Два рецепти куті до Різдва: що вони символізують

Кутя - це традиційна обрядова різдвяна страва, яка обов'язково повинна бути на столі на ‎Святий Вечір та Різдво. ‎

Кутю за вечерею 6 січня куштують першою, попри те, що вона солодка як десерт. Часом її готують також на Василя 14 січня (або ‎звичніша для сучасників назва Старий Новий Рік) та Водохреще 19 січня, повідомляє BBC Україна.

Кутя відіграє ключову роль у вшануванні культур предків на час зимових свят, розповідає Олена Брайченко, дослідниця гастрономічної культури, засновниця науково-‎просвітницького проєкту їzhakultura.

Значення куті не зникло з часом. Навіть більше, розуміючи запит, сьогоднішні виробники та ‎продуктові крамниці до свят пропонують набори для швидкого приготування куті або ж ‎продають вже готову страву.

Кулінарні блогери та просто користувачі соцмереж також охоче діляться своїми світлинами обрядової страви, ‎пропонують свої альтернативні рецепти.

"Традиційно кутя, вариться з пшеничних, ячмінних зерен, позбавлених зовнішньої оболонки. ‎Тому невипадково в різних регіонах можна зустріти інші назви цієї обрядової страви - ‎‎"пшениці", "дзьобавка", - розповідає Олена Брайченко.

Кутю здобрюють медом, горішками, маком та сушеними фруктами. В залежності від регіону чи кулінарних традицій конкретної родини кутя буває густою або рідкою, заправлена солодким запашним узваром чи розсиченим медом.

Традиційна кутя з пшениці

кутя

Інгредієнти:

  • Пшениця для куті - 100 г
  • Мак - 100 г
  • Цукор - 50 г
  • Родзинки - 100 г
  • Горіхи волоські - 100 г
  • Мед - 2 ст л
 

Пшеницю залити на ніч холодною водою. Вранці змінити воду, варити на малому вогні 40 хвилин. Зцідити, промити під холодною проточною водою, щоб видалити зайву клейковину. Перекласти в макітру чи глибоку миску.

Мак запарити окропом, залишити на 10 хвилин. Зцідити зайву воду, перетерти в блендері або макітрі разом з цукром. Маса має трохи побіліти. Родзинки залити гарячою водою на 10 хвилин, обсушити. Горіхи посікти ножем.

Вимішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки, додати мед. Можна додати декілька ложок узвару або теплої кип'яченої води, щоби кутя набула потрібної вам консистенції.

Подавати в макітрі, глиняному полумиску або будь-якій іншій глибокій тарілці.

Вишукана кутя з рису

кутя з рису

Дослідниця української їжі Олена Брайченко додає, що серед української шляхти, заможних селян та містян існувала традиція ‎варити кутю з рису.

Рис, як і родзинки, цитрини, прянощі можна було придбати на великих ‎ярмарках. Тому поширена сьогодні в Україні практика готувати рисову кутю, вже не є ‎даниною сучасності, новотвором, а кулінарною традицією, що налічує не один десяток років.

Рисову кутю варять здебільшого на Півдні та Сході, а ‎от на Київщині переважає кутя приготовлена з пшениці. ‎


Інгредієнти:

  • Рис довгозернистий - 100 г,
  • Мак - 30 г,
  • Ліщина - 30 г,
  • Волоський горіх - 50 г,
  • Мед - 60 г, ‎
  • Вишня сушена (або родзинки) - 30 г.
 

Залийте мак окропом і лишіть на 10-15 хвилин. Тим часом рис промийте у холодній чистій ‎воді та варіть без кришки близько 7-8 хвилин. Важливо його не переварити. Готовий ‎рис відкинути на сито. ‎

З маку злити воду та розтерти у ступці або макітрі. Ви можете використати блендер, але ‎ефект буде трохи інший.‎

Горішки кілька хвилин потримати на розпеченій сковорідці, охолодити та подрібнити ‎ножем. Мед розвести трьома столовими ложками теплої води. ‎

Відціджений рис заправити усіма інгредієнтами, перемішати та подавати до столу. ‎

Як кутю готували наші предки

Олена Брайченко зазначає, що у радянський час традиції святкування Різдва та інших релігійних свят зазнали суттєвих ‎змін і трансформацій, але не зникли. Навіть у великих містах за неможливості придбати цільне ‎облущене зерно до куті її варили з рису.

Звісно, багато хто соромився вживати слово кутя або ‎просто його уникав, але традиції вшанування померлих родичів в українському суспільстві ‎стійкіші ніж політичні катаклізми. ‎

Кутю завжди готують з додаванням підсолоджувача. Найчастіше ним слугує сита. Сита це ‎напій, юшка отримана після того, як вощину з медом заливали окропом і проціджували. ‎Пізніше, коли мед навчилися качати не пошкоджуючи вощину, розведений мед з водою все ‎одно звали ситою.

Ті хто не мали змоги підсолодити кутю медом, заправляли узваром, варом. ‎Густий узвар, зварений на основі сушених груш, яблук, слив, вишень має солодкий смак і без ‎додавання цукру. ‎

Так само, заведено заправляти кутю маком, горішками, родзинками. Мак до куті, годилось ‎розтерти у макітрі макогоном до стану пюре та утворення молочка з насіння.

