Вирощування свиней, виготовлення корму та біогазовий завод: як на Прикарпатті працює та розвивається «Ґудвеллі»

На Прикарпатті з 2004 року успішно працює компанія «Ґудвеллі Україна».

Підприємство створили данці. Іноземні інвестори викупили стару покинуту ферму неподалік Калуша та відновили її за європейськими стандартами. Тут проживає близько 54 тисяч свиней. У тварин — збалансоване харчування, високоякісний догляд, постійний ветеринарний нагляд.

На сьогодні в компанії є 7 ферм, які розташовані у Галицькому й Калуському районах. Наразі компанія співпрацює з двома областями та шістьма районами. Земельний банк компанії складає майже 20 тис. га, поголів’я свиней – понад 180 тис. У них є власний комбікормовий завод та потужності для зберігання зерна.

У рік вони продають близько 38,5 тисяч тонн свинини. Вирощування свиней на фермі відбувається за данськими стандартами, які запровадив фермера з данії  Том Аксельґаард. Ці стандарти передбачають виробництво високоякісних продуктів без шкоди природі. 

Компанія займається вирощуванням зернових, виготовленням кормів, продажем свиней виключно живою вагою та виробництвом біогазу. В планах -  м’ясопереробка. Крім того, підприємство використовує органічні відходи як сировину для біогазових заводів, щоб постачати електроенергію для свого виробництва та зменшувати вплив на довкілля.

ТзОВ «Ґудвеллі Україна» є одним із найбільших роботодавців і платників податків в області, а також провідним соціальним партнером.

БІОБЕЗПЕКА

В компанії ведеться строгий контроль біобезпеки, включаючи ретельний моніторинг транспортування тварин та кормів. Всі ці заходи вживаються заради забезпечення здоров’я тварин. Адже на сьогодні є серйозна проблема – африканська чума свиней.

Відтак, всі ферми повністю загороджені, щоб унеможливити доступ диких тварин, з обмеженим доступом для людей та обладнання. Вхід на ферму забороняється без попереднього дозволу та вимагає дотримання спеціальних правил.

Працівники та гості, що заходять на ферму, повинні змінити одяг та пройти через душ. Виконується чітка процедура навантаження та розвантаження тварин. Всім новоприбулим племінним тваринам роблять аналіз крові та утримують на карантині (протягом чотирьох тижнів) перед тим, як запустити на ферму.

Вантажівкам інших компаній заборонено в’їзд на територію; всі вантажівки, включаючи власні, піддаються термообробці при температурі 70 ̊С після очистки та дезінфекції.

БІОГАЗ

У 2013 році в компанії розпочав роботу біогазовий завод, який займається переробкою біовідходів та гноївки із тваринницьких комплексів. Сьогодні будується уже другий завод, і, відповідно до стратегії компанії, кількість таких заводів має збільшуватися паралельно з будівництвом нових ферм.

Кінцевим продуктом роботи біогазового заводу є електрична та теплова енергія, яка отримується шляхом спалювання виробленого біогазу. Таким чином зменшується негативний вплив на навколишнє середовище завдяки меншій кількості викидів парникових газів.

Після виробництва біогазу, відпрацьована біомаса використовується як унікальне органічне добриво на посівних площах. Таке добриво краще засвоюється зерновими культурами та і запах майже відсутній.

Крім того, на кожній фермі є гноєзбірники, які зверху і знизу покриті «геомембраною» - щільний матеріал, який складається з суміші гуми і пластику. Це дозволяє уникати потрапляння гноївки у ґрунт та унеможливити випари.

До того, ж це дозволяє уникнути неприємного запаху. Він з’являється лише тоді, коли добриво вивозиться на орендовані землі під час польових робіт.

ЯКІСНА СВИНИНА

Виробництво ведеться на основі таких  порід свиней як Дюрок, Ландрас та Йоркшир, які були завезені з Данії. Ця порода характеризується високим статусом здоров’я, великою кількістю поросят та швидким ростом. Ферми компанії поділяються на такі види: свиноматочник, дорощування та відгодівля.

Першою ланкою виробництва є свиноматочна ферма, на якій відбувається штучне запліднення свиноматок, народження поросят та їх утримання до досягнення ваги 6 кілограмів. Свиноматочне поголів’я компанії «Ґудвеллі Україна» налічує 14 тисяч голів, які перебувають на трьох комплексах на території таких населених пунктів: Копанки та Лука Калуського району, Делієве Галицького району.

