Не переїдати та тримати себе в тонусі: як харчуватись під час та після свят, щоб не нашкодити здоров’ю

Свята асоціюються з сімейними або дружніми обідами за великим столом з широким вибором страв.

Хоча свята й сповнені радісних емоцій та очікування маленького дива, для людського організму святкове застілля – справжнє випробування.

А тому журналістка Фіртки поспілкувалась з лікаркою-терапевтом, дієтологинею Тетяною Чевалюк та дізналась, як не переїдати під час святкових застіль, як харчуватись людям, які дотримувались посту та чим допомогти організму після свят.

Тетяна Чевалюк переконана, що різдвяні свята – це особливий момент, адже тут поєднується дієтологія з традиціями та релігією. Й іноді сучасна дієтологія та святкова їжа йдуть в розріз одна з одною, та попри це є способи, як їх "узгодити" між собою.


Піст


Якщо людина постила, то в цей період їжа складалася з вуглеводної та жирової складових. Це означає, що вживалися продукти без білків тваринного походження. У цей момент організм перебував у стані спокою від важкої їжі, внаслідок цього людина його розвантажила.

Великодній піст, на думку лікарки-терапевта, – небезпечніший, адже одразу після посту людина споживає багато м’ясних та важких для організму продуктів.

Попри те, Різдвяний піст легше сприймається організмом, адже на святвечір на столі ті страви, які легше засвоюються.


Застілля


Першочергово фахівчиня радить не переїдати.

«Я розумію, що на столі буде 12 страв, але важливо, не тільки після посту, а й взагалі не їсти надто багато.

Краще буде, якщо по столовій ложці, але спробувати усе. Правила «доїдай до чистої тарілки» можна не дотримуватись.

Адже є випадки, коли людина наче сита, але, щоб нікого не образити змушує себе доїдати все через ввічливість».


Страви


Крім того, каже Тетяна Чевалюк, страви потрібно готувати без надлишку, тобто необхідно передбачити кількість продуктів, а також й кількість гостей.

Розрахувати харчі так, щоб їх вистачило на вечерю й на наступний день. А також запам’ятати, все, що стоїть на різдвяному столі – це страва, тому не потрібно готувати з надлишком.

 «На застіллях важливо уникати важких страв, тобто їсти менше смажених і неодноразово перероблених продуктів.

Просто приготовлена ​​їжа корисніша для організму.

Кутя, пшениця не є легкою для травлення, тому тим людям, в яких проблеми з підшлунковою залозою, або іншими органами травлення, варто не зловживати нею.


Алкоголь


Без спиртних напоїв не обходиться майже жоден святковий стіл. Проте, алкоголь найчастіше стає причиною отруєнь і поганого самопочуття.

Дієтологиня радить споживати неконцентровані спиртні напої. Так, за її словами, краще випити легкого, сухого вина, тим паче якщо воно домашнє, адже виробник чітко знає, як та з чого воно зроблене.

«Люди захочуть посвяткувати, єдине питання в кількості, якщо випити бокал вина за вечір, то це не викличе великих проблем.

Якщо ж алкоголем перебрати, то необхідно буде включити детоксикацію, але краще цього не допускати.

Тим людям, які не хочуть вживати, але з тих, чи інших причин вирішують випити, раджу зробити обхідний маневр.

А саме, розбавляти алкогольні напої мінеральною водою, або льодом, тим самим зменшуючи кількість випитого.

Пам’ятайте, що будь-який алкоголь знімає контроль над харчовою поведінкою».


Після свят


Після всіх свят Тетяна Чевалюк радить, провести ревізію страв, які залишились.

Каже, щоб не марнувати, заморожувати ті продукти та їжу.

«Шматок м’яса, риби, рулети, все, що піддається замороженню. Адже це може стати в нагоді пізніше.

Також варто уникати майонезних салатів, адже вони псуються першочергово, й відповідно їх доводиться доїдати швидше, а це ще й неабияка шкода.

Салати, в яких овочеві складники корисніші та їх можна споживати в більших об’ємах».


Налаштувати та повернути органи травлення у звичний режим


Коли святкування закінчились, дуже важливо налаштувати та повернути органи травлення у звичний режим.

Лікарка-терапевтка радить робити наступне:

  • перший варіант, розвантажувальний день. Наприклад, на сніданок - легкий омлет, на обід - салат, а на вечерю - кефір, можна і з меленим льоном, який своєю чергою буде сорбентом та дасть більшу ситість;

  • варто пити багато води, аби травна система відпочила.

«Другий варіант - інтервальне голодування. Попри страшну назву, це дуже дієвий спосіб очистити організм. Після пишних застіль можна попрактикувати інтервальне голодування, тобто день-два їсти сім-вісім годин на день, а весь інший час пити воду.

Є багато різних схем, але все-таки організм перетравлює продукти в першій половині дня, тому оптимально, щоб прийоми їжі припадали на першу половину дня, тобто поснідати не в 7-8 годині ранку, а 10-11, а повечеряти о 17:00.

За цей час можна зробити два-три прийоми неважкої їжі. В цей час, коли ми не їмо – організм зможе очиститись.

