Як у Івано-Франківську варять пиво: усе імпортне, українська — вода й електроенергія

 

Живе пиво готують 21 день. Для виробництва використовують ячмінь, хміль, пивні дріжджі і воду. Усе, крім останнього купують, за кордоном – в Австрії, Словаччині, Німеччині.

- Усе імпортне, українська — вода й електроенергія. В Україні якісного карамелізованого зерна на сьогодні, на жаль, немає. Виробники пива мають велику надію, що прийде інвестор, який відкриє велику солодовню, робитиме якісний продукт з нашого зерна. І нам не доведеться переплачувати за розмитнення, транспортування з Європи. Часто купуємо зерно за кордоном, на якому на сертифікаті вказано, що це врожай такого то року, вирощений в Україні, - каже власник пивного заводу "Панське Станіславов" Іван Гаврон.

Пивоварня працює майже 5 років. За словами власника, на 20% потужності.

- Якщо в мене місяць виходить у собівартість і ще зароблю пару гривень, то я дуже тішуся. На сьогодні не стоїть задача заробляти багато. Основне — втриматися на цих рівнях. Щоб коли відбудеться економічний вистріл, бути вже на ногах і нормально працювати, - додає він.

З чого починається пивоварня?

- З ідеальних мікробіологічних процесів. З працівника, який на неї заходить. Має обов'язково переодягнутися, прийняти душ. Без цього якості готового продукту не може бути.

Технологія виробництва - європейська. Саме покриття підлоги не дає жити бактеріям, ще й обробляється пероцтовою кислотою. Стіни, стеля - все з нержавійки. Спеціальні плінтуси не пропускають повітря, тому й за ними не може бути бактерій.

А сам процес приготування пива?

- З обробки сировини. Зерно пророщується, висушується. Від нього відсіюються пророслі пагони. Після того воно, придатне для пивоваріння, перемелюється і потрапляє у чан. Вариться у відфільтрованій, пом'якшеній воді. Із зерна виварюється цукор, усі мікроелементи. Потім усе фільтрується.

На другому етапі додається натуральний хміль. Має зберігатися у вакуумі, щоб не втратив свої ефірні властивості.

Які саме?

- Його здавна вшивають трохи у подушечку для міцного сну. Мене завжди дивувала доброзичливість відвідувачів пабів за кордоном. Звик думати, що від алкоголю люди агресивні. З натуральним, якісним пивом цього не відбувається. В Ірландії, Німеччині чи Баварії у всіх пабах — життєрадісна, спокійна, неагресивна атмосфера. Чому так? Елементарне пояснення — заспокійливі властивості хмелю.

Як завершується приготування?

- Коли пиво звариться, потрапляє у бродильний цех. Тут воно охолоджується з температури 79,8 градуса. Важливо не переварити. Як борщ. Якщо дати зависоку температуру, крохмаль згорнеться і пиво скисне, по-народному.

Потім пиво знов відфільтровується до прозорості.

Тиждень відстоюється. За цей час дріжджі з'їли весь цукор і перетворили його на алкоголь. Алкоголь отриманий методом бродіння зовсім інший, ніж від дистиляції. Це фітомолекула, а не спиртова. Вона не шкодить організму. Звичайно, при помірному вживанні.

Далі пиво продовжує дозрівати. Присипляються дріжджі, падають на дно. Потім ми їх знімаємо і в чанах залишається чистий продукт.

Вважаєте пиво корисним?

- Відколи варю його, схуд на 10 кілограмів. Дуже добре травлення в людей, які помірно споживають натуральне пиво. Позбувся каменю в нирці, який привіз ще з армії. Лікарі казали, він завжди буде зі мною. Баварці, чехи, ірландці не мають таких хвороб. Народи, які споживають помірно пиво як продукт, а не як алкоголь набагато здоровіші, спокійніші, врівноваженіші.

Що головне в пивоварінні?

- Пиво, як і борщ, треба любити, щоб вміти його добре зварити. Фішка — це доброзичливе ставлення до продукту. Не може бути пивоваром той, хто не любить пива. Коли приходить людина й каже, що хоче стати пивоваром, питаю, чи п'є пиво. Якщо відповідає "ні", відмовляю. Мене цікавить людина яка не впивається, але любить цей напій і цінує, старається взнати тонкощі.

