Як у Івано-Франківську варять пиво: усе імпортне, українська — вода й електроенергія

 

Живе пиво готують 21 день. Для виробництва використовують ячмінь, хміль, пивні дріжджі і воду. Усе, крім останнього купують, за кордоном – в Австрії, Словаччині, Німеччині.

- Усе імпортне, українська — вода й електроенергія. В Україні якісного карамелізованого зерна на сьогодні, на жаль, немає. Виробники пива мають велику надію, що прийде інвестор, який відкриє велику солодовню, робитиме якісний продукт з нашого зерна. І нам не доведеться переплачувати за розмитнення, транспортування з Європи. Часто купуємо зерно за кордоном, на якому на сертифікаті вказано, що це врожай такого то року, вирощений в Україні, - каже власник пивного заводу "Панське Станіславов" Іван Гаврон.

Пивоварня працює майже 5 років. За словами власника, на 20% потужності.

- Якщо в мене місяць виходить у собівартість і ще зароблю пару гривень, то я дуже тішуся. На сьогодні не стоїть задача заробляти багато. Основне — втриматися на цих рівнях. Щоб коли відбудеться економічний вистріл, бути вже на ногах і нормально працювати, - додає він.

З чого починається пивоварня?

- З ідеальних мікробіологічних процесів. З працівника, який на неї заходить. Має обов'язково переодягнутися, прийняти душ. Без цього якості готового продукту не може бути.

Технологія виробництва - європейська. Саме покриття підлоги не дає жити бактеріям, ще й обробляється пероцтовою кислотою. Стіни, стеля - все з нержавійки. Спеціальні плінтуси не пропускають повітря, тому й за ними не може бути бактерій.

А сам процес приготування пива?

- З обробки сировини. Зерно пророщується, висушується. Від нього відсіюються пророслі пагони. Після того воно, придатне для пивоваріння, перемелюється і потрапляє у чан. Вариться у відфільтрованій, пом'якшеній воді. Із зерна виварюється цукор, усі мікроелементи. Потім усе фільтрується.

На другому етапі додається натуральний хміль. Має зберігатися у вакуумі, щоб не втратив свої ефірні властивості.

Які саме?

- Його здавна вшивають трохи у подушечку для міцного сну. Мене завжди дивувала доброзичливість відвідувачів пабів за кордоном. Звик думати, що від алкоголю люди агресивні. З натуральним, якісним пивом цього не відбувається. В Ірландії, Німеччині чи Баварії у всіх пабах — життєрадісна, спокійна, неагресивна атмосфера. Чому так? Елементарне пояснення — заспокійливі властивості хмелю.

Як завершується приготування?

- Коли пиво звариться, потрапляє у бродильний цех. Тут воно охолоджується з температури 79,8 градуса. Важливо не переварити. Як борщ. Якщо дати зависоку температуру, крохмаль згорнеться і пиво скисне, по-народному.

Потім пиво знов відфільтровується до прозорості.

Тиждень відстоюється. За цей час дріжджі з'їли весь цукор і перетворили його на алкоголь. Алкоголь отриманий методом бродіння зовсім інший, ніж від дистиляції. Це фітомолекула, а не спиртова. Вона не шкодить організму. Звичайно, при помірному вживанні.

Далі пиво продовжує дозрівати. Присипляються дріжджі, падають на дно. Потім ми їх знімаємо і в чанах залишається чистий продукт.

Вважаєте пиво корисним?

- Відколи варю його, схуд на 10 кілограмів. Дуже добре травлення в людей, які помірно споживають натуральне пиво. Позбувся каменю в нирці, який привіз ще з армії. Лікарі казали, він завжди буде зі мною. Баварці, чехи, ірландці не мають таких хвороб. Народи, які споживають помірно пиво як продукт, а не як алкоголь набагато здоровіші, спокійніші, врівноваженіші.

Що головне в пивоварінні?

- Пиво, як і борщ, треба любити, щоб вміти його добре зварити. Фішка — це доброзичливе ставлення до продукту. Не може бути пивоваром той, хто не любить пива. Коли приходить людина й каже, що хоче стати пивоваром, питаю, чи п'є пиво. Якщо відповідає "ні", відмовляю. Мене цікавить людина яка не впивається, але любить цей напій і цінує, старається взнати тонкощі.

