5 ідеальних сніданків для хорошого початку дня: рецепти від шеф-кухаря

 

 

Смачна їжа – це, в першу чергу, повага до себе. А наявність сніданку – турбота про своє фізичне і емоційне здоров'я. Саме так вважає відомий український кулінар Євген Клопотенко, який до кожного прийому їжі ставиться по-особливому і ненавидить одноманітність.

 

У блозі для НВ кулінар розкрив секрети ідеального сніданку та навів кілька рецептів, які ви з легкістю зможете приготувати вдома. Євген Клопотенко вважає, що сніданок повинен бути ситним, смачним і завжди різним.

 

"Вважаю, що день потрібно починати з величезною порції задоволення. Сніданок – це щось особливе і дуже інтимне. Кожен вибирає сніданок собі під настрій і, я б сказав, під характер", – наголошує він.

 

Секрет найсмачнішого сніданку полягає в тому, що вам потрібно прислухатись до себе і готувати те, що ви любите. Наприклад, якщо ви не можете жите без бутербродів з чаєм – готуйте їх, але змініть підхід і зробіть звичайну страву ще смачнішою та цікавішою.

 

"Приготуйте хрусткі тости, намажте на них повітряне печінковий парфе з апельсином і заваріть чай з ваніллю або гвоздикою. Все, вам буде нереально смачно. Також на гарячий хліб можна намазати пасту з фети з ароматною зеленню або покласти моцарелу, а зверху – томатну сальсу. Варіантів, насправді, набагато більше, ніж ви думаєте", – додає Клопотенко.

 

Гранола

Інгредієнти на 4-6 порцій:
- 1 стакан вівсяних пластівців
- 2 ст. л. меду
- 1 ст. л. соняшникової олії
- насіння, родзинки, журавлина за смаком

Рецепт граноли від Євгена Клопотенка
Рецепт граноли від Євгена Клопотенко

Приготування:

1. Змішайте всі інгредієнти.

2. Викладіть вівсяну масу на деко, застелене пергаментом.

3. Розподіліть гранолу рівномірним тонким шаром по всьому листу.

4. Поставте деко на 2 години в духовку, розігріту до 150С. Дістаньте гранолу, перемішайте і дайте охолонути, поки вона не затвердіє.

Порада: кожні 20 хвилин гранолу потрібно помішувати, щоб вона не пригоріла. Також, в залежності від духовки, потрібно контролювати час приготування, так як часто духовка може видавати неправильну температуру.

Французький омлет

Інгредієнти на 1 порцію:
- 2 яйця
- масло вершкове (для смаження) за смаком
- петрушка за смаком
сіль за смаком

Рецепт французького омлету від Євгена Клопотенка
Рецепт французького омлету від Євгена Клопотенко

Приготування:

1. Збийте яйця виделкою в глибокій посуді до однорідності. Не слід солити яйця відразу – сіль змінює молекулярну структуру яєць, якщо посолити відразу, омлет вийде менш ніжним.

2. Розтопіть на сковороді вершкове масло.

3. Вилийте на розпечену сковорідку яєчну суміш, почекайте 5 секунд, щоб яйця злегка "схопилися".

4. Потрусіть сковорідкою вперед-назад і активно мішайте омлет виделкою, щоб яйця швидше загусли.

5. Омлет повинен знизу загуснути, а зверху залишитися рідким – трусіть сковороду, щоб змістити його до протилежного від себе бортику.

6. Накрийте сковорідку тарілкою і, перевернувши, одним рухом перекладіть на тарілку омлет. За допомогою паперового рушника надайте омлету форму.

7. Посипте омлет рубаною петрушкою (або іншою зеленню за смаком). Посоліть і подавайте до столу.

Печіночне парфе з апельсином

Інгредієнти на 4-6 порцій:
- 500 г яловичої печінки
- 0.5 л молока
- 0.5 л води
- 1 шт. цибулі шалот
- 1 зубчик часнику
- 3 ст. л. червоного вина
- 5 штук. яєць
- 2 шт. моркви (відвареної)
- 1 яблуко (печене)
- 300 г вершкового масла
- щіпка кориці
- 1 гілочка чебрецю
- сік і цедра половини апельсина

Рецепт парфе з печінки та апельсину від Євгена Клопотенко
Рецепт парфе з печінки та апельсину від Євгена Клопотенко

Приготування:

1. Печінку замочіть на 30 хвилин в суміші молока, води і солі. Потім промийте.

2. У маслі розігрійте чебрець, додайте цибулю, часник і вино. Обсмажте.

3. Остиглу суміш, печінку, варену моркву і печене яблуко, сік і цедру подрібніть за допомогою блендера. Посоліть, поперчіть, додайте яйця, розтоплене масло та перемішайте. Вилийте все в форму.

4. Поставте на водяну баню і поставте в нагріту до 150 градусів духовку. Випікайте близько години. Дайте охолонути, потім поставте в холодильник на 1 годину.

5. У масло кімнатної температури додайте корицю, цедру апельсина і подрібнений чебрець, добре перемішайте. Наносьте суміш тонким шаром на остигле парфе.

Кускус з мідіями

"Для мене це ідеальний сніданок, тому що швидко, ситно і смачно. А ще ви можете змінювати кускус на рис, пасту або все, що хочете, і готувати, тим самим різні сніданки. А замість мідій можна взяти, наприклад, якісь овочі. Тільки, прошу, не ігноруйте рукколу і лимонну цедру", – радить Клопотенко.

