На Прикарпатті почався сезон чавлення соку (фото)

 

В українських селах розпочався масовий сезон чавлення фруктових соків, найбільше яблучного та виноградного. У прикарпатському селі Джурів — фруктів у кожного мешканця не злічити.

 

Хати потопають у червоних, жовтих та синіх барвах яблук, груш і слив. А ще сто років тому яблука тут були рідкістю, а тепер дерева вгинаються від фруктів. Добрий урожай!

 

Як правило усі преси для соку — ручні, старі, якими ще користувалися діди та батьки сучасних селян. Але міняти їх на електричні ніхто навіть не думає. Для того, аби вичавити сік, має трудитися вся родина. В основному чоловіки, бо це важка фізична праця. У перший день чавлення соку навіть влаштовують свята, пишуть Вікна.

 

«Бачите, пані, у нас, майже, як у Грузії, свято винограду і яблук,—щиро усміхаючись та ледь не пританцьовуючи від радості, що добрий урожай, каже місцевий житель та добрий знавець ручних пресів Микола Хрептій. — Чавити сік ми збираємося кутками, так легше і допомогти родині і знайомим можемо».

 

Тим часом на подвір’я чоловіка, перед хату селяни зносять та звозять фрукти. Хто несе на плечей у важких міжках, старих покривалах, а хтось вкидає пахучу ношу на тачку. Микола Хрептій по-газдівськи ходить навколо та оглядає старенький прес. Це невеличка, збита з дощок ніби бочечка заввишки сантиметрів 70, міцно стиснута металевими обручами. Внизу — металевий круг зі стоком для соку та дві ніжки. Пан Хрептій вдавлює прес у землю та починає виймати з бочки-пресу тоненькі дощечки, десь штук 15. Між дощечками металевий стержень у вигляді спіралі та ручка, яку треба крутити щойнайменше двом сильним чоловікам.

 

«Гу-у-ух!», висипає порізані на шматочка яблука з покривала аббця у вишиванці. У перешей день чавлення соку бажано вбратися у найкращу одежу. А що є краще в селі за вишиванки! На деяких навіть і такі яблука та виноград і вишиті. Фрукти висипають на чисту мішковину, затягують її та вкидають у бочечку. Яблука перекладають дощечками і дерев’яними дощечками та кружками, такими, як ставлять у бочки із квашеною капустою чи огірками.. Згодом закручують спірали. Під металевий кружок ставлять глиняний великий горщик. На свіжий сік. Пані, яка принесла яблука, перехрестилася та просить, аби чоловік починав чавити. Допомагатиме Миколі двоє міцних парубків. Вони й беруться з двох боків за металеву паличку, що вверху бочки та починають крутити по колу. «Чвак, чвак, чвак, — «відгукуються» яблука, а внизу під денцем — перші цівки соку цьогорічного урожаю. У дворі одразу запахло яблучним оцтом, злетілися бджоли, оси. Щойновичавлену рідину темножовтого кольору селяни зливають з глиняних горщиків хто у відра, хто у пластмасові каністри. Для селян це вигідно, бо добре знають, що у сік ані порошку, ані води не добавлено.

 

А пан Микола каже, що колись такі преси можна було купити в магазинах. Нині таких міцненьких немає. Більшість перейшли на металеві та електричні соковитискалки і соковарки. Проте в селах про дідівських спосіб не забувають. Добре витиснувши сік із яблук, пан Микола підходить до старого пресу, виймає дошки і шматок бурої від соку мішковини. Із мішка яблук виходить близько 20 літрів соку. Він буває каламутним із частинки плодів. Тотреба йорго процідити крізь марлю, а згодом дати відстоятися в холодному приміщенні. Чистий сік закривають у скляні банки та смакують узимку. Чавити краще пізні сорти, скажімо Кальвін чи Слава переможцям.

 

«А з пахучої м’якоті, що залишилася після чавлення соку, протягом двох-трьох днів у Джурові на відкритому вогні варитимуть подвидло, у великих мідних котлах літрів на 60, — додає вчителька Наталія Грицюк. — Виходить продукт такої консистенції, що його можна різати, наче м’який хліб. Згодом повидло вкладають у глиняний горщик, накривають домотканим полотном, притискають кришкою. Ось і герметика! Таке повидло зберігається кілька років». Окрім цього, селяни на спеціальних сушарнях виготовляють сухофрукти. Щоправда висушені сливи, яблука і груші вживатимуть лише на Святвечір. Така традиція.

