Індекс «олів’є» або Нові ціни «вічного» салату

 

Для більшості українців, як і для інших народів колишнього СРСР, невід’ємним атрибутом новорічного столу залишається салат «олів’є». Його тривалу популярність можна пояснити невибагливими складниками та простим приготуванням. Із 2009 року російська газета «Труд» розпочала вираховувати індекс «олів’є» для розрахунку рівня інфляції продовольчих цін на продукти харчування. А «Галичина» й собі вирішила обчислити вартість цього салату, щоби зрозуміти, скільки може коштувати новорічне свято для пересічного українця.

 

 

Несекретна рецептура

 


Не секрет, що назва цього салату пішла від його творця — шеф-кухаря Люсьєна Олів’є, який на початку 60-х років ХIХ століття «тримав» в Москві ресторан паризької кухні «Ермітаж». Найдавніша публікація його рецепту датована 31 березня 1894 року. З того часу інгредієнти страви змінилися, а от назва залишилася. Хоча нині салат називають по-різному — «м’ясний», «майонез», за кордоном  він відомий як «російський салат», або «картопляний».

 

 

Ринкові пригоди


Зі списком необхідних продуктів для салату я вирушила на ринок. Думала, що в передсвяткові дні тут буде людно, — помилилася. Це й не дивно, адже ходити туди-назад у пошуках продуктів холодної пори року — справа не з приємних. Крім того, ще й економічно невигідна, адже в супермаркетах овочі, фрукти й інші продукти можна знайти за трохи нижчими цінами. Походивши трохи ринком, поцікавившись цінами складників для «олів’є», я пішла все-таки до теплого супермаркету. Тут можна довго і прискіпливо обирати той чи інший товар, добре роздивитися його, подумати. Тому й людей тут значно більше. Відчутно, що свята не за горами.


Надворі також святкова атмосфера, не потрібно бути Нострадамусом, щоби зрозуміти, що до Нового року — лічені дні. Чому? Люди поспішають віднести  додому щойно куплені красиві і пахучі ялинки. А ви вже купили ялинку?

 

 

Два плюс три


Від атмосфери міста перейду до безкомпромісної  арифметики. Для салату нам потрібно 300 грамів вареної ковбаси, 300 г картоплі,  4 яйця, 150 г солоних огірків, 150 г цибулі, 100 г моркви, 1 бляшанку консервованого горошку, майонез, сіль і перець до смаку.


Кілограм картоплі коштує від 1,40 до 2,50 грн., моркви — 2,30 — 5 грн., цибулі — 1,75 — 3 грн. Ціна «лікарської» ковбаси — від 57 до 63 грн. за кілограм. Бляшанка консервованого горошку — 8,25 — 12,10 грн., баночка солоних огірків — 11,92 — 15,16, майонезу — 3 — 4,90 грн. Одне домашнє яйце оцінюють в 2,50 грн., фермерські — від 0,85 до 1,40 грн. за штуку.  


А тепер обчислимо вартість готового салату. Додаємо складники в кількості, вказаній в рецепті, який подавали вище. Під рискою «дорівнює» вийшло 54,17 грн. за приблизно півтора кілограма «олів’є». Його вартість можна знизити, якщо брати дешевшу ковбасу, фермерські яйця та огірки домашньої заготівлі.

 

 

Польський варіант


Ми частенько нарікаємо на високі ціни на ринку та в продуктових магазинах, думаємо, що в інших дешевше. Тож вирішила раз і назавжди з’ясувати, чи справді це так, на прикладі того самого салату «олів’є» та наших сусідів-поляків.
Знайти ціни продуктів у Польщі не проблематично завдяки польським газетам та інтернету. Отже, приступаємо до експерименту. Рецепт такий самий, інгредієнти теж, цікаво, а які ціни?


Яйця, запаковані по шість штук у пачці, коштують від 3,99 до 4,99 злотих, у гривнях — 10,37 — 13,00. Кілограм картоплі — 0,88 — 0,99, моркви — 1,09 — 1,29, цибулі — 1,29 — 1,49 zl. В українській валюті ці овочі відповідно коштуватимуть 2,29 — 2,57, 2,83 — 3,35, 3,35 — 3,87 грн. Кілограм ковбаси «заважить» від 9,99 до 20,59 злотих, у гривнях — від 25,98 до 53,53. Невеличку баночку солоних огірків оцінили в 2,99 zl — 7,77 грн., консервованого горошку — 2,99 — 3,99 zl, 7,77 — 10,37 грн. Останній штрих до нашої страви — майонез — коштує від 2,69 до 4,29 злотих, у гривнях — 6,99 — 11,15. В підсумку вийшло 49,55 грн.


Отже, здогадки українців підтвердилися, і ціни на продукти в Польщі все ж таки нижчі. Але не варто засмучуватися з цього приводу, краще згадайте давню істину: «Всюди добре, де нас нема».

 

 


Меню для змії


З одним салатом «олів’є» на столі все ж можна зустріти Новий рік, але, напевно, не варто. Крім того, я більш ніж упевнена, що для значної частини українців такий кулінарний мінімалізм неприпустимий. Адже як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. А зустріти його треба ситно і багато, щоби й впродовж року в хаті були достаток та затишок.


2013 рік пройде під знаком чорної водяної змії, яку в новорічну ніч бажано задобрити її улюбленими наїдками. Деякі види змій люблять поласувати кролями, то запашне печене м’ясо цієї тварини у вашому святковому меню, думаю, зможе «переманити» змію на ваш бік. На ринку за кролика просять від 80 до 160 гривень, залежно від розміру та ваги тушки.