Кутя займала ‎центральне місце посеред столу, зверху на полумисок з кутею клали калачі або книші.

Їх ‎знімали вже тоді, як родина збиралась до столу вечеряти. Після вечері стіл не прибирали. На ‎ньому неодмінно мала лишитись кутя, інші страви та ложки, аби душі померлих родичів могли ‎повечеряти, додає Олена Брайченко.

Згодом, ця традиція почастунку душ трансформувалась. У недалекому минулому і ‎до нині кілька ложок з кутею, окраєць хліба, водичку лишають на окремій мисочці на столі, ‎підвіконні чи іншому місці. Така тарілочка з обрядовою їжею, подекуди лишається впродовж ‎свят до Водохрещ.

Смачної куті та затишного Різдва!


06.01.2021 1072
Коментарі ()

18.09.2025
Діана Струк

Чому ми хворіємо з настанням осені та чи є ефективними народні методи профілактики хвороб, журналістці Фіртки розповіла імунологиня, доцентка ІФНМУ Галина Курилів.

1464 3
16.09.2025

Попри російсько-українську війну, що триває з 2022 року, туризм на Івано-Франківщині не просто виживає, але й активно розвивається.    

631
14.09.2025
Вікторія Матіїв

Олексій Солоданюк загинув 23 серпня 2023 року на Запорізькому напрямку. Сім'я Солоданюк родом з Черкащини, але останні дев'ять років проживали у Києві. Після загибелі чоловіка Катерина разом з дворічною донечкою Соломією переїхали в Івано-Франківськ.  

1980
09.09.2025

Чому історичні скарби під загрозою?

1633
05.09.2025
Вікторія Косович

Як в Івано-Франківську справляються з викликами в умовах війни, які інфраструктурні проєкти реалізовують та що планують після перемоги, Фіртка поспілкувалася з заступником мера, директором департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Івано-Франківської міської ради Михайлом Смушаком.

1601 2
01.09.2025
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки розпитала шкільну практичну психологиню Віталію Саламащак про те, як війна впливає на емоційний стан учнів, які методи допомагають дітям впоратись зі стресом та тривожністю і що батькам і вчителям варто знати, щоб підтримати дітей у цей непростий час.

1432

Свого часу транзитом на Тибет вдалося відвідати Непал та його столицю Катманду. І за ці кілька днів вісім років тому склалося враження, що непальці багато в чому подібні до українців.

830

Некромантія — це про культуру. Культура, яка по суті є рекультивацією, стає просто культом смерті. Ніби логічно — чим більше мудрості, тим більше любови до смерті. Або ж сили й наснаги її прийняти. Це культ або ж ритуал.

712

Ще недавно приналежність до певної конфесії визначали також за однією ознакою, вважаючи, що православний священник має бороду, а католицький — з поголеним обличчям.

965

Цього дня, рівно 148 років тому, 22 серпня 1877 року народився мій прапрадід Самійло Головенський. Він був козацького роду, заможним, володів 30-ма гектарами поля та млином. В радянські часи його назвали «куркулем».

2068
19.09.2025

Збалансоване та здорове харчування відіграє важливу роль у захисті від хвороб.  

648
16.09.2025

Добра тарілка — це не дієта, а насолода: страви, які радують очі, душу і живлять тіло. Навіть простий перекус може стати маленьким ритуалом, що заряджає позитивом на кілька годин уперед.  

409
10.09.2025

Час останнього прийому їжі може впливати на здоров’я не менше, ніж її склад.  

1442
19.09.2025

Протягом 20-21 вересня в селі Погоня, що на Івано-Франківщині, відбудеться ювілейна 30-та Міжнародна проща вервиці за мир в Україні, припинення війни та за всіх військових.  

1317
16.09.2025

Простий образ сіяча й зерна розкриває глибоку істину: від нас залежить, чи проросте й принесе плід те, що ми чуємо й сприймаємо.

373
09.09.2025

Християнська родина — це не лише осередок любові й підтримки, а й «домашня Церква».  

1596
05.09.2025

Вірян запрошують на прощу до Погінського монастиря, що на Прикарпатті.  

1186
16.09.2025

Суди викривають байдужість місцевих рад до збереження історичних пам’яток.  

579
16.09.2025

Непал є країною, де домінують ліві політичні погляди. Загалом воно й не дивно, оскільки саме в Непалі народився сам Будда Гаутама.

855
04.09.2025

В Пекіні відбувся найбільший в історії Китаю військовий парад, присвячений 80-літтю завершення Другої Світової війни.

1388
01.09.2025

FP-5 «Фламі́нго» — українська крилата ракета великої дальності. Перші фотографії ракети опубліковані 17 серпня 2025 року. Пізніше оприлюднені її технічні дані свідчать, що українська ракета вдвічі перевищує як дальність, так і вагу бойової частини знаменитих американських «Томагавків». При цьому вона приблизно вдвічі дешевша за американські ракети.  

1716
23.08.2025

Лише в серпні поточного року українськими дронами були вражені, деякі по кілька разів, сім великих нафтопереробних підприємств Росії та інша інфраструктура. Загалом враженими виявилися підприємства, які забезпечують 14% ринку пального Росії.  

1186