Як правильно вибрати м’ясо для шашлику

Шашлики – головний атрибут відпочинку на природі. Ця страва у всіх асоціюється з весняним або літнім настроєм, сонцем, зеленою травою і приємним запахом багаття.

Фраза «їдемо на шашлики» найчастіше означає приємне проведення часу на свіжому повітрі разом з друзями та близькими.

Шашлики можна готувати з абсолютно будь-якого м'яса, але найбільш смачні виходять з баранини, свинини або яловичини. 

Отож, з’ясуємо, з яких частин вийде найкращий шашлик?

Шашлик з баранини вийде смачним, якщо взяти м'якоть з задньої ноги, корейку або вирізку. Реберця баранячі для шашлику використовують, але не дуже часто. Однак, якщо ви любитель кісточок, спробувати можна.

Для шашлику зі свинини найкраще взяти ошийок – це частина туші, розташована уздовж хребта на шиї. Тут прожилки жиру рівномірно розподілені в м'ясі. Такий шашлик буде м’яким і соковитим. Також можна використовувати вирізку, корейку, ребра.

Більш сухим вийде шашлик з окосту – частини туші з невеликою кількістю жиру. Цю частину свинини краще гарненько замаринувати. 

Взагалі, свинина добра тим, що з багатьох її частин можна приготувати смачний шашлик. Питання лише в тому, як і протягом якого часу маринувати м'ясо.

На відміну від свинини, шашлик з яловичини може вийти жорстким. Через це яловичина вимагає більш тривалого маринування.

Якщо ви вирішили смажити шашлики саме з цього м'яса, то краще взяти яловиче філе або груднину. Задня нога яловичої туші також придатна для приготування шашлику, проте використовувати рекомендується тільки внутрішню частину або ж окремі місця з тонкого і товстого краю.

З яловичих сортів м'яса кращим вибором для шашлику вважається телятина.

На Центральному ринку завжди найбільший в Івано-Франківську вибір свіжого м’яса. М’ясний відділ знаходиться на другому поверсі нового корпусу. Тут можна придбати не тільки свинину, а й телятину, баранину та інше м’ясо. Також на вибір є сало, ребра, свинячі шкурки, ноги на холодець та навіть цілі свинячі голови.

партнерський матеріал


22.05.2020 1480
Коментарі ()

15.08.2025
Вікторія Матіїв

Дружина полеглого захисника Богдана Микицей розповіла журналістці Фіртки, яким був її чоловік — удома, серед близьких та на фронті.   

923
10.08.2025
Олександр Мізін

Схеми з державною землею в Івано-Франківській та Львівській областях викривають системні зловживання: розкрадання коштів на врожаю, рейдерство, незаконна приватизація.

1029
07.08.2025
Лука Головенський

Про історію блаженної Едігни нам вперше в інтерв’ю розповів отець Володимир Війтович, настоятель головного Храму УГКЦ в Мюнхені.

2104
06.08.2025

Фіртка зібрала офіційну статистику щодо внутрішньо переміщених осіб в Івано-Франківській області. За цими цифрами — реальні життя людей, зі своїми радощами та бідами, які прагнуть гідного майбутнього попри всі виклики.

5902
30.07.2025
Олег Головенський

Фіртка поспілкувалася з Олександром Красовицьким —письменником та видавцем, генеральним директором та власником харківського видавництва «Фоліо».   

4184 20
28.07.2025

Фіртка розповідає, як незаконні заправки та контрафактне виробництво пального загрожують економіці й безпеці регіону.  

2250

Вмираючи, сер Ніколас Горацій Аспер марив пророцтвами Нострадамуса, вавилонським краєзнавством і курсами лондонської біржи, співав псалми і сури арабською, пророкував Антихриста (в його арабському варіанті – Джаджала) і спілкувався з астральними привидами давніх царів.

371

Існує такий народний вислів: «в церковному календарі кожен день свято» і це частково правда, а частково ні. Використання цього виразу звучить як висміювання релігійної традиції.

425

Найперше в цій історії із законом, що позбавив антикорурційні органи «незалежності», тішать молоді люди, які протестують. Щирі, світлі, небайдужі, впевнені своїй правоті…

1084 1

Протягом своєї історії християнство завжди використовувало найсучасніші на той час технології для проповіді Євангелія.  

651
11.08.2025

На Прикарпатті аграрії вже зібрали третину врожаю зернових та зернобобових.  

406
05.08.2025

В Івано-Франківській громаді розпочали збір врожаю на землях комунального підприємства.  

534
03.08.2025

Цукор — один із найбільш суперечливих інгредієнтів у нашому харчуванні. Його звинувачують у розвитку ожиріння, діабету, “залежності” та навіть депресії. Але чи справді потрібно повністю уникати цукру? Або ж питання лише у його кількості?  

589
11.08.2025

Нічні чування відбудуться з 12 на 13 серпня в Погінському монастирі, що на Івано-Франківщині.  

737
06.08.2025

У день Преображення Господнього, 6 серпня, в івано-франківських храмах традиційно відбулося освячення плодів та кошиків із дарами врожаю.  

826
01.08.2025

На вихідних, 2-3 серпня, відбудеться XIII Всеукраїнська Патріарша проща до Крилоса.  

494
28.07.2025

У селищі Делятин на Івано-Франківщині відбулася знакова для громади подія — освячення храму Всіх Святих Українського Народу.  

980
05.08.2025

Журналістка Фіртки поспілкувалася з учасниками івано-франківського гурту LaBlur, які розповіли, як зароджувався їхній колектив, чому музика — це їхній порятунок та як вони поєднують творчість із благодійністю.  

812
07.08.2025

Президент України Володимир Зеленський посів друге місце в рейтингу світових політиків за позитивним сприйняттям у США. Вище тільки Папа Лев ХІV.  

519
05.08.2025

Росія продовжує втрачати позиції на європейському газовому ринку, де домінувала з ще радянських часів.

609
02.08.2025

Президент США Дональд Трамп заявив про кількість втрат росіян у 2025 році.  

626
25.07.2025

263 народні депутати підтримали законопроєкт, зокрема — дев’ятеро з Івано-Франківщини. Хто і як голосував, і якою була їхня реакція згодом — розповідає Фіртка.

2221 1