Гори пахнуть бограчем

 

 

Ще трошки, якийсь тиждень-два і потепліє. Що першим приходить на думку здоровому мешканцю міста під Карпатами, коли приходить тепло? Адже Бог дарував нам гори під боком, то перше — це гірський похід і смачна вечеря на природі.

 

У грудні ми з вами вже пробували приготувати повстанську зупку, якої мене навчив пастух — вуйко Василь з полонини. Тоді ж згадали про притулок легендарного Івана на перевалі Столи. Від нього в мене є безліч цікавих історій, але одна — просто феноменальна.



 

 

То було давно. Одного липневого вечора до притулку Івана прийшла група із Москви: цілих 60 туристок і четверо місцевих провідників. Столичні гості набрали з собою по дві-три палки ковбаси. Липень видався спекотним, а ковбаска у наплічниках лежала в целофанових пакетах, тому трохи «впріла». Керівник групи для перестраховки наказав її викинути. На ранок, коли група вирушила на сусідній горб, ми помітили біля лісу цілу гору ковбас — до сотні палок. Іван попросив мене йому допомогти. Ми склали ковбасу до кошика й добре вимили її в потічку. Промиті ковбаски Іван гарненько підвісив у коптильній бочці і наклав трісочок. До вечора на легенькому димочку ковбаски рум’янились і набиралися чаруючого смаку. А ввечері, коли ті москвички повернулися, на них чекав класичний гуцульський банош і тоненько порізана копчена ковбаса «від Івана». Сам він розповів їм байку, що раз на два тижні він робить ковбасу з дичини та відправляє її до столиці — тут не продає. Ковбаса була неймовірна. Жінки по черзі брали Івана під руку і відводили вбік на розмову. Як виявилося потім, просили його продати хоча б зо дві палички, щоб вони могли почастувати родину в Москві.

 

Наступного ранку Іван поділився зі мною таємницею. Він продав туристкам по 25 рублів 85 палок їхньої ж ковбаси. Так працює гуцульська кмітливість.

 

А нас Іван частував праугорською стравою бограч. Його приготування більше нагадувало ритуальний обряд. І роблять бограч, як правило, на велику компанію. Я готую його у 15‑літровому чавунному казані. Отже, беремо 8 л джерельної води. Нарізаємо м’ясо кубиками по 5 см. У казанку розтоплюємо дрібно порізану копчену солонину та смажимо її з цибулькою до золотого кольору. В помірно гарячий жир додаємо паприку, швидко перемішуємо її та в процесі вкидаємо порізане м’ясо.

 

До м’ясних кубиків я додаю ще й копчені реберця, й розрубану на четверо телячу або свинячу гомілку, а водою заливаю так, щоб вона вкрила все, що є в казані. Так тушкуємо, час від часу помішуючи, 2,5 години, за потреби доливаємо води.

 

Коли м’ясо гомілки відстане від кістки, ми виймаємо його, ріжемо на невеликі порції та знову кидаємо в казан. Воду, що залишилася з тих 8 л, також усю виливаємо в казан, солимо, перчимо чорним перцем і гострою паприкою, даємо корінь петрушки і товчений з кмином часник. Варимо ще півгодини. За цей час встигаємо начистити картоплю, ріжемо її на кружальця, а солодкий перець і помідори — на кубики. Нарізані овочі даємо в казан. Туди ж вкидаємо подрібнену гостру домашню ковбаску (я даю дебреценські ковбаски), варимо ще 15 хвилин. На завершення у бограчі треба ритуально загасити палаючу грань гілки фруктового дерева.

 

Ще треба додати подрібнений кріп, петрушку, червоного вина, а для ще вишуканішого смаку — гілочку ялівцю. Результат — казка!

 

Нам знадобиться:

солонина димлена — 200 г,

яловичина — 500 г,

телятина — 500 г,

свинина — 500 г,

копчені ребра — 250 г,

дебреценські ковбаски — 200 г,

гомілка — 700 г,

цибуля — 300 г,

морква — 250г,

картопля — 1 кг,

паприка червона — 4 ст. л,

помідори — 200 г,

солодкий перець — 200 г,

перець чілі — 2 ч. л,

вино червоне — 300 г,

часник, кмин, кріп, петрушка, сіль, перець до смаку.

Бограч подають у великих тарелях, їдять гарячим, запиваючи червоним прохолодним вином.

 

Смачного!