Всі процеси на стайнях проходять під пильним наглядом працівників. Кожна тварина включена в облік, де вказані всі основні характеристики та важливі дані. Для створення комфортних умов для тварин в приміщеннях підтримується спеціальний температурний режим, а також відповідна система вентиляції та освітлення.

Кожна свиноматка за один опорос народжує в середньому 16 живих і здорових поросят. Вага свиноматки – близько 250 кілограмів, а тривалість її перебування на свиноматочній фермі становить 2-3 роки.

Після запліднення свиноматки утримуються в групах до п’ятидесяти голів та можуть вільно рухатися аж до самого опоросу. В середньому свиноматки виношують поросят протягом 117 днів. Буквально за тиждень до опоросу їх переводять в індивідуальні бокси, які створені таким чином, щоб свиноматці було найзручніше вигодовувати поросят.

Слід також зауважити, що бокси обладнані окремими «хатками» для поросят, де навіть є інфрачервоні лампи для створення додаткового тепла для малечі. Середня вага поросятка при народженні – 1,2 кілограма.

«Мами» та «дітки» утримуються разом близько 28 днів, а коли поросята досягають ваги 6 кілограмів, їх відлучають та переводять на ферму дорощування. Щоб поросята менше потерпали від цих змін, їх потрохи привчають до корму, у якому також є сухе молоко.

Всі корми компанія виготовляє самостійно на основі зерна з українських полів та найнеобхідніших вітамінів та мінералів. Для кожної групи тварин є свій особливий корм, наприклад, для свиноматок виготовляється корм, який покращує лактацію.

"Не можна годувати свиню, чим доведеться, – зазначає Том Аксельгаард, засновник ТзОВ «Ґудвеллі Україна». – Їжа має бути відбірна, свіжа, поживна і збалансована, з мінеральними добавками. На “Ґудвеллі” дотримуються правильних пропорцій у кормах, є всі інгредієнти, навіть якщо вони дорогі."

Ніяких антибіотиків чи гормонів росту на “Ґудвеллі” не використовують: у них уважно ставляться до свиней, створюють їм відповідний клімат, напувають лише очищеною водою, на фермах чисто, працює вентиляція. Тварини мають доглядачів високої кваліфікації.

Компанія використовує найкращі технології з можливого (ВАТ) і останні здобутки науки, особливо селекційної. Не секрет, що данський генетичний матеріал свиней продається в усі країни світу.

Для відгодівлі свиней компанія використовує комбікорм власного виробництва, а секрет швидкого набирання ваги тваринами в тому, що тут вирощують свиней високопродуктивних порід, які завезені з Данії. Продукція компанії продається по всій Україні, найбільше — на м’ясопереробні підприємства Львівської області.

КОРМ

Основними видами злаків, які вирощується, є пшениця, ріпак, ячмінь, кукурудза. Компанія використовує сучасні аграрні технології, такі як системи GPS, щоб слідкувати за обробленими полями. Це дозволяє зменшити використання неорганічних добрив і, як результат, мінімізувати вплив на довкілля.

Врожай, вирощений в компанії «Goodvalley», використовується для приготування корму, а зелена маса, вирощена на полях (кукурудзяний силос) відправляються на переробку в біогазових заводах.

У компанії є дільниця виробництва кормів потужністю 2000 т кормів на тиждень, які відповідають вимогам «Goodvalley». Процес змішування та якість кормів, які виробляються, проходять постійний внутрішній контроль.

Завдяки цьому, свині отримують поживний корм відповідно до різних стадій їхнього розвитку. Спеціалісти, які ретельно слідкують за кожним етапом виробництва, займаються формуванням рецептури кормів. Виробництво працює відповідно до стандарту GlobalG.A.P.

«ЗЕЛЕНИЙ ЦИКЛ»

Щоб обмежити вплив на екологію, компанія притримується та впроваджує унікальне, екостале аграрне виробництво. Сюди входить виготовлення корму зі свого врожаю, вирощування тварин, заготівля своєї м’ясної продукції та вироблення «зеленої» енергії та тепла з гноївки та органічних відходів на біогазових заводах. Таким чином, компанія працює на благо, а не на шкоду довкіллю.

