Баскетбольний гурман

 

Найкращий гравець чемпіонату України 2013 року, баскетболіст івано-франківської «Говерли» Дмитро ЛИПОВЦЕВ не лише вміло володіє м’ячем на майданчику, а й є завзятим віртуозом на кухні. 

 

Життя професійного гравця - це постійні переїзди, нові міста, квартири, партнери по команді. Часто баскетболістам випадає самим піклуватися про власне харчування. Хтось надає перевагу харчуванню в різноманітних закладах або замовляє готову їжу додому. А хтось, як-от форвард івано-франківської «Говерли», бронзовий призер чемпіонату світу ФІБА 3х3, один з найкращих стрітболістів України Дмитро Липовцев, перетворює процес приготування їжі з щоденної необхідності в цікаве хобі.

 

Дмитро з радістю відповів на запитання сайту Streetball.in.ua, що стосуються його захоплення. 

 

 

- Дмитре, розкажи, коли ти почав захоплюватися приготуванням їжі?

Як тільки довелося самому жити. В 2004-му поїхав грати до Москви, от там і почав. Завжди любив смачно поїсти. А пельмені і курка-гриль рано чи пізно набридають. Купив книгу з рецептами, і пішло-поїхало... 

- Кулінарні книжки ти освоював сам? Чи були «вчителі»? 

Освоював сам. Ніхто не допомагав. Сам готував, сам їв. 

- Скільки за цей час ти змінив команд? І чи змінювалися пріоритети в їжі, залежно від місця перебування? 

Було всього п'ять команд, остання якраз івано-франківська «Говерла». Уподобання в цілому не змінювалися, я завжди найбільше любив італійську і грузинську кухні. Які саме страви? Італія для мене - це паста, піца і сир. Кавказ - це м'ясо з усілякими спеціями.

- Наскільки це все сумісне з поняттям «режим» для професійного баскетболіста? 

Дуже важко сумісне (посміхається). Оскільки здебільшого смачна їжа не надто корисна. Ну, а корисна і смачна їжа не завжди по кишені. Тобто доводиться часто балансувати між тим, що любиш, і тим, що корисне. Іноді, правда, зриваюся і їм, що захочу. Зрештою, ми для себе живемо. Та й я не професійний бодібілдер, можна і розслабитися (сміється).  

- Чи є у тебе якісь страви або продукти, які ти не їси з певних причин? 

Я так давно не їв смаженої картоплі... А так любив її в дитинстві. Намагаюся все ж відмовлятися від дуже шкідливої їжі. Те саме стосується і фаст-фуду. Він йде в хід тільки в крайньому разі. І то без особливого ентузіазму. 

- А що повинен їсти баскетболіст, щоб бути у формі? Можеш дати якісь рекомендації?

Ой, про це можна говорити дуже довго. Зрозуміло, їжа повинна бути здоровою. Це передбачає відмову від дуже багатьох звичних для наших людей продуктів. На перший погляд, правильне харчування - це складно і несмачно. Але насправді - зовсім ні. Банальні ранкові «чотири яйця і вівсянка» можна перетворити на омлет з беконом і кашу з медом та ягодами. Взагалі, на сніданок можна собі дозволити практично все. Навіть тортик або тістечко. Тому я люблю сніданки. Але чим ближче вечір, тим менше повинно бути споживання вуглеводів і більше білка. На мою думку, ідеальна вечеря - це червона риба з овочами. А взагалі, на цю тему є дуже багато літератури, і харчування можна підібрати залежно від цілей спортсмена. Зараз я всіляко намагаюся наростити суху м'язову масу. Але це страшенно важко зробити. Адже нам, баскетболістам, не можна йти «на масу», як це роблять бодібілдери. Ми не можемо просто жиріти і «ліпити» потім своє тіло. Тому доводиться бути дуже обережним та терплячим. Плюс божевільні аеробні навантаження і акцент на баскетбол (а не на тренажерний зал) посеред сезону теж не сприяють нарощуванню м'язової маси. 

- Що би ти хотів навчитися готувати і спробувати у власному виконанні? 

Навіть не знаю. В наш час в інтернеті можна знайти будь-який рецепт і проблеми дістати якісь, навіть рідкісні, рецепти чи інгредієнти не існує. Головне – бажання! 

