В Івано-Франківську 100% перевірених зразків оцту було забраковано

 

/data/blog/56671/091bbd03c1f1f84621de6b4be2040dbe.jpg

 

Оцет хоч і не є продуктом повсякденного вжитку, однак у сезон літньо-осінньої домашньої "консервації" опиняється під пильною увагою господинь, адже від якості оцту залежить і вдалість процесу консервування і терміни зберігання. Здавалося б простішого завдання ніж обрати оцет у магазині, чи любій іншій торговій точці, немає.

 

Однак, як свідчать результати досліджень випробувального центру ДП "Івано-Франківськстандартметрологія", далеко не все, що ми звикли називати оцтом є ним насправді і далеко не завжди оцет відповідає належному рівню якості. Зокрема, за результатами досліджень оцту 10 різних виробників забраковано 100% досліджених зразків. Всі вони не відповідали вимогам стандартів за фізико-хімічними показниками, тобто в жодному з них не було заявленої масової частки оцтової кислоти. Тобто навіть випускаючи дешевий, не натуральний оцет, виробники з метою таки би мовити підвищення "економічної ефективності" власного виробництва розбавляли оцтову кислоту сильніше.



Для того щоб зрозуміти що саме ви купуєте під виглядом оцту треба тільки запам'ятати кілька простих фактів. Перш за все варто знати, що оцет буває різний. Оцти з харчової сировини (яблучний, виноградний та інших плодів) – це водяний розчин оцтової кислоти, одержаної біохімічним методом аеробного окислення оцтовокислими бактеріями етилового ректифікованого спирту з харчової сировини, спирту, що міститься у виноградних та плодових виноматеріалах. А недорогий продукт, який зазвичай купує споживач у прозорих пляшках із написом "оцет столовий" – не що інше, як розведена оцтова лісохімічна кислота. Звичайно, виготовлення оцтової кислоти з нехарчової сировини економічно ефективніше, та й стандартами дозволено використання такого "штучного" оцту у харчовій промисловості. Однак, практично у всьому світі (окрім кількох пострадянських країн ), такий синтетичний оцет використовують тільки в технічних цілях. Отже, вирішувати споживачу який оцет він вважає кращим для себе, проте він має право знати про походження (натуральне або синтетичне) даного продукту. Тож, якщо ви бажаєте придбати саме натуральний оцет, отриманий з харчової сировини, варто звернути увагу згідно якого нормативного документу здійснюється виробництво оцту (позначка про це має міститися на етикетці). Зокрема, натуральний оцет виробляється згідно ДСТУ 2450-2006 "Оцти з харчової сировини. Загальні технічні умови". Посилання на ГОСТ 6968-76, ГОСТ 19814-74, ГОСТ 18270-72, СОУ 15.87-37-411:2006 - свідчить про те, що це є синтетичні замінники оцту. При посиланні на власні ТУ підприємства – уважно вивчіть склад оцту. Якщо у складі вказано просто "оцтова кислота" без зазначення способу її виробництва, то вона швидше за все синтетична або лісохімічна.

 

Не орієнтуйтесь лише на назву "Яблучний оцет". Це не обов'язково продукт, виготовлений з яблучного соку. Адже якщо у складі такого "Яблучного оцту" зазначено наявність яблучного ароматизатора та відповідного барвника, то ніяких сумнівів стосовного його несправжньої "яблучності" немає.

 

Ще один важливий показник для оцту – масова частка кислоти. Так, згідно стандартів, в залежності від масової частки оцтової кислоти оцти виробляють: спиртовий – 6%,9%, 12%; спиртовий ароматизований : 3%, 6%, 9%; яблучний - 6%, 9%; винний – 4%, 6%, 9%. І, окрім, зазначення на етикетці оцту масової частки кислоти, має зазначатись і спосіб застосування: "Оцет перед вживанням розводять водою у співвідношенні: 12% - 1:3; 9% - 1:2; 6% - 1:1; 4% та 3% - готовий до вживання".

 

Щодо зовнішнього вигляду – то споживачу варто обирати прозору рідину без осаду і слизу. Спиртовий оцет взагалі безбарвний, але для нього дозволяється жовтуватий відтінок. Спиртовий ароматизований, яблучний, винний оцти можуть мати відтінки від солом'яного до темно-янтарного та світо-червоного. Запах повинен бути властивий оцту, без сторонніх домішок. Смак – кислий, властивий оцту, без стороннього присмаку, окрім випадків використання для спиртового ароматизованого оцту відповідних добавок. При зберіганні оцту слід захистити його від прямих сонячних променів у температурних умовах від - 2 до + 30 градусів.



