Секрети вибору м’яса на Центральному ринку

Свіже м’ясо, реберця, підчеревина, сало та різні делікатеси Ви завжди знайдете в м’ясному відділі Центрального ринку, який розміщений на 2-му поверсі нового корпусу.

Продавці пропонують широкий асортимент м’ясної продукції за доступними цінами, пише Фіртка з посиланням на сайт ринку.

Все м’ясо українське, в основному з Івано-Франківської, Закарпатської і Львівської областей. Перед тим, як потрапити на прилавок, воно проходить ретельну лабораторну перевірку, яку здійснюють фахівці державної ветеринарної лабораторії, що працює в структурі Центрального ринку. 

М’ясний павільйон починає працювати з 8 ранку. Продавчиня Ганна зазначає, що зранку м’ясо дорожче, бо найсвіжіше, а після обіду дешевшає на 5, а іноді і на 10 гривень.

«Але чим пізніше, тим менший вибір», – каже пані Ганна.

Яловичину на ринку зараз можна купити за 95-145 гривень, телятину за 100-130 гривень, свинину за 95-120 гривень, ребра чи грудинку – 75-90 гривень, свинину на кістці – 95-125 гривень, сало – 70-100 гривень, баранина – від 70 до 120 гривень за кілограм.

При виборі м’яса продавці ринку насамперед рекомендують звертати увагу на його зовнішній вигляд. Кольори свіжих яловичини та свинини мають специфічну відмінність. Колір свіжої свинини – від червоного до темно-бордового. Свіжа ж яловичина має яскравий червоний колір. Натомість колір баранини залежить від того, наскільки вправно відбувся забій. Якщо тварину забити неправильно, то воно темнішає, стає чорним. 

М’ясо не повинне мати сторонніх запахів. Також воно має бути прохолодним і пружним – ямка після натискання пальцем повинна вирівнюватися. 

Ще слід звернути увагу на жир, навіть якщо Ви збираєтеся його зрізати. У якісного продукту він повинен бути чисто-білим. Чим жовтіший жир – тим жорсткіше буде м’ясо. 

Для тих, кому важко визначитись, продавці підкажуть, яке м'ясо краще обрати для тих чи інших страв.

«Для смаження більше підходить вирізка, а для варіння й тушкування найкраще купити грудинку. Ошийок зі свинині ідеально підійде на шашлик чи печеню. Водночас для приготування фаршу краще купляти телячий та свинний окіст», – розповідає продавчиня.

партнерський матеріал


19.02.2020 2324
Коментарі ()

05.08.2025
Тетяна Ткаченко

Журналістка Фіртки поспілкувалася з учасниками івано-франківського гурту LaBlur, які розповіли, як зароджувався їхній колектив, чому музика — це їхній порятунок та як вони поєднують творчість із благодійністю.  

325
31.07.2025

Фіртка неодноразово викривала проблему булінгу в школах Івано-Франківської області. У продовження теми ми поспілкувалися із нальником Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Сергієм Безпалько та дитячими психологами.    

491
30.07.2025
Олег Головенський

Фіртка поспілкувалася з Олександром Красовицьким —письменником та видавцем, генеральним директором та власником харківського видавництва «Фоліо».   

2382 8
28.07.2025
Павло Мінка

Фіртка розповідає, як незаконні заправки та контрафактне виробництво пального загрожують економіці й безпеці регіону.  

1965
22.07.2025
Дарина Кочержук-Слідак

Прокуратура бореться з незаконним захопленням лісів, але корупція гальмує справедливість.  

1027
17.07.2025
Катерина Гришко

Родичі пробачили хлопцю, знаючи про «своєрідний характер» загиблої і його нелегке дитинство, і просили в суді застосувати менш суворе покарання.  

3640

Вмираючи, сер Ніколас Горацій Аспер марив пророцтвами Нострадамуса, вавилонським краєзнавством і курсами лондонської біржи, співав псалми і сури арабською, пророкував Антихриста (в його арабському варіанті – Джаджала) і спілкувався з астральними привидами давніх царів.

89

Існує такий народний вислів: «в церковному календарі кожен день свято» і це частково правда, а частково ні. Використання цього виразу звучить як висміювання релігійної традиції.

195

Найперше в цій історії із законом, що позбавив антикорурційні органи «незалежності», тішать молоді люди, які протестують. Щирі, світлі, небайдужі, впевнені своїй правоті…

823 1

Протягом своєї історії християнство завжди використовувало найсучасніші на той час технології для проповіді Євангелія.  

470
04.08.2025

Цукор — один із найбільш суперечливих інгредієнтів у нашому харчуванні. Його звинувачують у розвитку ожиріння, діабету, “залежності” та навіть депресії. Але чи справді потрібно повністю уникати цукру? Або ж питання лише у його кількості?  

324
25.07.2025

Здорове харчування не лише підтримує фізичний стан, а й допомагає залишатись стійкими перед труднощами та випробуваннями.  

2234
21.07.2025

Час останнього прийому їжі може впливати на здоров’я не менше, ніж її склад.  

488
01.08.2025

На вихідних, 2-3 серпня, відбудеться XIII Всеукраїнська Патріарша проща до Крилоса.  

238
28.07.2025

У селищі Делятин на Івано-Франківщині відбулася знакова для громади подія — освячення храму Всіх Святих Українського Народу.  

770
21.07.2025

У Святому Письмі є притча, що вчить милосердю і взаємодопомозі, яку часто наводять як приклад для сучасного суспільства.  

433
17.07.2025

На Прикарпатті готуються до щорічної Всеукраїнської Патріаршої прощі до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої у Крилосі. Проща відбудеться 2-3 серпня.  

1082
04.08.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

36797 1
05.08.2025

Росія продовжує втрачати позиції на європейському газовому ринку, де домінувала з ще радянських часів.

282
02.08.2025

Президент США Дональд Трамп заявив про кількість втрат росіян у 2025 році.  

415
25.07.2025

263 народні депутати підтримали законопроєкт, зокрема — дев’ятеро з Івано-Франківщини. Хто і як голосував, і якою була їхня реакція згодом — розповідає Фіртка.

1951 1
22.07.2025

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем, який є ініціатором нових санкцій проти Росії, заявив, що президент США Дональд Трамп «надере зад» Володимиру Путіну, підписавши законопроєкт про вторинні санкції для країн-покупців російської нафти.  

687