9 способів втратити вагу без дієт: поради експерта з харчування

 

 

Португальські вчені довели: коли ми їмо усвідомлено, можемо втратити зайві кілограми. Учасникам дозволили їсти все – навіть калорійну їжу.
 

Але вони повинні були харчуватись свідомо, думаючи про насолоду стравою, пише УП.Життя з посиланням на Independent.

 

Більшість учасників експерименту не лише відчували ситість, але й не доїдали страву, втрачаючи в середньому 1,9 кг за 15 тижнів.

 

Більше того, у 75% учасників "зайва" вага через півроку продовжувала "танути".

 

Як їсти усвідомлено і втрачати вагу без додаткових обмежень, розповіла експертка з харчування Амелія Фрір.

 

1. Жуйте їжу повільно.

Жування збільшує кровотік у шлунок.

До того ж, чим довше ви жуєте, тим більше спалите калорій, кажуть вчені.

Ті, хто жують повільніше і меншими шматочками, споживають на майже 100 калорій менше ніж ті, хто "ковтає" свою страву.

Такі люди через годину після прийому їжі відчувають менший голод, на відміну від інших.

Жування – перший крок у травленні.

Коли ми повільно їмо, дозволяємо сигналам ситості надійти до мозку, щоб уникнути переїдання.

Ми можемо переїдати, коли швидко жуємо.

2. Ведіть щоденник харчування.

Створіть собі харчовий щоденник.

Записуйте туди, що ви їсте, чому, як ви при цьому почуваєтесь і наскільки голодними були до прийому їжі за шкалою від 1 до 10.

1 – неймовірний голод, 10 – взагалі не хотіли їсти.

Це дозволить вам зрозуміти свої стосунки з їжею і проаналізувати їх, щоб покращити харчові звички.

3. Визначте, чому ви хочете їсти.

Щоб налагодити своє харчування, дуже важливо зрозуміти, коли саме ви починаєте відчувати голод і чому.

Це особливо важливо, коли рука тягнеться до беззмістовних перекусів.

Можливо, ви хвилюєтесь і насправді не хочете їсти.

Або бачите, що хтось смакує збоку, і теж нібито хочете.

4. Їжте лише тоді, коли відчуваєте голод.

Забудьте про чіткі прийоми їжі на кшталт: сніданок о 8:00, ланч о 13:00, вечеря о 19:00.

Ми їмо тричі на день, не враховуючи перекусів, бо так прийнято.

Експерти радять слухати своє тіло натомість.

Якщо ви ситно пообідали і не почуваєтесь голодними о 19:00, подумайте, чи насправді вам потрібна велика порція вечері чи можна обійтись чимось "легеньким".

5. Питайте себе, звідки взялася ця їжа.

Погляньте на їжу перед собою.

Запитайте себе, з яких інгредієнтів вона складається, звідки вони взялися і як страва приготована.

У думках подякуйте усім, хто причетний до її приготування: від фермерів до кухарів.

Якщо ця страва містить багато хімічно оброблених продуктів, можливо, ви наступного разу подумаєте, чи варто її їсти.

6. Не використовуйте їжу як нагороду.

У вас може бути стресовий день на роботі, але це не може бути виправданням, щоб з'їсти цілу пачку печива.

Немає жодного зв'язку між цукром і задоволенням, переконують експерти.

Хочете розслабитись – наберіть гарячу ванну, купіть квіти, підіть на масаж…

Є багато різних способів відпочити, які не коштуватимуть вам зайвих сантиметрів.

7. Виділяйте собі 30 хвилин на обід.

Щоб ваше тіло відчуло ситість, потрібно 20 хвилин.

Якщо ви їсте швидше і сигнали не встигають надійти до мозку, ви можете переїдати, самі цього не усвідомлюючи.

Почекайте. Не поспішайте, і тіло невдовзі відчує ситість, а ви зменшите кількість спожитих калорій.

8. Не забувайте про красивий посуд.

Якщо ви збираєтесь провести півгодини за обіднім столом, повинні відчути не лише ситість, але й насолоду.

Купіть красивий посуд, щоб збільшити приємні відчуття за прийомом їжі.

9. Пийте воду перед тим, як їсти.

Ми дуже часто плутаємо зневоднення з відчуттям голоду.

Тож якщо ви відчули, що хочете їсти, випийте спершу велику склянку води.

Можливо, голод мине.

Якщо за 15 хвилин ви і далі хочете їсти – смачного!