І на завершення – оцет також має термін придатності. Зокрема, від дня фасування строк придатності спиртового і спиртового ароматизованого – 12 місяців; яблучного і винного – 6 місяців.

 

"Паралелі"


04.08.2014 1873 0
Коментарі (0)

15.08.2025
Вікторія Матіїв

Дружина полеглого захисника Богдана Микицей розповіла журналістці Фіртки, яким був її чоловік — удома, серед близьких та на фронті.   

1281
10.08.2025
Олександр Мізін

Схеми з державною землею в Івано-Франківській та Львівській областях викривають системні зловживання: розкрадання коштів на врожаю, рейдерство, незаконна приватизація.

1084
07.08.2025
Лука Головенський

Про історію блаженної Едігни нам вперше в інтерв’ю розповів отець Володимир Війтович, настоятель головного Храму УГКЦ в Мюнхені.

2258
06.08.2025

Фіртка зібрала офіційну статистику щодо внутрішньо переміщених осіб в Івано-Франківській області. За цими цифрами — реальні життя людей, зі своїми радощами та бідами, які прагнуть гідного майбутнього попри всі виклики.

5969
30.07.2025
Олег Головенський

Фіртка поспілкувалася з Олександром Красовицьким —письменником та видавцем, генеральним директором та власником харківського видавництва «Фоліо».   

4464 20
28.07.2025

Фіртка розповідає, як незаконні заправки та контрафактне виробництво пального загрожують економіці й безпеці регіону.  

2332

Вмираючи, сер Ніколас Горацій Аспер марив пророцтвами Нострадамуса, вавилонським краєзнавством і курсами лондонської біржи, співав псалми і сури арабською, пророкував Антихриста (в його арабському варіанті – Джаджала) і спілкувався з астральними привидами давніх царів.

404

Існує такий народний вислів: «в церковному календарі кожен день свято» і це частково правда, а частково ні. Використання цього виразу звучить як висміювання релігійної традиції.

472

Найперше в цій історії із законом, що позбавив антикорурційні органи «незалежності», тішать молоді люди, які протестують. Щирі, світлі, небайдужі, впевнені своїй правоті…

1146 1

Протягом своєї історії християнство завжди використовувало найсучасніші на той час технології для проповіді Євангелія.  

684
11.08.2025

На Прикарпатті аграрії вже зібрали третину врожаю зернових та зернобобових.  

458
05.08.2025

В Івано-Франківській громаді розпочали збір врожаю на землях комунального підприємства.  

579
03.08.2025

Цукор — один із найбільш суперечливих інгредієнтів у нашому харчуванні. Його звинувачують у розвитку ожиріння, діабету, “залежності” та навіть депресії. Але чи справді потрібно повністю уникати цукру? Або ж питання лише у його кількості?  

647
14.08.2025

У селі Старуня 22 серпня 2025 року відбудеться урочисте освячення храмового комплексу Блаженного священномученика Симеона Лукача.  

1168
11.08.2025

Нічні чування відбудуться з 12 на 13 серпня в Погінському монастирі, що на Івано-Франківщині.  

778
06.08.2025

У день Преображення Господнього, 6 серпня, в івано-франківських храмах традиційно відбулося освячення плодів та кошиків із дарами врожаю.  

864
01.08.2025

На вихідних, 2-3 серпня, відбудеться XIII Всеукраїнська Патріарша проща до Крилоса.  

571
05.08.2025

Журналістка Фіртки поспілкувалася з учасниками івано-франківського гурту LaBlur, які розповіли, як зароджувався їхній колектив, чому музика — це їхній порятунок та як вони поєднують творчість із благодійністю.  

873
16.08.2025

Так виглядає, що Трамп принижений путіним. Трамп ризикнув, поставивши на кон хоч і не все, але багато. І програв. Перед самітом на Алясці він заявляв, що якщо не досягне за результатами особистої зустрічі припинення вогню в Україні, то буде незадоволеним. Припинення вогню він не отримав. Але після тригодинних переговорів заявив, що оцінка зустрічі — «десять з десяти».  

648
07.08.2025

Президент України Володимир Зеленський посів друге місце в рейтингу світових політиків за позитивним сприйняттям у США. Вище тільки Папа Лев ХІV.  

567
05.08.2025

Росія продовжує втрачати позиції на європейському газовому ринку, де домінувала з ще радянських часів.

652
02.08.2025

Президент США Дональд Трамп заявив про кількість втрат росіян у 2025 році.  

660