За гарбузи і кабачки з Прикарпаття “б’ються” столичні заготівельники

 

У прикрапатських селах щедро вродили гарбузи та кабачки, які місцеві госопдарі використовують, як правило, для годуваня худоби, свиней та домашньої птиці. Але протягом останніх двох-трьох років на гарбузах і кабачках можна ще й добре заробити.

 

Спритники з Центральної та Східної України скуповують ці овочі, на... екогорщики та пляшки. У великих та дорогих кафе й ресторанах Києва, Вінниці, Донецька, Житомира, про перебування в яких тисячі жителів Івано-Франківщини можуть лише мріяти, є чимало страв, які подаються у посудинах з-під баштанних.

 

«Куди згодом віддають те, що ми привозимо, не знаю. Працюю на «хазяїна». Машину дають, гроші платять, ось і їду до вас, ще й на крапатські гори надивлюся»,—каже киянин Олександр Логвин, який приїхав за гарбузами на Коломийщину.

 

Невеличка вантажівка зупиняється біля ошатного добротного подвір’я, де живе 35-річний прикарпатець Іван, «дилер» столичних закупівельників. Говорити про свою молодик роботу не хоче. Каже, що просто допомагає друзям. На чистому викладеному бруківкою подвір’ї милують око близько ста жовтобоких грабузів та стільки ж продовгувастих світлозелених кабачків. Щоправда гарбузи не такі величезні та пишні, які ми звикли бачити на городах. Киянам потрібні маленькі гарбузики, які би важили не більше пяти кілограм, були круглі та присадкуваті.

 

Знайти такі баштанні серед великих бокатих овочів, яких, на щастя, не бракує на жодному селянському городі, непросто. Але треба. За один гарбуз киянин платить від трьох до п’яти гривень. Отже, коли добре побігати по селу та знайти із сотню маленьких гарбузиків, то 300-500 гривень можна мати. Закуповувати овочі в селян при цьому місцевий «дилер» може на гривню-дві дешевше. Це вже як сторгуватися вдасться. При тепершіньому безгрошів’ї — непоганий зарібок, лише одноразовий і непостійний. Тим часом столичні заготівельники оглядають гарбузи. Великі одразу забраковують. «Як в такому велетні борщ подасиш? Кому таке треба?», — сміється киянин Сашко. А ще кожен жовтий овоч столичний заготівельник ретельно оглядає, чи немає на ньому тріщини, стукає та пробує чи товста шкірка. «Їв я борщ у гарбузі.—ділиться смачними спогадами водій київської вантажівки Василь Вовк.—Таки смакота! Але для цього й в дорогі ресторани ходити не треба. У мене жінка може вдома це зробити, лише мороки багато». Різні види борщів та супів, які подають у гарбузах, готують, як правило, у печі. Сам гарбуз, перед тим, як в нього налиють смаколик, проходить обробку: зверху по колу зрізують частину овоча, виймають м’якоть з середини, підсушують потім полощуть водою з сіллю.

 

Ще раз сушать. Перед наливанням страви стінки гарбузової посудини вистиляють розм’яклим житнім або кукурудзяним хлібом, який додає борщу чи супові неабиякого смаку. Другий раз гарбуз, як тарілку чи горщик, використати не можна. Новий потрібен. Застосовують для частування багатіїв і кабачки. Їх обробляють так само, але розрізають на дві половинки та роблять «екологічні тарілки». Часом зеленобокі можуть бути замість пляшок. Для цього кабачок ретельно вичищують, вистеляють дно хлібом та заливають туди, як правило, квас. Хоча для екопляшок з баштанних добре підходять легенарії — гарбузи, які мають навіть форму посудини для рідини.у них довга шийка та низ у формі пляшки чи слоїка. Із Коломийщини кияни прямують у Снятинський район, пишуть Вікна.

 

Кажуть, мають у кількох селах людей, які постачають їм баштанний екопосуд. Звідти — на Тернопілля, Хмельниччину, та у столицю. До речі, борщ у гарбузі у відомих мережах ресторанів коштує від 30 до 70 гривень.


