Оксана Марчишин з Івано-Франківська живе в Парижі. Подалася туди на заробітки разом із чоловіком.
— Цього року мала багато замовлень від українців у Парижі, щоб зготувала їм народні страви до святкового столу. Самі не мають часу або не вміють. Я півдня займаюсь із дітьми, а півдня — вільна. Завела собі хобі — пригощати земляків і французів смачною їжею. Готую на замовлення навіть салати — олів'є, оселедець під шубою.
Розповідає, як зробити смачну рибу до святкового столу. Обирає для цього скумбрію — вона ніжна, без кісток.
— Кілограм риби чищу, ріжу на невеликі шматки в палець-два завтовшки і складаю в каструлю чи глибоку миску. Дві-три цибулини нарізую кільцями й перекладаю поміж рибою шарами.
Готую маринад із півсклянки води, по стільки ж додаю олії та оцту. Також — чайну ложку цукру, по 2 столові ложки солі й томатної пасти. Приправляю чайною ложкою насіння коріандру, 10 лавровими листками. Кидаю по 10 горошин чорного й духмяного перцю. Доводжу до кипіння.
Заливаю рибу охолодженим маринадом. Два-три дні стоїть у теплому приміщенні. Можна притиснути тарілкою чи кришкою з гнітом. Потім солену скумбрію треба тримати в холодильнику.
Читайте також:
Заробітчанка з Івано-Франківська організувала в Парижі продаж страв української кухні.