Лілія ДВОРЕЦЬКА


27.05.2016 1621 0
Коментарі (0)

24.11.2025
Анна Марущак

Рецидивісти зі строками за вбивство, “смотрящі” за містами й колоніями, ув’язнені, які й досі керують “общаками” через контрабандні телефони, та наркоторговці потрапили в епіцентр резонансних кримінальних проваджень про вимагання, шахрайство та побиття.  

5826
21.11.2025
Тетяна Ткаченко

Волонтерка Вікторія Сакун двічі змушена була залишати дім через російську агресію. Вперше — у 2014 році з окупованого Донецька, вдруге — після початку повномасштабного вторгнення у 2022-му.    

1547
18.11.2025
Вікторія Матіїв

«Володя був справжнім українцем, гордився своєю кров’ю і ніколи не кидав слів на вітер», — згадує Вікторія Петрук свого чоловіка, полеглого захисника Володимира Петрука.  

5198
14.11.2025
Анастасія Батюк

У серці системи обліку транспортних засобів України таїться вразливість, яка може паралізувати життя тисяч автовласників.

7167 9
07.11.2025
Павло Мінка

На Франківщині ситуація гостра: регіон — один із найлісистіших в Україні, з Карпатськими лісами, які є частиною заповідників. 

2995
02.11.2025
Діана Струк

В інтерв'ю Фіртці представник Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області Віталій Вербовий розповів, як родини безвісти зниклих можуть діяти за особливих обставин, як громади допомагають їм і що змінилося в системі сповіщення.    

1758

Епіграфом до цього тексту візьмемо фрагмент з «Мандрів Гулівера», в якому Джонатан Свіфт устами Гулівера розповідає господарю — Гуїгнгнму про суддів та адвокатів тогочасної в Англії.

2739

Війна в Україні докорінно змінила суспільство у багатьох сенсах, з’явилось багато соціально активних молодих людей з інвалідністю, і впровадження інклюзивності набрала обертів та активно реалізовується на багатьох рівнях. 

599

Корупція, розкрадання  грошей в воюючій країні – справа мерзенна і така, що заслуговує жорсткого осуду та жорстоких вироків. Це без сумнівів і на поверхні. Але тут ми спробуємо піднятися над площиною очевидної реальності і додати трішки 3D, тобто тримірності.

2714

Чому у світі так багато ненависті та злості? Над цим думали так само багато філософів. Чи теологів, релігієзнавців, чи вірусологів.

1184
25.11.2025

Питання «чи варто їсти пізно ввечері?» часто хвилює тих, хто намагається правильно харчуватися й дбати про своє здоров’я.  

5035
20.11.2025

Овочі родини капустяних належать до найкорисніших для здоров’я. Дієтологи пояснили, яку користь мають броколі та брюссельська капуста, чим вони відрізняються і яку з них краще додати до свого раціону.

1037
16.11.2025

Замість обмежень, радять зважати на контекст, баланс у раціоні та якість продуктів.  

2418
25.11.2025

Священник наголошує: християнство завжди існувало як спільнота, а не індивідуальна релігія.

17900
20.11.2025

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

12299
16.11.2025

Простий образ сіяча й зерна розкриває глибоку істину: від нас залежить, чи проросте й принесе плід те, що ми чуємо й сприймаємо.

1327
11.11.2025

У Музеї мистецтв Прикарпаття стартував проєкт з оцифрування костелу Пресвятої Діви Марії XVII століття.

8251
27.11.2025

Міжнародна співпраця дозволяє Івано-Франківську не лише ремонтувати пам’ятки та культурні об’єкти, а й розвивати освіту, культуру та соціальні програми громади.

2170
17.11.2025

Колишній держсекретар США Майк Помпео став членом наглядової ради української оборонної компанії Fire Point.  

759
10.11.2025

П'ятого листопада Нью-Йорк обрав собі нового мера. Ним став 34-річний Зогран Мамдані, представник лівого крила Демократичної партії США, популіст та «прихильник ХАМАС».

1324
04.11.2025

На саміті АТЕС у Південній Кореї президент Китаю Сі Цзіньпін під час обміну подарунками подарував президенту південної Кореї Лі Чже Мену два флагманських смартфони Xiaomi китайського виробництва.

1173
02.11.2025

Китай «західним» розумом і логікою не зрозуміти. Ліберальна західна демократія з її публічністю та відкритістю не притаманна Китаю.

1633