Інгредієнти на 2 порції:
- 100 г кускусу
- 50 г мідій
- лимонна цедра
- сік половинки лимона
- 1 ст. л. рослинного масла
- 10 г вершкового масла
– сіль, перець за смаком

Рецепт кускусу з мідіями від Євгена Клопотенка
Рецепт кускусу з мідіями від Євгена Клопотенка

Приготування:

1. Кускус залийте окропом, накрийте кришкою і залиште запарюватися на 5 хвилин.

2. Розморозіть мідії. Розігрійте вершкове масло на сковороді, додайте туди мідії. Смажте 5 хвилин, посоліть і почерчіть.

3. Наприкінці смаження додайте кускус, лимонний сік, цедру, оливкова олію і улюблені спеції.

4. Вимикніть вогонь, накрийте кришкою і дайте постояти пару хвилин. При подачі прикрашайте жменькою руколи або іншою зеленню.

Шакшука

Інгредієнти на 1 порцію:
- 3 яйця
- 2 шт. великих помідор
- 2 зубчики часнику
- 2 цибулини
- 3 ст. л. томатної пасти
- 4 гілочки петрушки
- сіль та перець за смаком

Рецепт шакшука від Євгена Клопотенко
Рецепт шакшука від Євгена Клопотенко

Приготування:

1. Помідори, цибулю і часник дрібно наріжте. Складіть в глибоку сковороду і щедро посипте сіллю, щоб томати пустили сік.

2. Перемішайте і поставте на вогонь. Після того, як суміш закипить, додайте томатну пасту. Пасту потрібно попередньо розвести невеликою кількістю води.

3. Знову доведіть до кипіння і зменшіть вогонь. Тушкуйте, поки соус не загусне.

4. Опуклою стороною ложки зробіть в соусі поглиблення і вбийте в "лунки" яйця. Вбивайте яйця так, щоб жовток повністю занурився в соус, а білок трохи залишився на поверхні.

5. Продовжуйте готувати на маленькому вогні. Як тільки білки трохи схопляться, накрийте кришкою і тушкуйте ще близько 10 хвилин.

6. При подачі щедро посипте перцем і подрібненою петрушкою.


15.10.2017 9736 0
Коментарі (0)

19.06.2025
Катерина Гришко

На початку червня 2025 року провели тендерні конкурси на роботи в навчальних закладах на суму майже 40 мільйонів гривень. Фірми відомі та мають кримінальні справи.  

364 3
16.06.2025
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з керівником Івано-Франківського театру Ростиславом Держипільським, щоб дізнатися, як театр живе і працює під час війни, як народжуються нові вистави, які міжнародні проєкти підтримують українське мистецтво, а також про виклики сучасності і непересічну силу мистецтва в непростий час.

1692
14.06.2025
Вікторія Матіїв

Напередодні Всесвітнього дня донора крові Фіртка поцікавилася, скільки прикарпатців регулярно здають кров, яка підготовка й процедура донації, розпитала у лікарки-трансфузіологині Прикарпатського обласного центру служби крові Марти Щирби, як на потреби крові вплинула війна.  

1192
12.06.2025
Тетяна Дармограй

У першому півріччі 2025 року мобілізацію на Івано-Франківщині проводили з використанням нових електронних систем та оновлених процедур. Які зміни в мобілізації діють та що ще планують удосконалити, розповідає Фіртка.

6700
10.06.2025
Павло Мінка

Калуш зіткнувся з енергетичною та екологічною кризою — мільйонні збитки та виснаження підземних вод загрожують питному водопостачанню міста.  

1819
05.06.2025
Олег Головенський

Про сучасні загрози, що потребують нової парадигми підготовки управлінців і фахівців та про нову освітню програму «Національна безпека», Фіртка поспілкувалася з куратором програми, професором кафедри публічного управління та адміністрування Василем Остап’яком.

2199

Глибше за інших пірнули гностики перших століть християнської ери. Вони дійшли принципового висновку: таємниця часу сусідить з таємницею Бога. Сусідить так близько, так щільно й невіддільно, що її пізнання майже напевно відкриває браму Творця, як найбільшої з таємниць.

254

Світ змінився до невпізнаваності зі стрімким розвитком технологій ми наче живемо у майбутньому. І водночас існують традиції, яким сотні років. Одна з таких  релігійних традицій — це шанування мощей святих у християнстві.

817

Ані висока освіченість, ані шляхетна спадковість, ані залучення до незлобивих віровчень не породжують усвідомленого гуманізму «просто так».

913

Звичайно знаковою подією у християнській сім`ї є перша сповідь і причастя дитини, але  цю важливу сакральну подію  батьки часто нівелюють, зміщуючи акценти з важливого на другорядне.  

1499
12.06.2025

Все більше людей відмовляються від дієт і переходять до інтуїтивного харчування — підходу, що вчить слухати тіло, а не рахувати калорії.  

572
08.06.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

1652
02.06.2025

На Прикарпатті завершується весняна посівна кампанія.  

1539
16.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

463
13.06.2025

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

3536
07.06.2025

Восьмого та дев'ятого червня християни відзначатимуть свято Трійці.  

3679
01.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

7257
16.06.2025

В Івано-Франківську з 15 по 20 червня відбуватиметься Шекспірівський фестиваль, організатором якого є Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.   

478
19.06.2025

Депутати Верховної ради України 18 червня 2025 року підтримали в цілому законопроєкт № 11469 про множинне громадянство.   

248
16.06.2025

Більше довіряють Президенту мешканці Заходу — серед них 73% довіряють Володимиру Зеленському проти 61-63% в інших регіонах.  

982
15.06.2025

На думку прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска, протистояння між Ізраїлем та Іраном переростає в повномасштабну війну в регіоні.  

387
10.06.2025

Більшість мешканців західних областей — 60% — усе ще готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно. Утім, це на 19% менше, ніж у лютому 2024 року.  

599