 

Роман Вірастюк,

Репортер

ДОВІДКА ФІРТКИ:

Добрий бограч та інші страви "австро-угорської" кухні завжди можна спробувати на "Лейбовій горі"

 


01.03.2013 Роман ВІРАСТЮК 2068 3
Коментарі (3)

Кук 2013.03.02, 15:04
У справжньому бограчі обовязково має бути дичина, і бажано мясо кілкьох видів
Сергій Чирва 2013.03.02, 16:14
Дякую за натхнення. Вже йду до плити!!!
Сергій Чирва для Кука 2013.03.02, 16:18
Я не раз готував бограч на полюванні у закарпатських друзів. Дичина не обовязкова, ала без душі - його точно не завариш! Вже пішов на кухню...
07.08.2025
Лука Головенський

Про історію блаженної Едігни нам вперше в інтерв’ю розповів отець Володимир Війтович, настоятель головного Храму УГКЦ в Мюнхені.

376
05.08.2025
Тетяна Ткаченко

Журналістка Фіртки поспілкувалася з учасниками івано-франківського гурту LaBlur, які розповіли, як зароджувався їхній колектив, чому музика — це їхній порятунок та як вони поєднують творчість із благодійністю.  

536
31.07.2025

Фіртка неодноразово викривала проблему булінгу в школах Івано-Франківської області. У продовження теми ми поспілкувалися із нальником Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Сергієм Безпалько та дитячими психологами.    

560
30.07.2025
Олег Головенський

Фіртка поспілкувалася з Олександром Красовицьким —письменником та видавцем, генеральним директором та власником харківського видавництва «Фоліо».   

2861 14
28.07.2025
Павло Мінка

Фіртка розповідає, як незаконні заправки та контрафактне виробництво пального загрожують економіці й безпеці регіону.  

2086
22.07.2025
Дарина Кочержук-Слідак

Прокуратура бореться з незаконним захопленням лісів, але корупція гальмує справедливість.  

1126

Вмираючи, сер Ніколас Горацій Аспер марив пророцтвами Нострадамуса, вавилонським краєзнавством і курсами лондонської біржи, співав псалми і сури арабською, пророкував Антихриста (в його арабському варіанті – Джаджала) і спілкувався з астральними привидами давніх царів.

183

Існує такий народний вислів: «в церковному календарі кожен день свято» і це частково правда, а частково ні. Використання цього виразу звучить як висміювання релігійної традиції.

262

Найперше в цій історії із законом, що позбавив антикорурційні органи «незалежності», тішать молоді люди, які протестують. Щирі, світлі, небайдужі, впевнені своїй правоті…

915 1

Протягом своєї історії християнство завжди використовувало найсучасніші на той час технології для проповіді Євангелія.  

517
04.08.2025

Цукор — один із найбільш суперечливих інгредієнтів у нашому харчуванні. Його звинувачують у розвитку ожиріння, діабету, “залежності” та навіть депресії. Але чи справді потрібно повністю уникати цукру? Або ж питання лише у його кількості?  

417
25.07.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

2281
21.07.2025

Час останнього прийому їжі може впливати на здоров’я не менше, ніж її склад.  

551
01.08.2025

На вихідних, 2-3 серпня, відбудеться XIII Всеукраїнська Патріарша проща до Крилоса.  

306
28.07.2025

У селищі Делятин на Івано-Франківщині відбулася знакова для громади подія — освячення храму Всіх Святих Українського Народу.  

841
21.07.2025

У Святому Письмі є притча, що вчить милосердю і взаємодопомозі, яку часто наводять як приклад для сучасного суспільства.  

479
17.07.2025

На Прикарпатті готуються до щорічної Всеукраїнської Патріаршої прощі до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої у Крилосі. Проща відбудеться 2-3 серпня.  

1130
04.08.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

36860 1
07.08.2025

фото: РБК Президент України Володимир Зеленський посів друге місце в рейтингу світових політиків за позитивним сприйняттям у США. Вище тільки Папа Лев ХІV. Про це повідомляє Фіртка з посиланням на дані опитування Gallup. Серед 14 відом

291
05.08.2025

Росія продовжує втрачати позиції на європейському газовому ринку, де домінувала з ще радянських часів.

459
02.08.2025

Президент США Дональд Трамп заявив про кількість втрат росіян у 2025 році.  

488
25.07.2025

263 народні депутати підтримали законопроєкт, зокрема — дев’ятеро з Івано-Франківщини. Хто і як голосував, і якою була їхня реакція згодом — розповідає Фіртка.

2044 1