Третій варіант -  одразу виходити на стандартне до свят меню».

Тетяна Чевалюк каже, зараз багато чого змінюється й ті традиції, які так чи інакше заважали – можна відкинути, а лишити тільки те, що йде нам на користь.

«Зараз унікальна можливість будувати нові традиції святкування, які сприяють збереженню та покращенню здоров’я, без переїдань та надмірних страв», - резюмувала спеціалістка.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Їжа повинна бути здоровою підтримкою», — як харчуватися збалансовано та підготувати організм до зимового періоду

“Антиядерна” дієта: що варто знати, щоб максимально захистити свій організм від радіації

Як нагріти чи приготувати їжу без електрики: поради, що стануть в пригоді

Екологічно чистий: прикарпатський фермер розповів, як з козячого молока зварити пармезан (ФОТО)


06.01.2023 Уляна Мокринчук 8319 4
Коментарі (4)

08.10.2025

На Івано-Франківщині звалища твердих побутових відходів давно перестали бути лише екологічною проблемою. Вони перетворилися на осередки судових суперечок, соціальних драм і тендерних скандалів.    

176
05.10.2025
Вікторія Матіїв

Про практичну роботу саперів, підготовку, небезпечні знахідки та виклики, з якими стикаються у гірських районах та зоні бойових дій, журналістка Фіртки поспілкувалась із начальником відділення піротехнічних робіт частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Євгеном Ткачуком.

531
02.10.2025
Тетяна Дармограй

Представник Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області Віталій Вербовий в інтерв'ю Фіртці розповів про роботу інституції, візити у громади та проблеми, з якими стикаються ветерани.  

2357
30.09.2025
Діана Струк

Про те, як проходили вибори нового ректора КНУВС, використання штучного інтелекту в навчанні, запоруку успіху та чому університет має стати дослідницьким, переможниця виборів на посаду ректора Валентини Якубів розповіла журналістці Фіртки.

4310 1
28.09.2025

Фіртка дослідила, як стерилізація, притулки та правила впливають на життя міста.  

1899
24.09.2025
Павло Мінка

Останнім часом медіа дедалі частіше повідомляють про екологічні проблеми на Івано-Франківщині, що турбують місцевих жителів і змушують замислитися про стан довкілля.  

1088

«Наталка Полтавка» в стилі «реп» і «рок» від Івано-Франківського облмуздрамтеатру. Правда, круто, як на Бродвеї, світовий рівень? Чи ви за класику?

2520

"Творча еволюція" - трактат Анрі Бергсона, який важливий для прочитання митцям перш за все. Трактат отримав світове визнання в формі Нобелівської премії, спробуємо визначити, що саме там є такого визначного. 

473

Свого часу транзитом на Тибет вдалося відвідати Непал та його столицю Катманду. І за ці кілька днів вісім років тому склалося враження, що непальці багато в чому подібні до українців.

1502

Ще недавно приналежність до певної конфесії визначали також за однією ознакою, вважаючи, що православний священник має бороду, а католицький — з поголеним обличчям.

1434
05.10.2025

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 30-50% усіх випадків раку можна запобігти завдяки здоровому способу життя, зокрема правильному харчуванню.  

5327
30.09.2025

Люди часто звикли пов’язувати втому з недосипанням чи стресом, але не менш вагомим чинником є харчування. Те, що ми кладемо на тарілку, безпосередньо впливає на рівень енергії, концентрацію та працездатність.  

679
27.09.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

2880
04.10.2025

Реліквію зберігатимуть у Відпустовому центрі блаженного священномученика Симеона Лукача, що в селі Старуня.

1527
30.09.2025

Свята реліквія зберігатиметься у підземній базиліці блаженного священномученика Симеона.  

1966
26.09.2025

У сучасному світі християнські цінності, зокрема — вчення про чистоту до шлюбу, нерідко стають предметом дискусій. Але християнство залишається послідовним у своїй позиції: дошлюбні статеві стосунки — гріх.

2937
19.09.2025

Протягом 20-21 вересня в селі Погоня, що на Івано-Франківщині, відбудеться ювілейна 30-та Міжнародна проща вервиці за мир в Україні, припинення війни та за всіх військових.  

1769
03.10.2025

Фільм розповідає про унікальне сходження українських військових ветеранів на найвищу вершину Африки — гору Кіліманджаро.

807
07.10.2025

Вкотре вибори в Чехії стали по суті вибором між минулим і майбутнім.  

253
02.10.2025

І Україна, і Європа спостерігали за передвиборчими перегонами в Молдові, які завершилися власне виборами минулої неділі, 28 вересня, з певною тривогою.

627
29.09.2025

"Сьогодні, коли тиранія знову загрожує Європі, ми й наші союзники разом підтримуємо Україну, щоб стримати агресію та забезпечити мир", — сказав Король Великої Британії Чарльз III 17 вересня в Лондоні на вечері на честь державного візиту президента США до Британії, пильно дивлячись на президента США.

928
16.09.2025

Непал є країною, де домінують ліві політичні погляди. Загалом воно й не дивно, оскільки саме в Непалі народився сам Будда Гаутама.

1359