Лілія ДВОРЕЦЬКА


27.05.2016 1577 0
Коментарі (0)

08.10.2025

На Івано-Франківщині звалища твердих побутових відходів давно перестали бути лише екологічною проблемою. Вони перетворилися на осередки судових суперечок, соціальних драм і тендерних скандалів.    

261
05.10.2025
Вікторія Матіїв

Про практичну роботу саперів, підготовку, небезпечні знахідки та виклики, з якими стикаються у гірських районах та зоні бойових дій, журналістка Фіртки поспілкувалась із начальником відділення піротехнічних робіт частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Євгеном Ткачуком.

564
02.10.2025
Тетяна Дармограй

Представник Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області Віталій Вербовий в інтерв'ю Фіртці розповів про роботу інституції, візити у громади та проблеми, з якими стикаються ветерани.  

2441
30.09.2025
Діана Струк

Про те, як проходили вибори нового ректора КНУВС, використання штучного інтелекту в навчанні, запоруку успіху та чому університет має стати дослідницьким, переможниця виборів на посаду ректора Валентини Якубів розповіла журналістці Фіртки.

4413 2
28.09.2025

Фіртка дослідила, як стерилізація, притулки та правила впливають на життя міста.  

1921
24.09.2025
Павло Мінка

Останнім часом медіа дедалі частіше повідомляють про екологічні проблеми на Івано-Франківщині, що турбують місцевих жителів і змушують замислитися про стан довкілля.  

1113

«Наталка Полтавка» в стилі «реп» і «рок» від Івано-Франківського облмуздрамтеатру. Правда, круто, як на Бродвеї, світовий рівень? Чи ви за класику?

2567

"Творча еволюція" - трактат Анрі Бергсона, який важливий для прочитання митцям перш за все. Трактат отримав світове визнання в формі Нобелівської премії, спробуємо визначити, що саме там є такого визначного. 

487

Свого часу транзитом на Тибет вдалося відвідати Непал та його столицю Катманду. І за ці кілька днів вісім років тому склалося враження, що непальці багато в чому подібні до українців.

1533

Ще недавно приналежність до певної конфесії визначали також за однією ознакою, вважаючи, що православний священник має бороду, а католицький — з поголеним обличчям.

1466
05.10.2025

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 30-50% усіх випадків раку можна запобігти завдяки здоровому способу життя, зокрема правильному харчуванню.  

5354
30.09.2025

Люди часто звикли пов’язувати втому з недосипанням чи стресом, але не менш вагомим чинником є харчування. Те, що ми кладемо на тарілку, безпосередньо впливає на рівень енергії, концентрацію та працездатність.  

704
27.09.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

2894
04.10.2025

Реліквію зберігатимуть у Відпустовому центрі блаженного священномученика Симеона Лукача, що в селі Старуня.

1576
30.09.2025

Свята реліквія зберігатиметься у підземній базиліці блаженного священномученика Симеона.  

1987
26.09.2025

У сучасному світі християнські цінності, зокрема — вчення про чистоту до шлюбу, нерідко стають предметом дискусій. Але християнство залишається послідовним у своїй позиції: дошлюбні статеві стосунки — гріх.

2958
19.09.2025

Протягом 20-21 вересня в селі Погоня, що на Івано-Франківщині, відбудеться ювілейна 30-та Міжнародна проща вервиці за мир в Україні, припинення війни та за всіх військових.  

1789
03.10.2025

Фільм розповідає про унікальне сходження українських військових ветеранів на найвищу вершину Африки — гору Кіліманджаро.

856
07.10.2025

Вкотре вибори в Чехії стали по суті вибором між минулим і майбутнім.  

322
02.10.2025

І Україна, і Європа спостерігали за передвиборчими перегонами в Молдові, які завершилися власне виборами минулої неділі, 28 вересня, з певною тривогою.

671
29.09.2025

"Сьогодні, коли тиранія знову загрожує Європі, ми й наші союзники разом підтримуємо Україну, щоб стримати агресію та забезпечити мир", — сказав Король Великої Британії Чарльз III 17 вересня в Лондоні на вечері на честь державного візиту президента США до Британії, пильно дивлячись на президента США.

993
16.09.2025

Непал є країною, де домінують ліві політичні погляди. Загалом воно й не дивно, оскільки саме в Непалі народився сам Будда Гаутама.

1380