30.08.2012 2582 0
Коментарі (0)

21.11.2025
Тетяна Ткаченко

Волонтерка Вікторія Сакун двічі змушена була залишати дім через російську агресію. Вперше — у 2014 році з окупованого Донецька, вдруге — після початку повномасштабного вторгнення у 2022-му.    

673
18.11.2025
Вікторія Матіїв

«Володя був справжнім українцем, гордився своєю кров’ю і ніколи не кидав слів на вітер», — згадує Вікторія Петрук свого чоловіка, полеглого захисника Володимира Петрука.  

4731
14.11.2025
Анастасія Батюк

У серці системи обліку транспортних засобів України таїться вразливість, яка може паралізувати життя тисяч автовласників.

6828 9
07.11.2025
Павло Мінка

На Франківщині ситуація гостра: регіон — один із найлісистіших в Україні, з Карпатськими лісами, які є частиною заповідників. 

2769
02.11.2025
Діана Струк

В інтерв'ю Фіртці представник Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області Віталій Вербовий розповів, як родини безвісти зниклих можуть діяти за особливих обставин, як громади допомагають їм і що змінилося в системі сповіщення.    

1590
29.10.2025
Лука Головенський

Це розповідь про останні роки в Німеччині та загибель гетьмана України Павла Скоропадського.

3026 1

Епіграфом до цього тексту візьмемо фрагмент з «Мандрів Гулівера», в якому Джонатан Свіфт устами Гулівера розповідає господарю — Гуїгнгнму про суддів та адвокатів тогочасної в Англії.

2035

Війна в Україні докорінно змінила суспільство у багатьох сенсах, з’явилось багато соціально активних молодих людей з інвалідністю, і впровадження інклюзивності набрала обертів та активно реалізовується на багатьох рівнях. 

488

Корупція, розкрадання  грошей в воюючій країні – справа мерзенна і така, що заслуговує жорсткого осуду та жорстоких вироків. Це без сумнівів і на поверхні. Але тут ми спробуємо піднятися над площиною очевидної реальності і додати трішки 3D, тобто тримірності.

2556

Чому у світі так багато ненависті та злості? Над цим думали так само багато філософів. Чи теологів, релігієзнавців, чи вірусологів.

1059
20.11.2025

Овочі родини капустяних належать до найкорисніших для здоров’я. Дієтологи пояснили, яку користь мають броколі та брюссельська капуста, чим вони відрізняються і яку з них краще додати до свого раціону.

773
16.11.2025

Замість обмежень, радять зважати на контекст, баланс у раціоні та якість продуктів.  

2209
11.11.2025

Війна та стрес суттєво впливають на харчові звички.

6549 2
20.11.2025

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

12034
16.11.2025

Простий образ сіяча й зерна розкриває глибоку істину: від нас залежить, чи проросте й принесе плід те, що ми чуємо й сприймаємо.

1241
11.11.2025

У Музеї мистецтв Прикарпаття стартував проєкт з оцифрування костелу Пресвятої Діви Марії XVII століття.

8098
08.11.2025

Вінчання — особливий релігійний обряд, який символізує об'єднання двох людей в шлюбі перед Богом.  

9092
17.11.2025

Івано-Франківський театр драми і комедії, який колись мав назву «Новий театр», нині працює в мінімальному складі.  

1715 1
17.11.2025

Колишній держсекретар США Майк Помпео став членом наглядової ради української оборонної компанії Fire Point.  

578
10.11.2025

П'ятого листопада Нью-Йорк обрав собі нового мера. Ним став 34-річний Зогран Мамдані, представник лівого крила Демократичної партії США, популіст та «прихильник ХАМАС».

1200
04.11.2025

На саміті АТЕС у Південній Кореї президент Китаю Сі Цзіньпін під час обміну подарунками подарував президенту південної Кореї Лі Чже Мену два флагманських смартфони Xiaomi китайського виробництва.

1048
02.11.2025

Китай «західним» розумом і логікою не зрозуміти. Ліберальна західна демократія з її публічністю та відкритістю не притаманна Китаю.

1499