Не варто забувати, що оберігатиме наступний рік не проста змія, а водяна, тому доречно буде зготувати щось із морепродуктів та риби, наприклад, запекти коропа. Його ціна за кілограм — від 26 до 28 гривень. Також бажано, щоби на столі були рибні делікатеси, адже нова повелителька року — їх велика любителька. Можна зготувати вишукані салати з морепродуктів чи червоної риби. А можна звернутися до класики і зготувати канапки з ікрою. Діапазон цін цього делікатесу широкий — від 36 до 139 гривень за бляшанку. Для бутербродів нам ще знадобляться батон (3,55 — 4 грн.) та масло (14 — 16 грн. за 200 г).  


Ще астрологи радять догодити змії гарбузами. Проблем з цікавими, оригінальними й неординарними рецептами із цього овочу не буде, у всесвітній мережі їх є чимало. Крім того, гарбузи є доступними в ціні — від 1 до 7 грн. за скибочку. Цілий коштує від 15 до 20 гривень.


і який Новий рік без шампанського?! Вартість цього напою з бульбашками підійде будь-якому гаманцю, вона коливається від 26,59 до 97 грн. за пляшку.
Ціни цінами, вони завжди зростають. І ми до цього потрохи звикаємо. Головне — не забувати, що магія свята не в грошах, а у вашому настрої, від якого і залежатиме атмосфера Новорічної ночі.

 

Ольга МОНЧУК


31.12.2012 Ольга МОНЧУК 1337 0
Коментарі (0)

18.09.2025
Діана Струк

Чому ми хворіємо з настанням осені та чи є ефективними народні методи профілактики хвороб, журналістці Фіртки розповіла імунологиня, доцентка ІФНМУ Галина Курилів.

590
16.09.2025

Попри російсько-українську війну, що триває з 2022 року, туризм на Івано-Франківщині не просто виживає, але й активно розвивається.    

465
14.09.2025
Вікторія Матіїв

Олексій Солоданюк загинув 23 серпня 2023 року на Запорізькому напрямку. Сім'я Солоданюк родом з Черкащини, але останні дев'ять років проживали у Києві. Після загибелі чоловіка Катерина разом з дворічною донечкою Соломією переїхали в Івано-Франківськ.  

1745
09.09.2025

Чому історичні скарби під загрозою?

1449
05.09.2025
Вікторія Косович

Як в Івано-Франківську справляються з викликами в умовах війни, які інфраструктурні проєкти реалізовують та що планують після перемоги, Фіртка поспілкувалася з заступником мера, директором департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Івано-Франківської міської ради Михайлом Смушаком.

1409 1
01.09.2025
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки розпитала шкільну практичну психологиню Віталію Саламащак про те, як війна впливає на емоційний стан учнів, які методи допомагають дітям впоратись зі стресом та тривожністю і що батькам і вчителям варто знати, щоб підтримати дітей у цей непростий час.

1280

Свого часу транзитом на Тибет вдалося відвідати Непал та його столицю Катманду. І за ці кілька днів вісім років тому склалося враження, що непальці багато в чому подібні до українців.

526

Некромантія — це про культуру. Культура, яка по суті є рекультивацією, стає просто культом смерті. Ніби логічно — чим більше мудрості, тим більше любови до смерті. Або ж сили й наснаги її прийняти. Це культ або ж ритуал.

555

Ще недавно приналежність до певної конфесії визначали також за однією ознакою, вважаючи, що православний священник має бороду, а католицький — з поголеним обличчям.

798

Цього дня, рівно 148 років тому, 22 серпня 1877 року народився мій прапрадід Самійло Головенський. Він був козацького роду, заможним, володів 30-ма гектарами поля та млином. В радянські часи його назвали «куркулем».

1866
16.09.2025

Добра тарілка — це не дієта, а насолода: страви, які радують очі, душу і живлять тіло. Навіть простий перекус може стати маленьким ритуалом, що заряджає позитивом на кілька годин уперед.  

233
10.09.2025

Час останнього прийому їжі може впливати на здоров’я не менше, ніж її склад.  

1278
06.09.2025

Сіль супроводжує людство тисячоліттями. Колись вона була «білим золотом», за яке воювали й платили цілими статками, а сьогодні часто стає об’єктом звинувачень у шкоді для здоров’я.  

762
16.09.2025

Простий образ сіяча й зерна розкриває глибоку істину: від нас залежить, чи проросте й принесе плід те, що ми чуємо й сприймаємо.

224
09.09.2025

Християнська родина — це не лише осередок любові й підтримки, а й «домашня Церква».  

1448
05.09.2025

Вірян запрошують на прощу до Погінського монастиря, що на Прикарпатті.  

1032
03.09.2025

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків підтримав позицію Українського католицького університету щодо враховування світоглядних критеріїв при відборі студентів на програму з проживанням у колегіумі.  

1603 1
16.09.2025

Суди викривають байдужість місцевих рад до збереження історичних пам’яток.  

412
16.09.2025

Непал є країною, де домінують ліві політичні погляди. Загалом воно й не дивно, оскільки саме в Непалі народився сам Будда Гаутама.

600
04.09.2025

В Пекіні відбувся найбільший в історії Китаю військовий парад, присвячений 80-літтю завершення Другої Світової війни.

1235
01.09.2025

FP-5 «Фламі́нго» — українська крилата ракета великої дальності. Перші фотографії ракети опубліковані 17 серпня 2025 року. Пізніше оприлюднені її технічні дані свідчать, що українська ракета вдвічі перевищує як дальність, так і вагу бойової частини знаменитих американських «Томагавків». При цьому вона приблизно вдвічі дешевша за американські ракети.  

1548
23.08.2025

Лише в серпні поточного року українськими дронами були вражені, деякі по кілька разів, сім великих нафтопереробних підприємств Росії та інша інфраструктура. Загалом враженими виявилися підприємства, які забезпечують 14% ринку пального Росії.  

1040