліб можна замісити на будь-яких овочах і навіть фруктах. На Півдні України випікають прекрасний хліб на персиках чи абрикосах. Виходить однозначно смачно.

Ми зваримо дві картоплини або дві морквини і поки теплі, зайву рідину зливаємо, а потрібну кількість доводимо разом зі звареними овочами до однорідного пюре. За консистенцією воно має нагадувати негусту сметану.

Змішуємо борошно, сіль та сухі дріжджі і вливаємо туди пюре. Замішуємо майже до однорідного стану і доливаємо олію. Старанно вимішуємо тісто. Щоби не прилипало до рук можна змащувати тісто олією. Вимішуємо не менше 10 хвилин.

Накриваємо  чистим рушником та залишаємо підійматися у теплому місці на годину.

Через годину вимішуємо ще раз. Можна додати родзинки, лен, сонях, горішки. Старанно вимішуємо не менше 3 хвилин. 

Викладаємо на змащену олією дошку і руками розтягуємо на квадрат приблизно 30х30 сантиметрів. Потім складаємо цей квадрат не менше , як у 4 шари щільно, але не притискаємо. Формуємо зі складеного тіста кульку або грубу ковбаску, - залежить від форми – і викладаємо на застелений пергамент.

Оскільки ми маємо справу з цілнозерновим тістом, то хай настоюється ще годину. За цей час ви будете насолоджуватися, як воно росте.

Духовку вмикаємо на 200 градусів і нехай прогріється не менше 10 хвилин. Хлібинка має вирости мінімум удвічі. Якщо вас хвилюють тріщини під час випікання, то зробіть зверху на хлібі будь-який надріз. Змащуємо хліб жовтком та посипаємо будь-яким насінням – соняху, маку, гарбуза, лену. Випікаємо 45 хвилин при температурі 200° С.

Прибігаєш зі школи, кидаєш портфель і поки роззуваєшся, ніздрі роздуваються від апетитної ароми свіжого хліба та соняху. Ага! Все ясно! Байду такого хліба можна було заточити за ті секунди, поки тобі наливали борщу.

Недавно приїжджали з Києва гості і, щоби хоч якось здивувати людей, яких вже нічим не здивуєш, реанімував перепис хліба на картоплі. Правда перед тим мусів пообдзвонювати половину Опілля, поки все з'ясував.

Хліб вийшов, зі слів десятирічної киянки, найсонячніший з усіх хлібів. А устами дитини, як відомо, глаголить істина.


цільнозернове пшеничне борошно - 600 г;

сухі дріжджі - пачку;

рідке тепле овочеве пюре - 400 г;

яйце – 1 шт.;

олія - 100 мл;

цукор - 1 ч. л.;

сіль - 0,5 ч. л..

родзинки, сонях, горішки, лен - за бажанням.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також інші блоги автора:

Не час помирати! (У Бонда знайшли серце і тут же його розбили.)

Щоби серед дітей не було боїв без правил

Зупиніть планету – я хочу поїсти цих сливок

У пошуках ідеального стейку. (Чи намахують нас у дорогих рестораціях?)

Першого вересня у нас починалося з Ролика


22.10.2021 Ущенко Олег 10731
Коментарі ()

08.10.2025

На Івано-Франківщині звалища твердих побутових відходів давно перестали бути лише екологічною проблемою. Вони перетворилися на осередки судових суперечок, соціальних драм і тендерних скандалів.    

176
05.10.2025
Вікторія Матіїв

Про практичну роботу саперів, підготовку, небезпечні знахідки та виклики, з якими стикаються у гірських районах та зоні бойових дій, журналістка Фіртки поспілкувалась із начальником відділення піротехнічних робіт частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Євгеном Ткачуком.

531
02.10.2025
Тетяна Дармограй

Представник Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області Віталій Вербовий в інтерв'ю Фіртці розповів про роботу інституції, візити у громади та проблеми, з якими стикаються ветерани.  

2357
30.09.2025
Діана Струк

Про те, як проходили вибори нового ректора КНУВС, використання штучного інтелекту в навчанні, запоруку успіху та чому університет має стати дослідницьким, переможниця виборів на посаду ректора Валентини Якубів розповіла журналістці Фіртки.

4310 1
28.09.2025

Фіртка дослідила, як стерилізація, притулки та правила впливають на життя міста.  

1899
24.09.2025
Павло Мінка

Останнім часом медіа дедалі частіше повідомляють про екологічні проблеми на Івано-Франківщині, що турбують місцевих жителів і змушують замислитися про стан довкілля.  

1088

«Наталка Полтавка» в стилі «реп» і «рок» від Івано-Франківського облмуздрамтеатру. Правда, круто, як на Бродвеї, світовий рівень? Чи ви за класику?

2520

"Творча еволюція" - трактат Анрі Бергсона, який важливий для прочитання митцям перш за все. Трактат отримав світове визнання в формі Нобелівської премії, спробуємо визначити, що саме там є такого визначного. 

473

Свого часу транзитом на Тибет вдалося відвідати Непал та його столицю Катманду. І за ці кілька днів вісім років тому склалося враження, що непальці багато в чому подібні до українців.

1502

Ще недавно приналежність до певної конфесії визначали також за однією ознакою, вважаючи, що православний священник має бороду, а католицький — з поголеним обличчям.

1434
05.10.2025

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 30-50% усіх випадків раку можна запобігти завдяки здоровому способу життя, зокрема правильному харчуванню.  

5327
30.09.2025

Люди часто звикли пов’язувати втому з недосипанням чи стресом, але не менш вагомим чинником є харчування. Те, що ми кладемо на тарілку, безпосередньо впливає на рівень енергії, концентрацію та працездатність.  

679
27.09.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

2879
04.10.2025

Реліквію зберігатимуть у Відпустовому центрі блаженного священномученика Симеона Лукача, що в селі Старуня.

1527
30.09.2025

Свята реліквія зберігатиметься у підземній базиліці блаженного священномученика Симеона.  

1966
26.09.2025

У сучасному світі християнські цінності, зокрема — вчення про чистоту до шлюбу, нерідко стають предметом дискусій. Але християнство залишається послідовним у своїй позиції: дошлюбні статеві стосунки — гріх.

2937
19.09.2025

Протягом 20-21 вересня в селі Погоня, що на Івано-Франківщині, відбудеться ювілейна 30-та Міжнародна проща вервиці за мир в Україні, припинення війни та за всіх військових.  

1769
03.10.2025

Фільм розповідає про унікальне сходження українських військових ветеранів на найвищу вершину Африки — гору Кіліманджаро.

807
07.10.2025

Вкотре вибори в Чехії стали по суті вибором між минулим і майбутнім.  

253
02.10.2025

І Україна, і Європа спостерігали за передвиборчими перегонами в Молдові, які завершилися власне виборами минулої неділі, 28 вересня, з певною тривогою.

627
29.09.2025

"Сьогодні, коли тиранія знову загрожує Європі, ми й наші союзники разом підтримуємо Україну, щоб стримати агресію та забезпечити мир", — сказав Король Великої Британії Чарльз III 17 вересня в Лондоні на вечері на честь державного візиту президента США до Британії, пильно дивлячись на президента США.

928
16.09.2025

Непал є країною, де домінують ліві політичні погляди. Загалом воно й не дивно, оскільки саме в Непалі народився сам Будда Гаутама.

1359