У держпродспоживслужбі пояснили, як уникнути небезпеки за святковим столом

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

Про це Фіртці повідомили в пресслужбі установи.

Найперше - купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти і т.д.) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих, офіційних, обладнаних продовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна експертиза.

- Не замовляйте кондитерські вироби домашнього виробництва!

- Не закуповуйте заздалегідь харчові продукти, які швидко псуються.

- Купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання, вимагайте документи, що засвідчують якість та безпеку.

- Придбане на ринках молоко потрібно завжди кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити.

- При приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць.

- Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів придатності.

- Використовуйте окремий інвентар для обробки сировини та готових продуктів, в холодильнику сировину та готові страви зберігайте окремо.

- Не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел.

- Овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни:

- Підтримуйте чистоту.

- Мийте руки, перед тим як брати продукти і готувати їжу.

- Мийте руки після туалету.

- Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні й кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі.

- Захищайте кухню та продукти від комах, гризунів і інших тварин.

Відокремлюйте сирі продукти від готових до споживання: сире м’ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів, зберігайте продукти в закритому посуді для запобігання контакту між сирими та готовими продуктами. Добре просмажуйте або відварюйте продукти. Зберігайте продукти при відповідному температурному режимі.

   читайте також: Дієтологиня пояснила, як харчуватися під час війни, аби зберегти фізичні сили та здоров'я

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку» допомогу. Не рекомендовано займатись самолікуванням.

Дотримуючись вказаних нехитрих порад, у Вас буде можливість забезпечити себе і близьких продуктами харчування, не побоюючись за здоров’я після прийому їх в їжу.

"З метою забезпечення жителів та гостей міста якісними та безпечними харчовими продуктами та стабілізації рівня цін на них, Держпродспоживслужба контролює якість та безпеку харчових продуктів, а також проводить моніторинг цін на них. Бажаємо усім миру, здоров’я, добра і смачної Паски", - йдеться в повідомленні.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

"Відколи себе пам'ятаю, завжди переймався чужою бідою": громадська організація «Хазард» допомагає ЗСУ та переселенцям (ФОТО)

На чолі із шеф-кухарем: в Івано-Франківську переселенці готують їжу для військових та потребуючих (ФОТО)

"Хто, як не ми": на Прикарпатті плетуть маскувальні сітки та збирають допомогу для військових (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Працюють на старовинних верстатах: на Гуцульщині виготовляють основи під маскувальні сітки (ФОТО)

В Івано-Франківську почали шити бронежилети

У Коломиї шиють медичні сумки для військових (ФОТО)

"Ажіотаж позаду": прикарпатська продавчиня про ситуацію з продуктами в  сільській місцевості (ФОТО)

 


Коментарі ()

16.09.2025

Попри російсько-українську війну, що триває з 2022 року, туризм на Івано-Франківщині не просто виживає, але й активно розвивається.    

353
14.09.2025
Вікторія Матіїв

Олексій Солоданюк загинув 23 серпня 2023 року на Запорізькому напрямку. Сім'я Солоданюк родом з Черкащини, але останні дев'ять років проживали у Києві. Після загибелі чоловіка Катерина разом з дворічною донечкою Соломією переїхали в Івано-Франківськ.  

1602
09.09.2025

Чому історичні скарби під загрозою?

1380
05.09.2025
Вікторія Косович

Як в Івано-Франківську справляються з викликами в умовах війни, які інфраструктурні проєкти реалізовують та що планують після перемоги, Фіртка поспілкувалася з заступником мера, директором департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Івано-Франківської міської ради Михайлом Смушаком.

1252
01.09.2025
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки розпитала шкільну практичну психологиню Віталію Саламащак про те, як війна впливає на емоційний стан учнів, які методи допомагають дітям впоратись зі стресом та тривожністю і що батькам і вчителям варто знати, щоб підтримати дітей у цей непростий час.

1213
30.08.2025

Кримінальний шлейф компанії-переможця «Коста-Проект» викликає занепокоєння щодо прозорості будівництва системи лінійної телемеханіки.  

7318

Свого часу транзитом на Тибет вдалося відвідати Непал та його столицю Катманду. І за ці кілька днів вісім років тому склалося враження, що непальці багато в чому подібні до українців.

361

Некромантія — це про культуру. Культура, яка по суті є рекультивацією, стає просто культом смерті. Ніби логічно — чим більше мудрості, тим більше любови до смерті. Або ж сили й наснаги її прийняти. Це культ або ж ритуал.

502

Ще недавно приналежність до певної конфесії визначали також за однією ознакою, вважаючи, що православний священник має бороду, а католицький — з поголеним обличчям.

733

Цього дня, рівно 148 років тому, 22 серпня 1877 року народився мій прапрадід Самійло Головенський. Він був козацького роду, заможним, володів 30-ма гектарами поля та млином. В радянські часи його назвали «куркулем».

1773
16.09.2025

Добра тарілка — це не дієта, а насолода: страви, які радують очі, душу і живлять тіло. Навіть простий перекус може стати маленьким ритуалом, що заряджає позитивом на кілька годин уперед.  

139
10.09.2025

Час останнього прийому їжі може впливати на здоров’я не менше, ніж її склад.  

1216
06.09.2025

Сіль супроводжує людство тисячоліттями. Колись вона була «білим золотом», за яке воювали й платили цілими статками, а сьогодні часто стає об’єктом звинувачень у шкоді для здоров’я.  

706
16.09.2025

Простий образ сіяча й зерна розкриває глибоку істину: від нас залежить, чи проросте й принесе плід те, що ми чуємо й сприймаємо.

142
09.09.2025

Християнська родина — це не лише осередок любові й підтримки, а й «домашня Церква».  

1380
05.09.2025

Вірян запрошують на прощу до Погінського монастиря, що на Прикарпатті.  

970
03.09.2025

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків підтримав позицію Українського католицького університету щодо враховування світоглядних критеріїв при відборі студентів на програму з проживанням у колегіумі.  

1517 1
16.09.2025

Суди викривають байдужість місцевих рад до збереження історичних пам’яток.  

315
16.09.2025

Непал є країною, де домінують ліві політичні погляди. Загалом воно й не дивно, оскільки саме в Непалі народився сам Будда Гаутама.

376
04.09.2025

В Пекіні відбувся найбільший в історії Китаю військовий парад, присвячений 80-літтю завершення Другої Світової війни.

1179
01.09.2025

FP-5 «Фламі́нго» — українська крилата ракета великої дальності. Перші фотографії ракети опубліковані 17 серпня 2025 року. Пізніше оприлюднені її технічні дані свідчать, що українська ракета вдвічі перевищує як дальність, так і вагу бойової частини знаменитих американських «Томагавків». При цьому вона приблизно вдвічі дешевша за американські ракети.  

1471
23.08.2025

Лише в серпні поточного року українськими дронами були вражені, деякі по кілька разів, сім великих нафтопереробних підприємств Росії та інша інфраструктура. Загалом враженими виявилися підприємства, які забезпечують 14% ринку пального Росії.  

957