Літні бліц–рецепти від Романа Вірастюка

 

Природа реально випробовує усіх нас на стійкість до спеки. В останні дні показники термомет­ра у тіні вперто трималися за позначкою 30. Не знаю як ви, але особисто я легше переношу –30, аніж +30.

 


 

В мороз можна тепло вбратися, посьорбати гаряченького чайочку з варенням або медком і на крайній випадок сидіти дома, слухаючи, як потріскують дрова у печі. А спека, то така штука, від якої сховатися важко. Ви скажете, а кондиціо­нер – а я скажу, що шкідливо. Нерідко саме він стає причиною літніх запалень легень і гострих бронхітів. Звичайно, тут присутній момент «сили звички» – у кого він і вдома, і на роботі, той з часом адаптовується. А ті, хто заскочив до магазину з вуличного «пекла» і навмисно став під струмінь зимного повітря, реально в групі ризику. Чому в горах і на морі спеку переносити легше? Там немає такої вологості, яку ми маємо тут, на рідному Прикарпатті. Взимку та ж сама проблема: – 30 у нас і – 30 на півночі – це дві великі різниці. Там комфортно і свіжо (бо сухо), а у нас вуха відпадають (бо вологість).

 

Закінчуємо говорити про особ­ливості клімату і переходимо до кулінарних рекомендацій. Перш за все не забуваємо, що дорослому у таку спеку потрібно випивати не менше, ніж 1,5 літра рідини на добу. І, звісно, необхідно налягати на овочі та фрукти, бо вони зараз максимально насичені вітамінами і мінералами. Саме тому вашій увазі пропоную три короткі бліц-рецепти.

 

Яблука в тісті. Яблука чистимо від шкірки та серцевини і нарізаємо кружальцями по 0,5 см. Поливаємо лимонним соком, пересипаємо цукром і корицею. Для тіста збиваємо яєчні білки до стійкої піни. Жовтки розтираємо з цукром і сіллю, додаємо сметану, муку і добре перемішуємо, додаючи потрохи молока. Перед тим, як смажити, до жовткової суміші, обережно помішуючи, додаємо білки, але так, щоб не «впала» піна. Кружальця яблук з допомогою виделки занурюємо в тісто, обережно поклавши на пательню з розігрітою олією, смажимо до золотого кольору. Всмажені яблука викладаємо на таріль, притрушуємо цукровою пудрою і смакуємо. (4 яблука, 3 яйця. 120 г муки, 30 г сметани, 50 г цукру, сік лимона, кориця і цукрова пудра).

 

 

Турецький лимонад. Лимон добре миємо, ріжемо на шматочки і перемелюємо в блендері разом із м’ятою і цукром. Заливаємо все водою, доцукровуємо до смаку та кладемо у холодильник на ніч. Якщо не покласти у холодильник, то лимонад буде гірчити. Зранку проціджуємо напій через сито і переливаємо у графин. Гарантую – на завтра ви приготуєте його як мінімум втричі більше. (1 л. води, 2 лимона, 100-150г.цукру, 2‑3 листочки м’яти).

 

Грушева піраміда. Відділяємо білки і збиваємо у пишну масу, поступово додаючи цукор. Додаємо в крем подрібнену грушу, шкірку лимона і ваніль та збиваємо все у однорідну масу. Грушечку миємо, чистимо і нарізаємо на кружельця (по 1 см). Обов’язково залишаємо хвостик, без нього композиція буде не завершеною. Кружальця поливаємо соком лимона. Тепер робимо з грушки піраміду. На кожне кружальце, починаючи з нижнього, викладаємо білковий крем і так аж до гори, де буде хвостик з грушки – як логічне завершення смакоти. Зверху можна посипати подрібненими горішками і полити карамельним або фруктовим сиропом. Але це на ваш власний розсуд, бо піраміда і без них буде досконала на смак. На родину потрібно приблизно: 7 груш, 3 яєчних білки, шкірка з одного лимона, 150 г цукру, ваніль і горішки.

 

Не лінуйтеся – воно того варта.