Робота компанії «Goodvalley» заради кращого майбутнього зосереджена на подальшому розвитку та поширенні унікальної моделі відповідального виробництва продуктів харчування. Ключовим елементом цієї стратегії є генерування тепло- та електроенергії на біогазових заводах.

У «Goodvalley» біогаз виконує кілька функцій. Вони використовують теплову та електричну енергію для роботи ферм, а надлишок продається для використання в загальну мережу.

Крім того, зберігається ферментована біомаса в герметично закритих відстійниках, щоб потім нею удобрювати поля, на яких росте майбутній корм для тварин. Так відбувається сталий цикл.

Люся Грибик


12.11.2019 Люся Грибик 9180
Коментарі ()

19.06.2025
Катерина Гришко

На початку червня 2025 року провели тендерні конкурси на роботи в навчальних закладах на суму майже 40 мільйонів гривень. Фірми відомі та мають кримінальні справи.  

181
16.06.2025
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з керівником Івано-Франківського театру Ростиславом Держипільським, щоб дізнатися, як театр живе і працює під час війни, як народжуються нові вистави, які міжнародні проєкти підтримують українське мистецтво, а також про виклики сучасності і непересічну силу мистецтва в непростий час.

1619
14.06.2025
Вікторія Матіїв

Напередодні Всесвітнього дня донора крові Фіртка поцікавилася, скільки прикарпатців регулярно здають кров, яка підготовка й процедура донації, розпитала у лікарки-трансфузіологині Прикарпатського обласного центру служби крові Марти Щирби, як на потреби крові вплинула війна.  

1166
12.06.2025
Тетяна Дармограй

У першому півріччі 2025 року мобілізацію на Івано-Франківщині проводили з використанням нових електронних систем та оновлених процедур. Які зміни в мобілізації діють та що ще планують удосконалити, розповідає Фіртка.

6576
10.06.2025
Павло Мінка

Калуш зіткнувся з енергетичною та екологічною кризою — мільйонні збитки та виснаження підземних вод загрожують питному водопостачанню міста.  

1789
05.06.2025
Олег Головенський

Про сучасні загрози, що потребують нової парадигми підготовки управлінців і фахівців та про нову освітню програму «Національна безпека», Фіртка поспілкувалася з куратором програми, професором кафедри публічного управління та адміністрування Василем Остап’яком.

2125

Глибше за інших пірнули гностики перших століть християнської ери. Вони дійшли принципового висновку: таємниця часу сусідить з таємницею Бога. Сусідить так близько, так щільно й невіддільно, що її пізнання майже напевно відкриває браму Творця, як найбільшої з таємниць.

246

Світ змінився до невпізнаваності зі стрімким розвитком технологій ми наче живемо у майбутньому. І водночас існують традиції, яким сотні років. Одна з таких  релігійних традицій — це шанування мощей святих у християнстві.

798

Ані висока освіченість, ані шляхетна спадковість, ані залучення до незлобивих віровчень не породжують усвідомленого гуманізму «просто так».

899

Звичайно знаковою подією у християнській сім`ї є перша сповідь і причастя дитини, але  цю важливу сакральну подію  батьки часто нівелюють, зміщуючи акценти з важливого на другорядне.  

1469
12.06.2025

Все більше людей відмовляються від дієт і переходять до інтуїтивного харчування — підходу, що вчить слухати тіло, а не рахувати калорії.  

550
08.06.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

1636
02.06.2025

На Прикарпатті завершується весняна посівна кампанія.  

1527
16.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

436
13.06.2025

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

3532
07.06.2025

Восьмого та дев'ятого червня християни відзначатимуть свято Трійці.  

3657
01.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

7236
16.06.2025

В Івано-Франківську з 15 по 20 червня відбуватиметься Шекспірівський фестиваль, організатором якого є Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.   

445
19.06.2025

Депутати Верховної ради України 18 червня 2025 року підтримали в цілому законопроєкт № 11469 про множинне громадянство.   

199
16.06.2025

Більше довіряють Президенту мешканці Заходу — серед них 73% довіряють Володимиру Зеленському проти 61-63% в інших регіонах.  

948
15.06.2025

На думку прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска, протистояння між Ізраїлем та Іраном переростає в повномасштабну війну в регіоні.  

373
10.06.2025

Більшість мешканців західних областей — 60% — усе ще готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно. Утім, це на 19% менше, ніж у лютому 2024 року.  

581