 

 


13.09.2017 3078 0
Коментарі (0)

24.11.2025
Анна Марущак

Рецидивісти зі строками за вбивство, “смотрящі” за містами й колоніями, ув’язнені, які й досі керують “общаками” через контрабандні телефони, та наркоторговці потрапили в епіцентр резонансних кримінальних проваджень про вимагання, шахрайство та побиття.  

5727
21.11.2025
Тетяна Ткаченко

Волонтерка Вікторія Сакун двічі змушена була залишати дім через російську агресію. Вперше — у 2014 році з окупованого Донецька, вдруге — після початку повномасштабного вторгнення у 2022-му.    

1441
18.11.2025
Вікторія Матіїв

«Володя був справжнім українцем, гордився своєю кров’ю і ніколи не кидав слів на вітер», — згадує Вікторія Петрук свого чоловіка, полеглого захисника Володимира Петрука.  

5171
14.11.2025
Анастасія Батюк

У серці системи обліку транспортних засобів України таїться вразливість, яка може паралізувати життя тисяч автовласників.

7138 9
07.11.2025
Павло Мінка

На Франківщині ситуація гостра: регіон — один із найлісистіших в Україні, з Карпатськими лісами, які є частиною заповідників. 

2979
02.11.2025
Діана Струк

В інтерв'ю Фіртці представник Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області Віталій Вербовий розповів, як родини безвісти зниклих можуть діяти за особливих обставин, як громади допомагають їм і що змінилося в системі сповіщення.    

1743

Епіграфом до цього тексту візьмемо фрагмент з «Мандрів Гулівера», в якому Джонатан Свіфт устами Гулівера розповідає господарю — Гуїгнгнму про суддів та адвокатів тогочасної в Англії.

2668

Війна в Україні докорінно змінила суспільство у багатьох сенсах, з’явилось багато соціально активних молодих людей з інвалідністю, і впровадження інклюзивності набрала обертів та активно реалізовується на багатьох рівнях. 

587

Корупція, розкрадання  грошей в воюючій країні – справа мерзенна і така, що заслуговує жорсткого осуду та жорстоких вироків. Це без сумнівів і на поверхні. Але тут ми спробуємо піднятися над площиною очевидної реальності і додати трішки 3D, тобто тримірності.

2701

Чому у світі так багато ненависті та злості? Над цим думали так само багато філософів. Чи теологів, релігієзнавців, чи вірусологів.

1166
25.11.2025

Питання «чи варто їсти пізно ввечері?» часто хвилює тих, хто намагається правильно харчуватися й дбати про своє здоров’я.  

5017
20.11.2025

Овочі родини капустяних належать до найкорисніших для здоров’я. Дієтологи пояснили, яку користь мають броколі та брюссельська капуста, чим вони відрізняються і яку з них краще додати до свого раціону.

1014
16.11.2025

Замість обмежень, радять зважати на контекст, баланс у раціоні та якість продуктів.  

2390
25.11.2025

Священник наголошує: християнство завжди існувало як спільнота, а не індивідуальна релігія.

17880
20.11.2025

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

12286
16.11.2025

Простий образ сіяча й зерна розкриває глибоку істину: від нас залежить, чи проросте й принесе плід те, що ми чуємо й сприймаємо.

1320
11.11.2025

У Музеї мистецтв Прикарпаття стартував проєкт з оцифрування костелу Пресвятої Діви Марії XVII століття.

8237
27.11.2025

Міжнародна співпраця дозволяє Івано-Франківську не лише ремонтувати пам’ятки та культурні об’єкти, а й розвивати освіту, культуру та соціальні програми громади.

1670
17.11.2025

Колишній держсекретар США Майк Помпео став членом наглядової ради української оборонної компанії Fire Point.  

745
10.11.2025

П'ятого листопада Нью-Йорк обрав собі нового мера. Ним став 34-річний Зогран Мамдані, представник лівого крила Демократичної партії США, популіст та «прихильник ХАМАС».

1314
04.11.2025

На саміті АТЕС у Південній Кореї президент Китаю Сі Цзіньпін під час обміну подарунками подарував президенту південної Кореї Лі Чже Мену два флагманських смартфони Xiaomi китайського виробництва.

1164
02.11.2025

Китай «західним» розумом і логікою не зрозуміти. Ліберальна західна демократія з її публічністю та відкритістю не притаманна Китаю.

1617