 

 

 

 

 

Читайте також:

На Івано-Франківщині вперше відбувся фестиваль «Покутське яблуко» (фото)


04.10.2012 5148 1
Коментарі (1)

Я 2012.10.04, 15:32
Правильно, нема чого плакатись на безробіття і безгрошів'я, та давати заробляти магазинам на хімічних сумішах, які чомусь називають соками!
21.11.2025
Тетяна Ткаченко

Волонтерка Вікторія Сакун двічі змушена була залишати дім через російську агресію. Вперше — у 2014 році з окупованого Донецька, вдруге — після початку повномасштабного вторгнення у 2022-му.    

897
18.11.2025
Вікторія Матіїв

«Володя був справжнім українцем, гордився своєю кров’ю і ніколи не кидав слів на вітер», — згадує Вікторія Петрук свого чоловіка, полеглого захисника Володимира Петрука.  

4790
14.11.2025
Анастасія Батюк

У серці системи обліку транспортних засобів України таїться вразливість, яка може паралізувати життя тисяч автовласників.

6863 9
07.11.2025
Павло Мінка

На Франківщині ситуація гостра: регіон — один із найлісистіших в Україні, з Карпатськими лісами, які є частиною заповідників. 

2794
02.11.2025
Діана Струк

В інтерв'ю Фіртці представник Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області Віталій Вербовий розповів, як родини безвісти зниклих можуть діяти за особливих обставин, як громади допомагають їм і що змінилося в системі сповіщення.    

1598
29.10.2025
Лука Головенський

Це розповідь про останні роки в Німеччині та загибель гетьмана України Павла Скоропадського.

3049 1

Епіграфом до цього тексту візьмемо фрагмент з «Мандрів Гулівера», в якому Джонатан Свіфт устами Гулівера розповідає господарю — Гуїгнгнму про суддів та адвокатів тогочасної в Англії.

2087

Війна в Україні докорінно змінила суспільство у багатьох сенсах, з’явилось багато соціально активних молодих людей з інвалідністю, і впровадження інклюзивності набрала обертів та активно реалізовується на багатьох рівнях. 

496

Корупція, розкрадання  грошей в воюючій країні – справа мерзенна і така, що заслуговує жорсткого осуду та жорстоких вироків. Це без сумнівів і на поверхні. Але тут ми спробуємо піднятися над площиною очевидної реальності і додати трішки 3D, тобто тримірності.

2559

Чому у світі так багато ненависті та злості? Над цим думали так само багато філософів. Чи теологів, релігієзнавців, чи вірусологів.

1062
20.11.2025

Овочі родини капустяних належать до найкорисніших для здоров’я. Дієтологи пояснили, яку користь мають броколі та брюссельська капуста, чим вони відрізняються і яку з них краще додати до свого раціону.

795
16.11.2025

Замість обмежень, радять зважати на контекст, баланс у раціоні та якість продуктів.  

2217
11.11.2025

Війна та стрес суттєво впливають на харчові звички.

6552 2
20.11.2025

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

12054
16.11.2025

Простий образ сіяча й зерна розкриває глибоку істину: від нас залежить, чи проросте й принесе плід те, що ми чуємо й сприймаємо.

1244
11.11.2025

У Музеї мистецтв Прикарпаття стартував проєкт з оцифрування костелу Пресвятої Діви Марії XVII століття.

8104
08.11.2025

Вінчання — особливий релігійний обряд, який символізує об'єднання двох людей в шлюбі перед Богом.  

9093
20.11.2025

Вручення дипломів та премій лауреатам, а також нагородження ювілейною медаллю Івано-Франківської обласної ради «100 років від дня народження Опанаса Заливахи» відбудеться 24 листопада.

521
17.11.2025

Колишній держсекретар США Майк Помпео став членом наглядової ради української оборонної компанії Fire Point.  

584
10.11.2025

П'ятого листопада Нью-Йорк обрав собі нового мера. Ним став 34-річний Зогран Мамдані, представник лівого крила Демократичної партії США, популіст та «прихильник ХАМАС».

1206
04.11.2025

На саміті АТЕС у Південній Кореї президент Китаю Сі Цзіньпін під час обміну подарунками подарував президенту південної Кореї Лі Чже Мену два флагманських смартфони Xiaomi китайського виробництва.

1050
02.11.2025

Китай «західним» розумом і логікою не зрозуміти. Ліберальна західна демократія з її публічністю та відкритістю не притаманна Китаю.

1503