Репортер


02.08.2013 1431 0
Коментарі (0)

19.06.2025
Катерина Гришко

На початку червня 2025 року провели тендерні конкурси на роботи в навчальних закладах на суму майже 40 мільйонів гривень. Фірми відомі та мають кримінальні справи.  

241
16.06.2025
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з керівником Івано-Франківського театру Ростиславом Держипільським, щоб дізнатися, як театр живе і працює під час війни, як народжуються нові вистави, які міжнародні проєкти підтримують українське мистецтво, а також про виклики сучасності і непересічну силу мистецтва в непростий час.

1659
14.06.2025
Вікторія Матіїв

Напередодні Всесвітнього дня донора крові Фіртка поцікавилася, скільки прикарпатців регулярно здають кров, яка підготовка й процедура донації, розпитала у лікарки-трансфузіологині Прикарпатського обласного центру служби крові Марти Щирби, як на потреби крові вплинула війна.  

1182
12.06.2025
Тетяна Дармограй

У першому півріччі 2025 року мобілізацію на Івано-Франківщині проводили з використанням нових електронних систем та оновлених процедур. Які зміни в мобілізації діють та що ще планують удосконалити, розповідає Фіртка.

6629
10.06.2025
Павло Мінка

Калуш зіткнувся з енергетичною та екологічною кризою — мільйонні збитки та виснаження підземних вод загрожують питному водопостачанню міста.  

1803
05.06.2025
Олег Головенський

Про сучасні загрози, що потребують нової парадигми підготовки управлінців і фахівців та про нову освітню програму «Національна безпека», Фіртка поспілкувалася з куратором програми, професором кафедри публічного управління та адміністрування Василем Остап’яком.

2159

Глибше за інших пірнули гностики перших століть християнської ери. Вони дійшли принципового висновку: таємниця часу сусідить з таємницею Бога. Сусідить так близько, так щільно й невіддільно, що її пізнання майже напевно відкриває браму Творця, як найбільшої з таємниць.

250

Світ змінився до невпізнаваності зі стрімким розвитком технологій ми наче живемо у майбутньому. І водночас існують традиції, яким сотні років. Одна з таких  релігійних традицій — це шанування мощей святих у християнстві.

809

Ані висока освіченість, ані шляхетна спадковість, ані залучення до незлобивих віровчень не породжують усвідомленого гуманізму «просто так».

905

Звичайно знаковою подією у християнській сім`ї є перша сповідь і причастя дитини, але  цю важливу сакральну подію  батьки часто нівелюють, зміщуючи акценти з важливого на другорядне.  

1480
12.06.2025

Все більше людей відмовляються від дієт і переходять до інтуїтивного харчування — підходу, що вчить слухати тіло, а не рахувати калорії.  

557
08.06.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

1645
02.06.2025

На Прикарпатті завершується весняна посівна кампанія.  

1533
16.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

449
13.06.2025

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

3536
07.06.2025

Восьмого та дев'ятого червня християни відзначатимуть свято Трійці.  

3670
01.06.2025

У селі Гошів, що на Івано-Франківщині, на Ясній Горі розташований монастир Чину святого Василія Великого. Зокрема, на дзвіниці Гошівського монастиря знаходиться один з чотирьох карильйонів України.  

7247
16.06.2025

В Івано-Франківську з 15 по 20 червня відбуватиметься Шекспірівський фестиваль, організатором якого є Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.   

469
19.06.2025

Депутати Верховної ради України 18 червня 2025 року підтримали в цілому законопроєкт № 11469 про множинне громадянство.   

222
16.06.2025

Більше довіряють Президенту мешканці Заходу — серед них 73% довіряють Володимиру Зеленському проти 61-63% в інших регіонах.  

958
15.06.2025

На думку прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска, протистояння між Ізраїлем та Іраном переростає в повномасштабну війну в регіоні.  

380
10.06.2025

Більшість мешканців західних областей — 60% — усе ще готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно. Утім, це на 19% менше, ніж у лютому 2024 року.  

588