 

 

До теми…

П'ять фірмових страв від Дмитра Липовцева 

- Для початку - грецький салат. Тут особливо вигадувати не будемо. На перше підійде мною придуманий «курячо-грибний сирно-часниковий суп-пюре». Якось так. Назви я йому ще не підібрав. На друге - спагеті з червоним курячим соусом. І на десерт на вибір: м'ясний пиріг або сирники з протеїном (між іншим, звичайним людям це теж не зашкодить). Але, якщо чесно, я не знаю, яке повинно бути чрево у людини, щоб спробувати все це відразу. Варіанти страв можуть бути різні. Ці на думку спали першими. А взагалі, найкраще харчуватися п'ять-шість разів на день маленькими порціями. І склад страви повинен бути продиктований часом доби і режимом дня.

/data/blog/57452/320b518eebca8e9d1355c2b249b368df.jpg/data/blog/57452/d842284cf37a385d7ebfb545f1d4e40f.jpg

 

Розмовляв Марко БАБИК, ГК

фото зі сторінка Дмитра у ВК


18.08.2014 1026 0
Коментарі (0)

19.06.2025
Катерина Гришко

На початку червня 2025 року провели тендерні конкурси на роботи в навчальних закладах на суму майже 40 мільйонів гривень. Фірми відомі та мають кримінальні справи.  

434 3
16.06.2025
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з керівником Івано-Франківського театру Ростиславом Держипільським, щоб дізнатися, як театр живе і працює під час війни, як народжуються нові вистави, які міжнародні проєкти підтримують українське мистецтво, а також про виклики сучасності і непересічну силу мистецтва в непростий час.

1753
14.06.2025
Вікторія Матіїв

Напередодні Всесвітнього дня донора крові Фіртка поцікавилася, скільки прикарпатців регулярно здають кров, яка підготовка й процедура донації, розпитала у лікарки-трансфузіологині Прикарпатського обласного центру служби крові Марти Щирби, як на потреби крові вплинула війна.  

1210
12.06.2025
Тетяна Дармограй

У першому півріччі 2025 року мобілізацію на Івано-Франківщині проводили з використанням нових електронних систем та оновлених процедур. Які зміни в мобілізації діють та що ще планують удосконалити, розповідає Фіртка.

6780
10.06.2025
Павло Мінка

Калуш зіткнувся з енергетичною та екологічною кризою — мільйонні збитки та виснаження підземних вод загрожують питному водопостачанню міста.  

1842
05.06.2025
Олег Головенський

Про сучасні загрози, що потребують нової парадигми підготовки управлінців і фахівців та про нову освітню програму «Національна безпека», Фіртка поспілкувалася з куратором програми, професором кафедри публічного управління та адміністрування Василем Остап’яком.

2242 1

Ніколи ідіотизм не стає більш очевидним, як у момент, коли починають його зводити у абсолют великі писарі сентиментально-переконливих текстів у редакційних кімнатах центрів, які «творять думки».

190

Глибше за інших пірнули гностики перших століть християнської ери. Вони дійшли принципового висновку: таємниця часу сусідить з таємницею Бога. Сусідить так близько, так щільно й невіддільно, що її пізнання майже напевно відкриває браму Творця, як найбільшої з таємниць.

259

Світ змінився до невпізнаваності зі стрімким розвитком технологій ми наче живемо у майбутньому. І водночас існують традиції, яким сотні років. Одна з таких  релігійних традицій — це шанування мощей святих у християнстві.

829

Ані висока освіченість, ані шляхетна спадковість, ані залучення до незлобивих віровчень не породжують усвідомленого гуманізму «просто так».

927
12.06.2025

Все більше людей відмовляються від дієт і переходять до інтуїтивного харчування — підходу, що вчить слухати тіло, а не рахувати калорії.  

588
08.06.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

1663
02.06.2025

На Прикарпатті завершується весняна посівна кампанія.  

1557
16.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

482
13.06.2025

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

3552
07.06.2025

Восьмого та дев'ятого червня християни відзначатимуть свято Трійці.  

3697
01.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

7273
16.06.2025

В Івано-Франківську з 15 по 20 червня відбуватиметься Шекспірівський фестиваль, організатором якого є Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.   

496
19.06.2025

Депутати Верховної ради України 18 червня 2025 року підтримали в цілому законопроєкт № 11469 про множинне громадянство.   

276
16.06.2025

Більше довіряють Президенту мешканці Заходу — серед них 73% довіряють Володимиру Зеленському проти 61-63% в інших регіонах.  

998
15.06.2025

На думку прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска, протистояння між Ізраїлем та Іраном переростає в повномасштабну війну в регіоні.  

403
10.06.2025

Більшість мешканців західних областей — 60% — усе ще готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно. Утім, це на 19% менше, ніж у лютому 2024 року.  

613